uefa odlučila

Procurili su mogući datumi kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu; hoće li hrvatski klubovi biti spremni?

21.04.2020 u 22:31

Bionic
Reading

Europski nogometni savez (UEFA) održao je videokonferenciju s predstavnicima svih 55 nacionalnih saveza, na kojem je predstavljeno nekoliko opcija kalendara za reprezentativna i klupska natjecanja, a savezima je upućena snažna preporuka da se ovosezonska natjecanja pokušaju privesti kraju kad se stvore uvjeti za nastavak natjecanja koje je prekinuto zbog pandemije koronavirusa

Čelnici Uefe jasno su dali do znanja kako žele da se sva nacionalna prvenstva i Kup natjecanja odigraju, a ne otkazuju, a isti stav imaju i prema dovršavanju Lige prvaka i Europske lige. Ipak, UEFA je omekšala prijašnji tvrdi stav prema državama u kojima bi natjecanja bila prekinuta i ostala nedovršena.

'Upućena je snažna preporuka za dovršetak domaćih natjecanja, no neki će se iznimni slučajevi, ako će ih biti, razmatrati onda kad budu postavljeni uvjeti za plasman u europska natjecanja', stoji u službenom priopćenju Uefe.

Razgovaralo se i na temu Uefinog programa HatTrick, pri čemu je UEFA naglasila svoj čvrst stav da isplate savezima budu izvršene prema planiranom tijeku.

Video konferenciji su ispred Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) prisustvovali izvršni direktor Marijan Kustić i voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac. U četvrtak ( 23. travnja) će biti održan sastanak Izvršnog odbora Uefe na kojem će sudjelovati predsjednik HNS-a Davor Šuker, a na kojem će se donositi odluke vezane za spomenute teme.

Za sada su 'procurili' potencijalni datumi početka sljedeće sezone, prije svega kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu. To se najviše tiče hrvatskih klubova jer bi pretkola Lige prvaka i Europske počela 28., 29. i 30. srpnja, a uzvrat tjedan dana kasnije. Druga pretkola igrala bi se 11., 12. i 13. kolovoza, a uzvrati bi bili nakon tjedan dana. Problem? Pa prvo treba završiti aktualnu sezonu Hrvatski Telekom Prve lige...

Prve utakmice 3. pretkola Lige prvaka na programu bile bi 25. i 26. kolovoza, a uzvrati 15. i 16. rujna. Doigravanja za Ligu prvaka i Europsku ligu, tj. zadnje pretkolo igralo bi se 22., 23. i 24. rujna, a uzvrati bi bili tjedan dana kasnije.

Hrvatska će ove sezone imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a planirano je kako bi grupne faze LP-a i EL-a počele najkasnije 15. listopada, što je oko mjesec dana kasnije nego inače.

No, sve navedene datume treba uzeti okvirno jer pandemija koronavirusa diktira 'ritam' odigravanja svih utakmica. Prvo treba završiti sva ili većinu započetih natjecanja, od nacionalnih prvenstava i Kupova, pa do Lige prvaka i Europske lige, a tek onda raditi konkretne planove za sezonu 2020./2021. koja će se zbog Eura morati igrati u nekom 'ubrzanom' ritmu.

PREDLOŽENI OKVIRNI TERMINI KVALIFIKACIJA ZA LIGU PRVAKA

  • 1. pretkolo: 28. i 29. srpnja / 4. i 5. kolovoza
  • 2. pretkolo: 11. i 12. kolovoza / 18. i 19. kolovoza
  • 3. pretkolo: 25. i 26. kolovoza / 15. i 16. rujna
  • Doigravanje: 22. i 23. rujna / 29. i 30. rujna

PREDLOŽENI OKVIRNI TERMINI KVALIFIKACIJA ZA EUROPSKU LIGU

  • 1. pretkolo: 30. srpnja / 6. kolovoza
  • 2. pretkolo: 13. kolovoza / 20. kolovoza
  • 3. pretkolo: 27. kolovoza / 17. rujna
  • Doigravanje: 24. rujna / 1. listopada