BELGIJCI U MANJINI

Hrvatskih navijača dosad najviše na SP-u, ali tek sada kreće 'invazija' na Katar

  • S.Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 01.12.2022 20:34
  • Objavljeno 01.12.2022 u 18:28
Bionic
Reading

Susret posljednjeg, 3. kola F skupine Svjetskog prvenstva u Katru između Hrvatske i Belgije, a koji je završio rezultatom 0:0, i nakon kojeg je Hrvatska osigurala prolazak u osminu finala, igran je na stadionu Ahmad Bin Ali pred 43.984 gledatelja, a na tribinama stadiona bio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom

Bio je to susret na kojem se okupilo najviše hrvatskih navijača od sva tri dvoboja u skupini, sasvim sigurno bilo ih je više od 2.000. Ujedno bio je to prvi susret u Dohi na kojem su hrvatski navijači bili u većini. Belgijanaca je bilo vrlo malo, možda niti tisuću.

Zanimljivo, Belgijski nogometni savez je uoči SP-a odustao od planova za postavljanje navijačke zone zbog nedostatka žara za turnir u zemlji koja je inače luda za nogometom, a Belgija je jedna od reprezentacija s najmanje navijača koji su stigli u Katar.

Na tribinama stadiona bio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom, kao i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te predsjednik Međunardne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino.

Hrvatski navijači vukli su momčad, svjesni kako i bod donosi osminu finala. Kada je engleski sudac Anthony Taylor u prvom poluvremenu dosudio kazneni udarac za Hrvatsku, na tribinama je nastala ludnica. Nažalost, uslijedio je razočaranje nakon što je VAR promijenio odluku.

Susret je bio igra živaca, napet i neizvjesan do samog kraja. U završnici utakmice obje su strane pokušale donijeti završni impuls svoji igračima.

Stadion Ahmad bin Ali podignut je na rubu pustinje i tik uz najveći trgovački centar u Katru, a svojom strukturom, valovitom fasadom i popratnim objektima odaje izgled krajolika u kojem je nastao i podsjeća na dine, uzvisine nastale nakupljanjem pijeska koji nanosi vjetar.

  • +46
SP Katar: HRVATSKA - BELGIJA Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

Izgrađen je na lokaciji istoimenog starog stadiona koji je izgrađen 2003., imao je kapacitet od 21.282 sjedećih mjesta, a srušen je 2015. U izgradnji novog stadiona korišteno je čak 90 posto starog stadiona, a osim građevnog materijala, iskorišteni su reflektori, sjedala, transformatori....

Njegova najupečatljivija značajka je sjajna fasada, sastavljena od uzoraka koji karakteriziraju različite aspekte zemlje - važnost obitelji, ljepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu.

Nakon SP-a gotovo polovica modularnih sjedala na stadionu bit će uklonjena i predana razvojnim projektima nogometa u inozemstvu.

Standings provided by Sofascore

U našoj anketi krartko i jasno vas pitamo tko su po vašem mišljenju bila TRI najbolja igrača Hrvatske protiv Belgije? Dakle, svoj glas možete dati trojici Vatrenih.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal