TO BI BILO ČUDESNO

Ratom uništena Sirija igrat će na nogometnom SP-u u Rusiji!?

01.09.2017 u 10:57

Bionic
Reading

Pobjedom u četvrtak protiv Katara nogometaši Sirije skočili su na treće mjesto azijske kvalifikacijske skupine A, a eventualnim trijumfom u zadnjem kolu protiv Irana mogli bi izboriti izravni plasman na SP u Rusiju, što bi bio čudesan uspjeh za ekipu iz ratom razorene zemlje koja nema zvijezda...

Sirijska nogometna reprezentacija definitivno je najugodnije iznenađenje kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

  • +3
Nogometna reprezentacija Sirije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Da će izabrana vrsta ratom uništene zemlje kolo prije kraja azijskih kvalifikacija imati realne izglede izboriti plasman na SP, to se nije nadao baš nitko.

Sirijci su skrenuli pozornost na sebe pobjedom u listopadu u gostima kod Kineza kojima nije pomoglo ni više od milijardu stanovnika, kao ni ogromna ulaganja u nogomet. Pobijedili su i Uzbekistan kod kuće, izbjegli poraz od Južne Koreje, a trijumfom 3:1 ovog četvrtka protiv bogatog Katara skočili su na treće mjesto ljestvice skupine A koje vodi u dodatne kvalifikacije, uz šansu da u zadnjem kolu preskoče Koreju i odu izravno na SP.

Bizarno je da Sirija na domaćem terenu u ovom kvalifikacijskom ciklusu nije niti jednom izgubila, a uopće ne igra kod kuće. Dapače, igra na drugom kraju svijeta, u dalekoj Maleziji, gradu Melaki više od četiri tisuće kilometara udaljenog od ratom napaćene domovine.

Zanimljivo je i da u sirijskoj reprezentaciji nema niti jedne nogometne zvijezde, tek se Ahmad Al Salih može pohvaliti da novac zarađuje u kineskom Henanu, a Omar Kharbin u Al Hilalu iz Saudijske Arabije. Najviše pak pažnje svjetske javnosti dobiva golman Ibrahim Alma zbog vrlo neobičnog načina ispucavanja lopte koje je postalo internetski hit.

Autor: Youtube

Nogomet u Siriji definitivno nije sport oko kojeg se vrti cijela nacija. Nogometaši najjačih klubova zarađuju 200 dolara mjesečno u domaćem prvenstvu pa nije ni čudno da svi koji pokažu talent žele što prije pobjeći s lokalnih travnjaka, no rijetkost je da se dokopaju neke od najuglednijih svjetskih nogometnih liga i ne pamti se niti jedan u ozbiljnim europskim prvenstvima.

Iz svih navedenih razloga uspjesi ove selekcije sportsko su čudo koje bi moglo završiti jednom od najljepših bajki. Naime, u utorak Sirija gostuje kod Irana kojem ova utakmica ne znači mnogo jer je već osigurao plasman na SP. U slučaju pobjede Sirijci bi mogli preskočiti Južnu Koreju i otići izravno u Rusiju, ako Uzbekistan pobijedi Korejce u utakmici koja će se igrati u isto vrijeme.

Ako Koreja dobije tu utakmicu, Sirija će barem zadržati treće mjesto i otići u dodatne kvalifikacije, a najgori scenarij za ovu reprezentaciju bio bi poraz od Irana i remi u Uzbekistanu koji bi je ostavio bez ičega. No, već i ovi rezultati vrijedni su divljenja i pokazuju da je u sportu zaista sve moguće...

SP kvalifikacije Azija

Skupina 1

Koreja-Iran0:0
Sirija-Katar3:1
Kina-Uzbekistan1:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Iran963021
2.Koreja942314
3.Sirija933312
4.Uzbekistan940512
5.Kina92349
6.Katar92167

Sljedeće utakmice

5.9.Katar-Kina
5.9.Uzbekistan-Koreja
5.9.Iran-Sirija