Ex-YU kup

Repešinu Hrvatsku testiraju Božo, Dule i Aco

03.08.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Glavni grad Slovenije Ljubljana i tamošnja supermoderna dvorana Stožice od 3. do 5. kolovoza ugostit će reprezentacije s prostora bivše države

Košarkaški turnir pod nazivom Adecco kup ili pod radnim nazivom Ex-YU kup ponudit će nam gotovo sve najbolje što od košarke ima na prostoru bivše Jugoslavije. Tako će se na turniru u Ljubljani susresti reprezentacije Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Dodajmo da spomenute reprezentacije vode vrsni košarkaški stručnjaci kao što su Jasmin Repeša, Božo Maljković, Dušan Ivković i Aco Petrović

No, za razliku od Hrvatske - koja na turnir odlazi u znatno oslabljenom sastavu u odnosu na prošle akcije (nedostaju Tomas, Tomić, Barać, popović, Planinić, Lončar, Banić i suspendirani Bogdanović!) – u Ljubljani će u vrlo jako sastavu zaigrati prošlogodišnji pobjednik Srbija te domaćin Eurobasketa 2013. Slovenija.

'Potpuno smo usredotočeni na svoju igru, a ove utakmice sa Srbijom, Slovenijom i BiH te dvije s Italijom sljedeći tjedan poslužit će nam za lagani ulazak u natjecateljski ritam', za SN je kazao Roko Leni Ukić, igrač od kojeg se očekuje da bude vođa ove mlade momčadi u kvalifikacijama za Eurobasket. Hrvatska je podsjećamo u skupini sa Ciprom, Austrijom, Mađarskom i Ukrajinom.

Sve utakmice LIVE na MAXtv-u!

Prijenose utakmica iz Ljubljane možete gledati na Sportklubu, kanalu koji imaju svi MAXtv pretplatnici

U prvoj utakmici (petak, 18 sati) Hrvatsku čeka upravo utakmica protiv Srbije koja dolazi u sastavu u kojem su Teodosić, Krstić, Savanović, Kešelj, Mačvan, Tepić i drugi.

Nakon njih u 20.30 igraju Slovenija – BIH što će biti prva prava provjera za Acu Petrovića koji reprezentaciju BiH preko kvalifikacija želi odvesti na Eurobasket 2013.

'Očekuje nas najznačajnija provjera u dosadašnjem dijelu priprema. Jako smo kvalitetno radili u prethodna četiri dana u Rogaškoj Slatini, imali smo izvanredne uvjete za trening', rekao je uoči turnira Nebojša Ilić, team manager reprezentacije Srbije.

Dodajmo da će na turniru Košarkaški savez Slovenije odati počast igračima Slovenije i Hrvatske koji su prije 20 godina (20. svibnja 1992) odigrali prvu povijesnu međudržavnu utakmicu ove dvije reprezentacije. Tako je KZS u goste pozvao sve sudionike te utakmice, a po informacijama iz Slovenije, pozivu su se odazvali Franjo Arapović, Danko Cvjetićanin, Veljko Mršić, Aramis Naglić, Mirko Novosel, Velimir Perasović, Aco Petrović i Biserka Petrović, majka legendarnog kapetana Dražena Petrovića. Kad se nije sjetio naš HKS, sjetili su se Slovenci, a to što je Hrvatska nešto kasnije na OI-ju u Barceloni 1992. osvojila srebro je nekima u našem Savezu 'tek obična medalja'.

Što reći nego da je to još jedan sramotan potez HKS-a u kojem se nisu dosjetili napraviti humanitarno-sportski spektakl na koji bi se zasigurno odazvali svi članovi hrvatskog Dream Teama.

Aco Petrović, izbornik reprezentacije BiH, mirno je uoči turnira kazao:
'BiH je solidna reprezentacija koja ima kratak roster zbog čega je u uvjetno rečeno kvalitetnoj rotaciji šest do sedam igača. Ostale tri reprezentacije koje dolaze na turnir rotiraju svih 12 igrača i zbog toga je ovaj turnir možda malo prezahtjevan za nas', rekao je za tportal.hr Petrović kojem su glavni nositelji igre bivši Cibonaš Zack Wright, sjajni krilni igrač Teletović te dobro poznati igrači kao Kikanović, Đedović, Sinanović i drugi.

'Ako želimo biti dovoljno kvalitetni na Eurobasketu moramo proširi roster sa još četiri, pet kvalitetnih igrača. Trenutačno imamo dovoljno igrača za kvalifikacije koje nas čekaju od 14. kolovoza do 11. rujna', dodao je Petrović.

Boštjan Nachbar, kapetan Slovenije, vrlo je zadovoljan odrađenim pripremama.
'Pripreme idu vrlo uspješno i organizacija je stvarno vrhunska. Na treninzima smo svi vrlo motivirani, posebno mladi igrači koji se trebaju nametnuti. Nadam se da će turnir biti dobro posjećen', kazao je Nachbar.

Adecco kup 2012. – LJUBLJANA (SLOVENIJA)

Petak 3. kolovoza 2012.
Srbija – Hrvatska (18.00)
Slovenija – BIH (20.30)

Subota 4. kolovoza 2012.
Srbija – BIH (18.00)
Slovenije – Hrvatska (20.45)

Nedelja 5. kolovoza 2012.
Slovenija – Srbija (18.00)
Hrvatska – BIH (20.45)