SCHALKE VS. DORTMUND

Rudari protiv pivopija: Korijeni najjačeg njemačkog rivalstva

09.03.2013 u 09:12

Bionic
Reading

Barem na jedan dan Njemačka je zaboravila na moćni Bayern i svu pozornost usmjerila na Veltins-Arenu, gdje Schalke i Borussia Dortmund igraju svoj žestoki rurski derbi

Pola sata dovoljno je da željeznicom stignete od Dortmunda do Gelsenkirchena, pola sata od istočnog do središnjeg dijela Ruhra kroz tradicionalno industrijske gradove koji su srasli zajedno u peto najnaseljenije urbano područje u Europi – poslije Istanbula, Moskve, Londona i Pariza. Ovu aglomeraciju nastanjuje preko pet milijuna ljudi (s obližnjima Düsseldorfom i Wuppertalom i preko sedam), a u Njemačkoj je smatraju istinskom kolijevkom nogometa kao 'narodske' igre.

Sve do doba strojeva regija je bila zaboravljena pustara, ali onda su u njoj otkrivene zalihe ugljena i čelika; 1850. na tom je srazmjerno velikom području bilo 13.000 rudara, a Schalke je bilo selo s 400 stanovnika. Samo dva desetljeća kasnije preko 80.000 radnika uništavalo je svoje zdravlje u podzemnim oknima, ali tek tada se rijeka imigranata počela slijevati. Došli su iz Istočne Prusije (baltičke regije koja se proteže od Gdanjska do Memela, današnje Klaipede u Litvi), Šlezije i drugih područja s istoka, mnogi od njih poljskog porijekla. Smjestili su se u velika novoizgrađena stambena naselja s jakim osjećajem za zajednicu, iz kojih će uskoro niknuti nogometni klubovi, a među njima lokalna rivalstva. Početkom 20. stoljeća bilo je već 300.000 rudara i gotovo tri milijuna stanovnika u Ruhru.

U jednom od takvih naselja sinovi rudara su 1904. osnovali Westfalia Schalke, koji je u svojim počecima bio posve divlji i anarhični klub – toliko da je do 1912. odbijao priključiti se bilo kakvim službenim natjecanjima. Schalke je od samog početka bio klub koji su izravnom demokracijom vodili sami članovi-radnici i kao takav nije nailazio na previše razumijevanja u nogometnom savezu u kojem su tada dominirale sekcije vježbačkih društava, često vezane uz kršćanske organizacije.


Iz otpora prema takvom okruženju 1909. nastala je i Borussia Dortmund. Njeno ime na latinskom označava Prusiju, ali ono nije bilo nadahnuto patriotizmom ili poviješću nego – pivom. Naime Borussia je u to doba bilo ime piva koje je proizvodila lokalna pivovara: nezadovoljni organiziranim nogometom pod budnim okom svećenika, nekolicina mladića sastala se u pivnici Zum Wildschütz i ondje odlučila osnovati vlastiti klub. Priča kaže da ih je u tome pokušao spriječiti ljutiti pater Dewald, ali nabrijane pivopije fizički su mu se suprotstavile, blokiravši mu ulaz u birtiju...

Kevin Großkreutz:
Želim ih ismijati i sravniti ih sa zemljom, jer to je ono što naši navijači očekuju od nas. Pobijediti Schalke važnije je nego pobijediti Bayern.

Dva kluba i danas puno polažu na svoje početke. Schalkeova momčad svake se godine spušta u neki od sad već uglavnom napuštenih rudnika kako bi se kod igrača i trenera pobudio osjećaj pripadnosti i korijena; Borussia tradicionalno svoje uspjehe proslavlja uz ispijanje i prolijevanje hektolitara piva na travnjaku Westfalenstadiona. Danas je to Brinkhoff's, koji ćete vrlo teško naći u ijednoj pivnici u Gelsenkirchenu, kojime dominira Veltins. Naručivanje 'krivog' piva bi, uostalom, bilo shvaćeno kao uvreda lokalpatriotizmu – pogotovo u doba najvećeg rurskog derbija... U njemačkom nogometu (i alkoholizmu) zajednica je sve.

'Želim ih ismijati i sravniti ih sa zemljom, jer to je ono što naši navijači očekuju od nas. Pobijediti Schalke važnije je nego pobijediti Bayern', rekao je prije dvije godine Kevin Großkreutz, igrač rođen i odrastao u Dortmundu, koji je prije ulaska u prvu Borussijinu momčad imao sezonsku ulaznicu za Südtribine iliti 'Žuti zid' – najveću stajaću tribinu u Europi. Kako bi reagirao kad bi mu rođeno dijete postalo Schalkeov navijač, pitali su ga novinari. 'Poslao bih ga u dom!', bez imalo razmišljanja ili šale odgovorio je Kevin.

Rivalstvo Schalkea i Dortmunda, poznato kao Revierdebry ('Revier' je kolokvijalni izraz za Ruhr), nije oduvijek bilo tako žestoko i nitko ne može sa sigurnošću utvrditi kad je točno počelo. U prvim desetljećima njemačkog nogometa dva su kluba, iako geografski vrlo bliska, igrala u različitim regionalnim ligama – sve do 1936, kad su nacističke vlasti izvršile teritorijalni preustroj i osnovale nove 'Gaulige'. U predratnom i ratnom razdoblju Schalke je, uz Nürnberg, bio najuspješniji njemački klub - osvojio je čak šest nacionalnih naslova: od 19 međusobnih susreta do kraja Drugog svjetskog rata Schalke je pobijedio u čak 17, najčešće visokom razlikom (bilo je 10:0, 9:0, 7:0...). Prvi put Borussia je pobijedila tek 1943, i to jedva 1:0.

Poslije toga Borussia je preuzela dominaciju. Godine 1956. osvojila je svoj prvi naslov, a iduće godine odmah i drugi: do danas ih je nakupila osam, a Schalke ima jedan manje, s time da je zadnji osvojio još davne 1958, prije osnivanja Bundeslige. Schalke ima i pet njemačkih kupova, a Borussia tri, ali i pehar Kupa pobjednika kupova 1966. Najnevjerojatnija sezona za ova dva kluba bila je 1996/97, kad je Schalke osvojio Kup UEFA, a Dortmund Ligu prvaka... Sveukupno su odigrali 134 utakmice, od kojih je Schalke dobio 56, a Dortmund 47, uz 33 neriješena rezultata.


Ove sezone Schalke je iznenađujuće dobio prvaka u Dortmundu 1:2, a utakmicu su obilježili veliki navijački izgredi u gradu i na tribinama. Borussia gori od želje da vrati milo za drago, a psihološku prednost joj donosi i činjenica da je osigurala prolaz u četvrtfinale Lige prvaka, dok Schalke to tek treba učiniti idućeg tjedna...

Bit će to najžešća utakmica ovog vikenda. Poslije nje će sigurno u potocima teći i Veltins i Brinkhoff's, samo je pitanje tko će piti iz radosti, a tko iz tuge. A pri tome nikome neće biti baš bitno to što je Bayern odmaknuo toliko daleko da praktično već može hladiti svoje Paulanere i glačati Lederhosen za proslavu naslova.