RASPLET SKUPINE F

[FOTO] Bravo Hrvatska! U igri živaca, Dalićevi igrači osvojili bod i osigurali nastup u osmini finala SP-a

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 01.12.2022 18:34
  • Objavljeno 01.12.2022 u 17:57
Bionic
Reading

Hrvatska i Belgija u utakmici 3. kola F skupine svjetskog prvenstva odigrali su 0:0. S tim bodom, Hrvatska je osvojila drugo mjesto u skupini i plasman u osminu finala. Maroko je pobjednik F skupine, a Hrvatska čeka pobjednika skupine E. Sljedeću utakmicu naši igraju u ponedjeljak u 16 sati

Po staroj i provjerenoj praksi, pobjednički sastav se ne mijenja. Držao se tog postulata i izbornik Zlatko Dalić, te je u okršaj s Belgijom krenuo s istih 11 koji su trasirali put do pobjede protiv Kanade. S druge strane, jer u prve dvije utakmice njegova momčad nije bila na željenoj razini, Roberto Martinez 'promiješao' je karte, izostavivši i početne postave Edena Hazarda i Batshuayija. Nije bilo ni Lukakua, iako se špekuliralo da bi mogao krenuti od prve minute.

I već u šestoj sekundi skoro je Perišić doveo Hrvatsku u vodstvo. Počinjala je druga minuta, a Hrvatska je opet bila u prigodi. No, pred Kramarića su se postavila trojica Belgijaca, pa je propala i ova prilika. Ali bilo je evidentno da Hrvatska nije ni pomislila igrati na remi, koji bi joj također otvorio vrata osmine finala.

Martinezova se momčad othrvala hrvatskom jurišu na početku utakmice, a kako je vrijeme odmicalo, pokazalo se da su one lošije predstave s početka turnira – iza nje. Stvorili su Belgijci dobru priliku u 11. minuti. Mertens je prošao po lijevo strani, dodao do Carrasca, koji je i pucao, ali Juranović je uspio blokirati njegov udarac.

Po isteku 13. minute De Bruyne je sjajno proigrao Mertensa, ali udarac Galatasarayevog igrača bio je vrlo neprecizan. U 15. minuti dogodila se sporna situacija. Carrasco je po nozi udario Kramarića, sudac Taylor je pokazao na bijelu točku, ali uključio se VAR te je, zbog zaleđa Lovrena pri Modrićevom ubačaju, kazneni udarac ipak poništen. Nije ta promjena odluke poremetila naše.

  • +46
SP Katar: HRVATSKA - BELGIJA Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

Dapače, kao da su postali još odlučniji doći do pobjede, pa je uslijedilo nekoliko lijepih akcija, ali bez konkretne završnice. Nešto bolju priliku za Hrvatsku vidjeli smo u 33. minuti kada je Sosa ubacio s lijeve strane, a Livaja je pucao glavom. No, Courtois je samo pogledom ispratio loptu koja je otišla preko gola. Na svu sreću, ni prilike Belgijaca nisu bile ozbiljnije. Ustvari, čak ih nisu ni imali.

Opasno je bilo tek u 42. minuti kada je Vertonghen ubacio loptu, ali su naši stoperi nespretno intervenirali i pustili loptu da 'šeta' našim 16-ercem. Za kraj prvog dijela vidjeli smo dva dalekometna udarca naših. Prvi je bio Sosin s nekih 20-tak metara, ali i taj je pokušaj bio neprecizan. Juranovićev s ruba kaznenog prostora bio je puno opasniji, ali i taj je otišao preko gola.

U drugo poluvrijeme Dalić je ušao s istim igračima, dok je Martinez morao riskirati, jer Belgiji je trebala pobjeda, pa je ušao Romelu Lukaku, dok je na klupi ostao Mertens. I odmah se je ta promjena osjetila u igri Belgije. Pritisak Belgijaca bio je konstantan, a Lukaku je pokušao glavom no Livaković je bio na mjestu.

Odgovorila je Hrvatska preko Gvardiola i Kovačića, pa je i Courtois imao posla. U 53. minuti vidjeli smo prekrasnu akciju naših, u kojoj su sudjelovali Livaja, Kovačić i Brozović, a završila je udarcem Interova veznjaka i Courtoisovom obranom. Niti minutu kasnije, suigrača iz Reala u probleme je doveo i Luka Modrić, no rezultat je ostao 0:0. Martinez je u 58. minuti izvadio i Trossarda i uveo Thorgana Hazarda. U 60. minuti Hrvatsku je pomazila sreća. Naš je vezni red poklonio loptu De Bruyneu, a sve je završilo Lukakuovim udarcem koji je odsjeo na vratnici.

Dvije minute kasnije Lukaku je još jednom u velikoj prigodi, ali i da je zabio, suci bi vjerojatno poništili gol, jer prije ubačaja, lopta je prešla crtu. Bio je to signal hrvatskom izborniku da krene u osvježenje momčadi, pa su izašli Livaja i Kramarić, a ušli Petković i Pašalić. I baš je Petković lijepim driblingom te povratnom loptom pripremio priliku za Modrića, čiji je udarac opet zaustavio njegov klupski suigrač. Kako je vrijeme odmicalo, Belgijci su morali sve više riskirati, pa je Martinez pojačavao napadačke pozicije. Ušli su Doku i Tielemans, a izašli Carrasco i Dendoncker.

Krenuli su Belgijci maksimalno riskantno, što je otvaralo prostora za kontre naših. Jednu takvu vidjeli smo u 77. minuti, kada je Petković odlično proigrao Perišića, ali ofenzivac Tottenhama ipak nije imao snage za završni udarac. Možda je ipak trebao dodati Pašaliću. Kako je vrijeme odmicalo, tako je rasla i neizvjesnost, jer svjesni su bili i jedni i drugi da ih primljeni gol definitivno izbacuje iz igre. Pa su neke reakcije djelovale i panično. U 87. minuti jednu takvu vidjeli smo pred Livakovićem, ali Lukaku je još jednom pogodio stativu.

Posljednji Martinezov potez bio je uvođenje Edena Hazarda umjesto Meuniera. A što smo tek proživjeli u 90. minuti. Ubačaj Thorgana Hazarda s desne strane preletio je i Livakovića i Lovrena, ali Lukaku ipak nije uspio pogoditi mrežu.

Nije ni u sudačkoj nadoknadi, jer Gvardiol je u posljednji tren još jednom zaustavio stasitog belgijskog napadača.

Na kraju je ostalo 0:0, a to je značilo da Hrvatska prolazi u osminu finala, to jest nokaut-fazu svjetskog prvenstva.

Standings provided by Sofascore

Više pročitajte OVDJE.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal