prijetnje su ozbiljne

Propao bojkot Španjolki! Evo što bi im se dogodilo da su odbile reprezentaciju

19.09.2023 u 14:18

Bionic
Reading

Neke od pobunjenih španjolskih reprezentativki koje su prijetile bojkotom reprezentacije u nastojanju da iskorijene seksizam i rodnu nejednakost u utorak, nakon prijetnji da će biti sankcionirane, prijavile na trening

Misa Rodriguez, Olga Carmona, Oihane Hernandez, Eva Navarro i Tere Abelleira, koje su ranije rekle da neće igrati za reprezentaciju dok se ne primijene daljnje promjene u Španjolskom nogometnom savezu (RFEF), stigle su u hotel u blizini madridske zračne luke.

Njih je pet na popis za utakmice Lige nacija protiv Švedske stavila nova izbornica Montse Tome.

Jenni Hermoso, igračica koja se našla u središtu skandala nakon što ju je predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales uhvatio za glavu i poljubio u usne prottiv njene volje, u ponedjeljak je optužila RFEF da pokušava podijeliti i manipulirati igračicama.

Rekla je da su to učinili tako što su im prijetili pravnim i ekonomskim posljedicama ako odbiju igrati.

Ukoliko odbiju poziv u reprezentaciju, nogometašice bi se mogle suočiti s novčanom kaznom do 30.000 eura (32.000 USD) i suspenzijom licence svoje federacije na dvije do 15 godina, prema španjolskom Zakonu o sportu.

Victor Francos, čelnik državne nacionalne agencije za sport, rekao je u ponedjeljak da vlada neće imati izbora nego primijeniti sankcije kako je propisano zakonom.

'Ako se igračice ne pojave, vlada mora primijeniti zakon. Žao mi je što to moram reći, ali moramo učiniti ono što moramo', rekao je Francos za radio stanicu SER.

Dva izvora bliska igračicama izjavila su da očekuju da će se cijela reprezentacija pojaviti u hotelu zbog prijetnje sankcijama.

Na pitanje po dolasku u hotel je li sretna što je izabrana u tim, Misa Rodriguez je odgovorila: "Ne".

Hermoso nije na popisu momčadi koji je u ponedjeljak objavio novi trener Montse Tome, a koji uključuje 15 od 23 igrača osvajača kupa. Tome je kazala da ju je htjela zaštiti zbog cijele situacije.

Dvadeset nogometašica s popisa potpisalo je izjavu u petak u kojoj su rekli da nisu zadovoljni odlaskom Rubialesa i izbornika Vilde te su pozvali na nove otkaze u savezu.