NAKLON DO PODA

Proglašeni najbolji hrvatski sportaši s invaliditetom

08.02.2018 u 19:42

Bionic
Reading

Osvajačica zlatne medalje u skoku u dalj na Svjetskome prvenstvu u Londonu Mikela Ristoski i osvajač srebrne medalje na Svjetskom i Europskom prvenstvu u taekwondou Ivan Mikulić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2017. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO)

Mikela je u Londonu potvrdila kontinuitet vrhunskih rezultata na velikim natjecanjima nakon što je godinu dana ranije na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru također bila 'zlatna'. Za atletičarku AK Medulin ovo je četvrta nagrada najbolje hrvatske sportašice u izboru HPO-a nakon što je bila najbolja prošle godine, te 2015. i 2012.

U muškoj konkurenciji slavio je taekwondaš Ivan Mikulić iza kojeg je sjajna godina. Mikulić je u protekloj godini osvojio drugo mjesto na Svjetskom para-taekwondou prvenstvu u Londonu, drugo mjesto na Europskom prvenstvu u Sofiji, treće mjesto na IWAS Svjetskim igrama u Portugalu, te drugo mjesto na Otvorenom prvenstvu Australije i Oceanije. Sjajni rezultati doveli su člana taekwondo kluba Galeb iz Splita na prvo mjesto na parateakwondo svjetskoj rang listi.

Nagradu za najuspješniju ekipu ponovo su dobile stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Sloveniji, te srebrnu medalju na Svjetskome prvenstvu u Slovačkoj što ih je dovelo do šestog uzastopnog naslova najuspješnije ekipe u sportu osoba s invaliditetom.

Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2017. je Danial Temim, dugogodišnji trener naše najuspješnije atletičarke Mikele Ristoski.

Nagradu za najbolje sportaše u neparaolimpijskim sportovima u 2017. godini dobili su šahist Domagoj Glažar, te kuglačica Petra Deša. Glažar je osvojio zlatnu medalju na IPCA Svjetskome prvenstvu u šahu u kategoriji sportaša u kolicima, dok je Deša osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne sportaše.

Najuspješniji mladi sportaši s invaliditetom su atletičari Petra Štruklec i Erik Fabian Kaurin, te stolnotenisač Borna Zohil.

Ove godine po prvi put je dodijeljena nagrada 'Milka Milinković' u spomen na našu slavnu paraolimpijku i to kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom. Dobitnica je Jasna Lulić Drenjak, diplomirani kineziolog i viši predavač na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, te izbornica plivanja osoba s invaliditetom.

Dobitnica posebnog priznanja za 'izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom' je novinarka HRT-a Monika Bradarić.

'Iza nas je još jedna uzbudljiva sportska godina u kojoj su naši sportaši ponovo pokazali svijetu da Hrvatska ima sjajne sportaše s invaliditetom koji ostvaruju velika sportska dostignuća na globalnoj sceni. To nam potvrđuju i rezultati naših sportaša koji su u 2017. osvojili čak 357 medalja pri čemu 132 zlatnih, 126 srebrnih i 99 brončane,' kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić na svečanosti koja je održana u  Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

'Usprkos limitiranim uvjetima rada, naši su sportaši uspjeli izvući svoj maksimum. Zauzeli smo peto mjesto po broju osvojenih medalja na Europskim igrama mladih, po prvi puta je u Hrvatskoj organiziran Svjetski skijaški kup osoba s invaliditetom, organizirali smo dva najveća natjecanja, Svjetski kup u streljaštvu i Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, imamo svjetske i europske prvake i viceprvake, rušili smo stare rekorde i postavljali nove. Sve smo to uspjeli samo zbog naših sportaša heroja koji svakodnevno nadilaze prepreke i ostvaruju najbolje svjetske rezultate,' dodao je predsjednik HPO-a.

Kovačić je najavio kako će na skorašnjim paraolimpijskim igrama u korejskom Pjongčangu nastupiti sedam hrvatskih sportaša (Dino Sokolović, Josip Zima, Bruno Bošnjak, Eva Goluža, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Antun Bošnjaković).

'Nadam se da će nas naša sedmorka obradovati sa sjajnim rezultatima pa im želim sreću na putu za Pjongčang,' zaključio je Kovačić na svečanosti koja je okupila brojne uglednike iz svijeta sporta i političkog života. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, izaslanika hrvatske predsjednice Tomislav Mađar, izaslanica predsjednika Vlade Ljubica Lukačić, izaslanik Državne tajnice za sport Darko Vučić, japanski veleposlanik Keiji Takiguchi, predsjednik Slovenskog paraolimpijskog odbora Damjan Lazar, te predstavnica Mađarskog paraolimpijskog odbora Anita Danyi.