srpska posla

Radikalni navijači Crvene zvezde postavili ultimatum: Ne želimo Hrvata u klubu! Ako ga dovedete...

21.07.2020 u 12:53

Bionic
Reading

Čelnici Crvene zvezde planirali su ovih dana angažirati lijevog beka ljubljanske Olimpije Marija Jurčevića (25), ali pojavili su se neočekivani problemi zbog kojih ovaj nikad neće zaigrati za 'crveno-bele'

'Ako dovedete Hrvata, bojkotirat ćemo utakmice!', poručili su navijači Crvene zvezde upravi kluba! Trener 'crveno-belih' Dejan Stanković namjeravao je angažirati dosadašnjeg lijevog beka Olimpije iz Ljubljane Marija Jurčevića (25), ali kako piše srpski Informer, navijači su se tome usprotivili zbog njegovog hrvatskog podrijetla!

Uprava Zvezde pokušala je radikalnim navijačima objasniti kako je Jurčević Hrvat po ocu, dok mu je majka Srpkinja. Ipak, to nije bilo dovoljno da se zloglasne Delije predomisle.

'Nije tajna da rukovodstvo kluba s Marakane ne donosi odluke koje su u suprotnosti sa stavovima navijača. Delije ne vode klub, ali njihovo mišljenje je vrlo važno. Kad je riječ o angažiranju hrvatskih nogometaša ili onih koji su igrali u Partizanu, njihov stav je jasan - to ne dolazi u obzir. Stanković je pobunjenim navijačima napomenuo da je Jurčeviću majka Srpkinja. Rečeno mu je da igrač s takvim imenom i prezimenom ne može igrati za Zvezdu', tvrde izvori iz kluba.

Čelnici Zvezde bili su spremni čak i da Jurčeviću osiguraju srpski pasoš, na koji ima pravo zbog majke i njezine rodbine, koja je iz Srbije. Ipak, kako stvari stoje, neće mu biti potrebna jer čelni ljudi kluba odlučili su popustiti pred ucjenama radikalnih navijača.

Realno, nema Jurčević previše žaliti za propuštenom prilikom. Nije ni prvi ni posljednji koji je zbog radikalnih, pročetnički nastrojenih navijača morao zaobići Crvenu zvezdu. Što uopće očekivati od navijača i velikosrpskih nacionalista koji otvoreno veličaju ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, koji je svojedobno bio i jedan vođa Delija. Pametnima više nego dovoljno...

Inače, ovo nije prvi put da su navijači Zvezde stopirali dolazak nekog igrača zbog njegove nacionalnosti ili povezanosti s Hrvatskom.

'Zvezda je i u ljeto 2018. godine željela dovesti Brazilca Sammira, koji je igrao u Dinamu, dobio je hrvatsku putovnicu i nastupao za reprezentaciju Hrvatske. Čim su navijači Zvezde to saznali, momentalno su stopirali pregovore. Tu nema rasprave. Da nije igrao za hrvatsku reprezentaciju, ne bi bili tako izričiti. Tako je u Zvezdu došao Luis Ibanez, Argentinac s hrvatskom putovnicom koji je igrao za Dinamo iz Zagreba. On, međutim, nikad nije igrao za Hrvatsku', pojašnjavaju srpski mediji.

U cijeloj priči zaboravljaju sve hrvatske nogometaše koji su igrali za Zvezdu - posljednji su tamo bili Robert Prosinečki i Goran Jurić, koji su Marakanu napustili u ljeto 1991. godine. Prije njih su još bili Tomislav Ivković, pa Milivoj Bračun, Vladimir Beara...

Kod radikalnih, pročetnički nastrojenih navijača Crvene zvezde jedino Robert Prosinečki ima 'popust'. Za to postoji jako dobar razlog... Dakle, jedini Hrvat čiji su dolazak navijači Zvezde dozvolili bio je baš Robert Prosinečki. Legendarni hrvatski reprezentativac ujedno je i jedan od najboljih igrača u povijesti Crvene zvezde s kojom je osvojio Ligu prvaka.

Žuti je izabran za trenera 'crveno-belih' 2010. godine, ali tek nakon što se svih šest najvećih navijačkih grupa Zvezde složilo s time. Pa ipak, kad je Prosinečki želio za pomoćnika dovesti Gordana Ciprića, navijači su to stopirali uz objašnjenje da od Hrvata samo Prosinečki može raditi na Marakani, jer je on 'prije svega 'zvezdaš', pa tek onda Hrvat'.

I tako... Neka njih tamo daleko, nekao i ostanu tamo. A Mario Jurčević? Dečko inače ima slovensko državljanstvo te nikada nije nastupao za hrvatske klubove ili mlađe reprezentacije. Možda je nakon svega i imao sreće, možda mu se sada otvore neke nove prilike. U ovom mu je trenutku sve bolji izbor nego Crvena zvezda gdje je - nepoželjan! Samo zato što je - pa makar i na pola - Hrvat!