NAREDBA UEFE

Šahteru zabranjeno klanje ovce prije utakmice!

28.08.2013 u 18:20

Bionic
Reading

Običaj je u nogometnoj momčadi Šahtera iz Kargandija, kazahstanskog kandidata za Ligu prvaka, da uoči svake utakmice koju igraju zakolju ovcu i prinesu je kao žrtvu...

S tom praksom će, međutim, morati prestati, barem kad su njihove europske utakmice u pitanju. Iz Europske su nogometne federacije obavijestili vodstvo kazahstanskog prvaka da je 'klanje životinja neprihvatljivo pri svim UEFA-inim natjecanjima'

Iz UEFA-e su reagirali nakon što su na adresu njezina predsjednika Michela Platinija dopis poslali iz Međunarodne udruge za etično tretiranje životinja (PETA). PETA je pak reagirala nakon prošlog ponedjeljka, kada su Kazahstanci zaklali životinju dan uoči prvog dvoboja 4. pretkola Lige prvaka protiv Celtica, i to u tunelu koji vodi iz svlačionica do travnjaka Astana Arene.

Trener kluba Viktor Kumikov izjavio je da je morbidan slučaj zlostavljanja životinja tek 'običan lokalni ritual'.

Nije poznato hoće li UEFA prenijeti upozorenje i na kazahstanska natjecanja. Budu li nastavili prakticirati barbarski običaj u UEFA-inim natjecanjima, Kazahstanci će biti izbačeni iz njih.

Večeras (20.45) na Celtic Parku Kargandiđani brane 2-0 prednost protiv Celtica iz prve utakmice. Obrane li je, postat će prvi kazahstanski predstavnici u povijesti grupne faze Lige prvaka.