težak put do uspjeha

Put do zvijezda kakav je imao Mike Maignan, francuski golman koji se pokazao kao heroj iz sjene u povijesnoj sezoni AC Milana, rijetko se viđa

02.07.2022 u 17:44

Bionic
Reading

Nogometaši AC Milana su nakon dugo vremena osvojili scudetto. Naravno, velika je to stvar za sve navijače trofejnog talijanskog kluba, no isto tako svi su itekako svjesni kako bi bez francuskog golmana Mikea Maignana - koji je izvodio čudo na golu - to bilo neizvedivo. Ovo je njegova priča

Sezonu za povijest odigrali su nogometaši AC Milana jer donedavno mnogi im nisu davali velike šanse za vrh ljestvice talijanske Serie A, a u odlično posluženoj momčadi – u kojoj je svaki igrač imao svoju ulogu - posebno se istaknuo 26-godišnji francuski golman Mike Maignan.

Uostalom, u toj povijesnoj sezoni za AC Milan Maignan, koji je u klub došao na mala vrata, završio je sezonu kao najbolji golman talijanske Serie A.

U AC Milan stigao iz francuskog Lillea

Čelnici AC Milana doveli su 191 cm visokog golmana Mikea Maignan iz Lillea. Mike je došao kao zamjena velikom Gianluigiju Donnarummi, talijanskom golmanu koji je bio dijete AC Milana. No, nakon što se Donnarumma odlučio na transfer u francuski PSG, uprava AC Milana morala je brzo reagirati i naći kvalitetnu zamjenu. Platili su Maignan 14,4 milijuna eura, što se tada činilo puno, a danas je malo reći da su s njim pogodili. Upravo se Maignan pokazao kao savršena zamjena za Donnarummu...

Kao dijete krenuo je trenirati u JS Villiers-le-Bel akademiji, prvo nije bio golman, igrao je kao vezni igrač pod svojim prvim trenerom Romainom Damianom. Jedan dan, Maignan je stao na gol i više se nikad nije maknuo s njega. Proveo je šest godina u akademiji, gdje je razvijao svoj talent. Bio je poznat kao golman s dobrom tehnikom što je u današnjem nogometu od velike važnosti.

Mike ima francuskog oca i majku sa Haitija. No, nikada nije upoznao svojeg oca, odgojila ga je samohrana majka. Živjeli su u teškim uvjetima i to je Maignanu bio veliki motiv za uspjeh u nogometu:

'Želim svoju mamu i sestru maknuti iz trenutačne situacije i pružiti im dobar život'.

To je bio komentar mladog Maignana, kada je postao profesionalac, za jedne francuske novine.

Dobar znak za mogući uspjeh u nogometu je kada PSG pokaže interes za tebe i tamo je Mike nastavio svoj nogometni razvoj.

  • +5
Mike Maignan - golman AC Milana i francuske reprezentacije Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Mike je 2009. godine igrao za PSG-ovu akademiju i kasnije za B momčad. Klub je bio zadovoljan s njim i 2013. godine je potpisao ugovor na tri godine s velikim klubom iz Pariza.

Tražio je šansu u PSG-u, ali se afirmirao kao igrač Lillea

U Parizu se nije naigrao i na ljeto 2015. godine potpisao je za Lille na pet godina, ugovor vrijedan milijun eura. U novom klubu je ostavio veliki trag, skupio je 147 nastupa i postao je jedan od najboljih golmana u ligi.

Na početku nije bio u prvom planu, igrao je za Lille 2 deset utakmica i imao je nekoliko nastupa u 2016 godini. Prvi golman je postao u 2017. godini, a 2018. je odigrao prvu odličnu sezonu. Lille je završio drugi na ljestvici, a Maignan je proglašen za 'Najboljeg golmana godine'. Te sezone primio je samo 30 golova, 17 puta je sačuvao mrežu, imao je 233 obrane i obranio je tri penala.

