legendarni Mark Noble

Proslavljeni kapetan 'čekićara' u suzama je objavio odlazak u mirovinu; evo zašto je ovo izuzetno važna vijest za Nikolu Vlašića

16.05.2022 u 13:23

Bionic
Reading

Punih 18 sezona odigrao je Mark Noble (35) u dresu West Ham Uniteda, a gotovo cijelo jedno desetljeće bio je i kapetan 'čekićara'. No, u nedjelju je odigrao posljednju utakmicu pred domaćim navijačima jer na kraju sezone odlazi u više nego zasluženu mirovinu

Mark Noble (35) praktički je cijelu seniorsku karijeru odigrao u dresu West Ham Uniteda. U omladinsku školu 'čekićara' stigao je s 13 godina iz Arsenala i do te 2000. godine s ponosom je nosio dres West Hama te se na kraju upisao u klupsku povijest.

Kratko je na samom početku karijere pola sezone bio na posudbi u Ipswichu i Hullu, a sve ostale je odradio igrajući za West Ham.

Sakupio je ukupno 549 utakmica u svim natjecanjima te je igrač s najviše nastupa za 'čekićare' u povijesti, a uz to je zabio 62 gola te je treći najbolji strijelac na 'vječnoj listi' West Hama.

No, u nedjelju je Noble odigrao posljednju utakmicu pred svojim navijačima. I to baš protiv Manchester Cityja. Prije posljednjeg nastupa na London Stadiumu Noble je treneru Davidu Moyesu rekao da ga ne stavlja u početnu postavu iz sentimentalnih razloga.

'Ako će time što ću ostati na klupi pomoći svojoj momčadi da osigura plasman u Europsku ligu, onda neka tako bude', rekao je Noble, dodavši da neće izvoditi ni kazneni udarac ako ga bude.

Moyes ga je u igru uveo u 77. minuti, a Noble je suznih očiju posljednji put istrčao pred svojim navijačima koji su ga dočekali ovacijama uz jasnu poruku:

'On je West Ham', pisalo je na velikom transparentu posvećenom igraču koji je posljednjih desetak godina bio i kapetan 'čekićara', duša ove momčadi iz istočnog Londona.

'Moj najveći uspjeh u karijeri je odanost klubu koji mi je omogućio sve u životu. Ja sam jedan od vas, jedan od navijača koji su odrasli ulicu od Boleyn Grounda (stari stadion West Hama poznati kao Upton Park, op.a.) koji su ispred stadiona molili igrače za dresove', kazao je na oproštaju Noble i dodao:

'Nikad nisam mislio da ću igrati, a kamoli toliko utakmica za ovaj klub i biti kapetan. Ali svaka sekunda bila je posebna jer sam znao da predstavljam vas.'

Odlazak ovog velikana u mirovinu važna je vijest i za našeg Nikolu Vlašića koji se ove sezone u West Hamu baš i nije naigrao. No, sad se 'otvara' jedno mjesto u prvih 11 pa bi trener Moyes za sljedeću sezonu trebao za Vlašića imati poziciju u veznome redu.

Utakmica West Hama i Manchester Cityja završila je bez pobjednika, 2:2, a na veliku karijeru osvrnuo se i trener 'građana' Pep Guardiola.

'Divim se takvim igračima. On je jedan od posljednjih takvih igrača u povijesti nogometa. Nadam se da će ostati u nogometu jer je njegovo znanje veliko. Čestitam mu na dugoj karijeri', rekao je Guardiola nakon utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore