UTAKMICA ODLUKE

Puni Poljud nosit će Hajdukove igrače, ali to može biti i opasnost!

27.08.2015 u 11:19

Bionic
Reading

U uzvratnom dvoboju 'play-off' faze kvalifikacija za Europsku ligu Hajduk na Poljudu lovi zaostatak 0-1 iz prve utakmice protiv češkog Slovana. Atmosfera će biti vatrena, igrači inspirirani, ali treba paziti da rutinirani Česi ne iskoriste splitski zanos u svoju korist...

Hajduk je u sve tri dosadašnje europske utakmice kod kuće bio uvjerljiv. Želi li igrati skupinu Europske lige, isto mora ponoviti i danas. Doduše, moguć je prolaz i s pobjedom 1:0 kroz produžetke ili kaznene udarce, ali vjerojatna je opcija kako će im trebati dva razlike. A, Hajduk želi u EL jer bi plasman tamo značio financijsku konsolidaciju kluba i mirnu budućnost.

Prva utakmica je pokazala tehničku superiornost Splićana koji bi svaki put kada su spustili loptu na zemlju i odigrali nekoliko brzih dodavanja stvorili opasnu situaciju pred golom Slovana. Prednost Čeha je svakako agresivnost, trka i duel igra. Mogao bi na njihovo izdanje veliki utjecaj imati kriterij suca Artusa Diasa. Portugalac u domaćoj ligi dosta maše kartonima i to bi moglo ići na ruku Hajduku...

'Jedva čekamo da krene, nemamo ozlijeđenih, spremni smo, možemo s najboljim sastavom igrati', odmah je na startu rekao trener Burić.

Znači to povratak Tudora na desni bok. Iako nije riječ o defanzivno vrhunskom igraču za vjerovati je da će bolje odigrati negoli Juranović u prvom susret kojeg su Česi probijali kako i kada su se sjetili.

Iako Splićanima treba dva razlike, ne misli Burić krenuti va banque od samog početka. Najavljeni sastav je u klasičnom 4-1-4-1 sustavu s Jeffersonom kao korektorom vezne linije te odmorenim Ohandzom u vršku napada. Najviše se dakako očekuje od veznog reda koji je perjanica ovosezonskog Hajduka. Također, očekuje se i nešto veći napadački doprinos Hrvoja Milića na lijevom boku.

'Mi se pripremamo, uvjeren sam da ćemo psihološki i motivacijski biti spremni. Vjerujem u igrače, sve što smo se dogovorili to se sprovelo, momci su kao spužva, sve upijaju. Strpljenje je ključna riječ, svi moraju biti svjesni da zgoditak puno znači, ali i obrnuto, ne bi bilo dobro primiti taj jedan gol. Pa čak i na penale, do kraja, nakon produžetaka', rekao je Burić za kraj.

Uvertira za današnji dvoboj u MAXtv Prvoj ligi nije bila loša, Sigurna i uvjerljiva pobjeda protiv slabašnog Osijeka podigla je samopouzdanje.

No, pravo na optimizam imaju i gosti. Dapače, rekli bismo i nešto veće pravo. Naime, ne samo da Slovan dolazi s prednošću na Poljud, nego i činjenicom da ove sezone u osam službenih susreta još uvijek ne znaju za poraz. Ranije smo već kazali, momčad ne pršti talentom, ali je vrlo organizirana. Ili je barem takav dojam ostavila dosad.

'Osjećaj je dobar, pozitivan. Rezultat iz prve utakmice znači da imamo sve u svojim rukama. Obrana je važna, ali nećemo se samo braniti. Znamo da imamo brze igrače prema naprijed koji mogu napraviti štetu Hajduku', rekao je trener Trpišovsky.

Ne treba od njih očekivati prevelike promjene u odnosu na prvi susret. Vjerojatno će probati ponoviti sve ono što su dobro radili tada. Puno trke, stalne izmjene pozicija na boku i inzistiranje na duelu s fizički inferiornijim veznjacima Hajduka.

'Ja sam zaista uvjeren da je Hajduk favorit , dapače pred svojim navijačima je apsolutni favorit, ali se u sebi nadam da možemo proći dalje', 'pila je naopako' češkog trenera.

Doduše, sigurno je kako njegovi igrači nisu nikada igrali u atmosferi kakva ih večeras čeka. Više od 30 tisuća navijača će na Poljudu stvoriti pakao u kojem će Hajduk sigurno krenuti agresivno i napadački od prve sekunde. Uspiju li Česi izdržati taj početni pritisak šanse im rastu.

Što se tiče kadra, bilo je govora o lakšoj ozljedi važnog veznjaka Folprechta (svidio se u prvoj utakmici), no on je najavljen od prve minute na travnjaku.

U svakom slučaju, puni Poljud ponijet će Hajdukovu mladu momčad u žestoku ofenzivu iz koje moraju padati golovi. No, tu je i opasnost jer dobro organizirani protivnik može kazniti momčad koja igra srcem, a ne glavom, pogotovo ako ima uigrane kontranapade čime se Liberec može pohvaliti...