BEZ DLAKE NA JEZIKU

Repeša progovorio o razlozima odlaska iz reprezentacije

11.02.2012 u 18:14

Bionic
Reading

Na službenom predstavljanju novog/starog izbornika košarkaške reprezentacije Hrvatske Jasmina Repeše, osim što se govorilo o razlozima povratka na klupu nacionalne momčadi te očekivanjima u predstojećim akcijama, bilo je govora i o razlozima naglog odlaska s klupe nakon Eurobasketa 2009.

Čak ni činjenica da je izborena viza za nastup na Svjetskom prvenstvu 2010. – što je bio minimalan cilj - nije bila razlog da Jasmin Repeša ostane na klupi.

'Otišao sam jer sam bio jako umoran za razliku od sad. Vodio sam tih godina paralelno reprezentaciju i klub (Fortitudo Bologna i Lottomatica iz Rima) koji nisu bili na mom nivou organizacijski, pogotovo za klub koji igra Euroligu. To su bile dvije izuzetno zahtjevne funkcije, a događalo se da nakon reprezentacije s klubom proveden tek sedam dana priprema uoči početka sezone. Na kraju smo igrali finale nakon nekih 25 godina, ali paralelno s tim želja da napravimo nešto veliko s reprezentacijom me trošila', mirnim glasom kazao je Repeša dodavši nakon kratke stanke:

'Kvalifikacije za Olimpijadu i sam turnir u Pekingu bili su mentalno i psihički vrlo teški, a nakon Eurobasketa 2009. osjetio sam stravičnu nepravdu od ljudi koji jako dobro znaju što je žrtva za košarku. To je bio jedan od glavnih razloga što sam otišao.'

Nepravda i slabi rezultati Hrvatske sigurno su jedan od razloga zašto je opet odlučio pomoći svojoj domovini. Zanimalo nas je ima li ovoga puta motiv više zbog kritika koje su 2009. stizala na njegov račun?
'Iskustvo je nešto što je jako važno. Jako sam motiviran da napravimo dobar posao i nema dileme. 'Ne bih se prihvaćao takvog posla da bih se nekome morao dokazivati, no osobno mislim da sam još daleko od završetka trenerske karijere', rekao je Repeša koji će u lipnju napuniti 51 godinu.

Kaže da je svjestan da je kao izbornik ponekad i griješio te da danas, kada je nekoliko godina iskusniji, 'ne bi ponovio neke stvari iz Poljske te bi ih drugačije napravio'.

O igračima koji su kroz medije govorili da više namaju motiva igrati za Hrvatsku, kao recimo Marko Popović, nije želio previše govoriti:
'Meni nitko ništa nije rekao o tome', kratko je rekao ponovivši dao će se potruditi da sa svakim igrače porazgovara u četiri oka.

REPEŠA O PRVOM MANDATU
Kvalifikacije za Olimpijadu i sam turnir u Pekingu bili su mentalno i psihički vrlo teški, a nakon Eurobasketa 2009. osjetio sam stravičnu nepravdu od nekih ljudi.
No mišljenje da je Hrvatska na posljednjim dvama velikim natjecanjima izgledala dosta loše, pod vodstvom Josipa Vrankovića, te da se nije vidio pomak, poprilično je razljutilo Repešu:
'Ne bih se složio! U rezultatskom pogledu nismo napravili pomak i moglo je biti bolje. Ali tako je bilo i kada sam ja bio na EP-u u Poljskoj 2009. godine. Vranković je uveo u program, kao bivši izbornik mlade reprezentacije, neke stvari jer je 'B' reprezentacija bila baza za igrače koji ne mogu dobiti priliku u A vrsti. Neki su u međuvremenu postali vrhunski igrači, kao, recimo, Luka Žorić, a upitno je bi li ti svi igrači bili danas gdje jesu da nije bilo B reprezentacije i odličnog ljetnog programa. Uostalom, Vranković je uveo dosta tih igrača u A vrstu', branio je svog prethodnika Repeša, dodavši da još uvijek nije razmišljao o tome tko će od trenera biti s njim u stožeru ('govoriti o bilo kojem imenu bez razgovora, bilo bi neukusno') jer do prije nekoliko dana nije ni znao da će voditi reprezentaciju.

Zanimljivo je bilo i čuti jesu li u Ciboni postavljali bilo kakve uvjete oko angažmana u reprezentaciji:
'Ne, u Ciboni nisu postavljali nikakve uvjete, no moram priznati da mi je Cibona velika obveza koja me troši strašno puno. Nisam tamo samo radi prve momčadi, nego je moj posao puno širi, prije svega moram stabilizirati omladinski pogon, a za to je potrebno puno energije (svakodnevno radi sa 15-godišnjim Markom Arapovićem, op.a.).