U sezoni 2020/21. Mike je s Lilleom osvojio Ligue 1. Spektakularan uspjeh za klub i za Maignana. Osvojiti ligu pored PSG-a nije mala stvar i u tome trenutku to je sigurno bio vrhunac karijere mladog golmana. Mike je uspio čak 21 put sačuvati mrežu netaknutom te godine i da je kojim slučajem uspio upisati još jednu takvu utakmicu, oborio bi rekord lige. Tada je svima bilo jasno da je zvijezda rođena!

Transfer u AC Milan i sezona iz snova

Nakon fantastične sezone Maignan je zainteresirao razne europske klubove. I tako je 2021. godine, Mike potpisao petogodišnji ugovor vrijedan 15 milijuna eura s talijanskim velikanom AC Milanom.

Dolazio je kao zamjena za Donnarummu koji je potpisao za PSG. Zamijeniti talijanskog golmana nije lagan posao, ali Maignanu to nije stvaralo stres. Kaže kako nikakav pritisak zbog toga nije osjećao...

‘Nisam nikada osjećao bilo kakav pritisak vezano za to da dolazim kao zamjena Donnarummi. Nikad mi nije bio cilj da ga zamijenim ili da zbog mene ljudi zaborave na njega i godine koje je proveo u klubu. Došao sam u Milan kao profesionalac odraditi svoj posao i igrati nogomet. I kada puno i dobro radiš, sve dođe na svoje. Odmah sam se u Milanu osjećao kao doma, strast i ljubav navijača je stvarno nevjerojatna’.

Lille je veliki klub, ali Milan je ipak europski velikan i brand u svijetu iako su zadnjih godina imali manje uspjeha nego nekad kada su harali Europom. No, čim je Maignan stigao u AC Milan svi su bili uvjereni kako u takvom okruženju kao igrač možete puno napredovati. Stefano Pioli je trener talijanskog velikana i svi ga smatraju odličnim stručnjakom. I sam Mike je rekao da je napredovao u određenim segmentima igre:

‘U Lilleu me više trener tražio da igramo direktno, da preskačemo igru dugim loptama kako bi izbjegli presing protivnika. U Milanu je totalna suprotnost, mogu pokazati svoju tehniku kratkim dodavanjima, započinjemo igru od zadnje linije u svakoj prilici koja nam se ukaže. Pioli me vidi praktički kao libera i to mi se sviđa’, kazao je nedavno Maignan.

Ove godine se dogodio sigurno najveći uspjeh u karijeri francuskog golmana. Nakon dugih 11 godina AC Milan je osvojio Seriu A, a sjajni francuski golman Maignan bio je jako važna karika u tome spektakularnom uspjehu. Mike je dobio nagradu za najboljeg golmana lige i tako je to već druga liga gdje je prozvan za najboljeg vratara (Ligue 1). Dva naslova dvije nagrade, samo je pitanje koji naslov je Francuzu draži:

'Prvobitno sam mislio da je intenzivnije bilo u Lilleu. Ali onda kad sam vidio što se dogodilo u Piazzi u Milanu, stvarno nevjerojatno, ludnica'.

Nije mogao biti bolji kraj sezone za Maignana, došao je u veliki AC Milan na mala vrata kao zamjena, ali kako je krenuo za koju godinu će AC Milan možda morati tražiti zamjenu za njega, kada krenu milijunske ponude europskih velikana. No, iz AC Milana sigurno ga neće tek tako pustiti...

O kako se dobrom golmanu rad vidjelo se i nedavno na utakmicama Lige nacija gdje je briljirao na golu Francuske. Dobio je priliku i poslao je jasnu poruku čelnicima Saveza kako na njega mogu ozbiljno računati. Vjerojatno još danas ima noćne more kad se sjeti kako mu je malo nedostajalo da, pred gotovo rasrodanim stadionom u Parizu, obrani penal Luki Modriću... Naravno, 'jedinica ' Francuske još uvijek je Hugo Lloris, ali mnogi su mišljenja kako bolju zamjenu nisu mogli naći. Ako zatreba on je rođen spreman!

  • +37
Francuska - Hrvatska, Liga nacija, 2022. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic