'gospodska' klauzula

Procurio dogovor Barcelone i Liverpoola; kako će ovo utjecati na buduće transfere?

21.11.2018 u 13:47

Bionic
Reading

Barcelona je u posljednjih osam godina čak tri puta 'otimala' Liverpoolu najbolje igrače. Počelo je s Mascheranom, pa preko Suareza do Coutinha. Istina, 'redsi' su sjajno zaradili u tim transferima, ali sad su se osigurali da im Barca više ne može samo tako 'počistiti' svlačionicu...

Prema dogovoru između dva kluba u transferu Philippa Coutinha iz siječnja ove godine, u ugovor je uključena klauzula prema kojoj Barcelona ne smije dovoditi igrače iz Liverpoola tri sljedeće sezone. Uz jednu iznimku - može doći do transfera, ali samo ako klub s Anfielda izričito da sve potrebne dozvole, što - primjerice - u slučaju Coutinhova transfera nije bio slučaj.

Kako je prošla gotovo godina od transfera brazilskog reprezentativca, preostale su još dvije godine 'gospodskog' dogovora, kojeg Barcelona navodno neće kršiti kako bi 'krala' igrače 'redsima'.

Podsjetimo, Coutinho je gotovo pola godine izmišljao razne izgovore samo da ne bi igrao za Liverpoola te kako bi ga klub što prije prodao momčadi s Nou Campa. Na kraju je ipak dobio ono što je tražio, iako su čelnici 'redsa' bili protiv transfera.

Na kraju se momčad s Anfielda ipak uspjela osigurati te im Barca više ne može tako jednostavno 'počistiti' svlačionicu. Posebice jer su iz katalonskog diva 'bacili oko' na još dvije zvijezde Liverpoola - Mohameda Salaha i Roberta Firmina. Sad će, ako ih poželi kupiti, ipak prvo morati ići 'službenim kanalima'.

  • +7
Primera, Barcelona - Athletic Bilbao Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, ne može se reći da klubovi nisu imali uspješnu suradnju, još 2010. godine iz Liverpoola je za 20 milijuna eura stigao Javier Mascherano, potom je u ljeto 2014. godine Luis Suarez kupljen za 81 milijun eura, a taj je transfer doslovno spasio Liverpool od propasti. Posljednji je transfer bio onaj Coutinhov, a 'redsi' su zaradili čak 120 milijuna eura.

Recimo kako je ovo vrlo zanimljiva klauzula koja bi mogla postati itekako česta u svijetu nogometa i poprilično bi mogla utjecati na buduće transfere...