MLADA ZVIJEZDA CIBONE

Prije SP-a NBA skaute nije zanimao: Sada stalno zovu zbog njega!

10.07.2015 u 11:10

Bionic
Reading

Osamnaestogodišnji centar Cibone Ivica Zubac na SP za košarkaše do 19 godina otišao je kao igrač koji bi trebao pomoći s klupe. Na koncu je zbog izostanka Dragana Bendera te ozljede Ante Žižića bio naš najučinkovitiji igrač

Za izbornika Hrvatske Antu Nazora 214 cm visoki Čitlučanin Ivica Zubac (prvi rođak mu je Zoran Planinić, op.a.) vjerojatno nije iznenađenje, ali za većinu NBA skauta do ovog turnira naš je centar bio potpuno nepoznat. Stilom igre neodoljivo podsjeća na Španjolca Marca Gasola, igrača koji trenutačno kotira kao ponajbolji NBA centar.

'Bio sam ozlijeđen cijelu godinu uoči ove sezone jer sam slomio kost u stopalu. Zato me nitko nije znao ovdje. Ove sezone često sam trenirao s prvom ekipom Cibone i to me napravilo boljim igračem', iskren je u razgovoru s novinarom DraftExpressa Jonathanom Givonyjem bio mladi Zubac, a na SP-u imao je prosjek od sjajnih 17,6 koševa te 7,9 skokova uz šut iz igre 72 posto. Uostalom, upravo je spomenuti novinar napisao na Twitteru kako je Zubac trebao, zahvaljujući sjajnim igrama, biti u najboljoj petorci turnira. Da je Hrvatska osvojila zlato, sigurno bi bio…

Kaže kako su mu na ovom SP-u 'jako pomogli suigrači koji su mu stvorili puno prilika za lagan koš'.

Kao igračke uzore, Zubac, koji ima raspon ruku od nevjerojatnih 230 cm, navodi upravo Marca Gasola ('sviđaju mi se njegova napadačka igra i šut') te zvijezdu Sacramento Kingsa DeMarcusa Cousinsa ('dopadaju mi se njegova drskost i pristup prema protivniku').

Danijel Lutz, trener s kojim je protekle sezone intenzivno radio u juniorima Cibone (bez problema su postali prvaci RH!), nije iznenađen igrama koje je 214 cm visoki Zubac pružio na SP-u:

'Mene apsolutno nije iznenadio jer znam kako smo naporno radili od prošlog ljeta do Nove godine, kada smo ga pripremali za seniorsku košarku. U tom periodu Zubac je napravio između 30 i 40 tisuća pivota, što je svakom centru potrebno za igre kakve je na koncu pružao na SP-u. Zubac je velik natjecatelj iako nekima na prvi pogleda tako ne izgleda. On uvijek želi pobijediti, a ono po čemu je poseban iznimno je visok košarkaški IQ, dakle razumijevanje igre. Nakon SP-a stalno mi zvoni mobitel i svi se NBA skauti intenzivno raspituju upravo o Zupcu jer je za većinu njih bio velika nepoznanica iako sam im prošlih godina govorio da će čuti za njega. Sad mi svi kažu da sam bio u pravu! Mislim da Zubac ima sve preduvjete da jednoga dana vrlo uspješno zaigra u NBA ligi i vrlo brzo njegovo će ime biti visoko na draft listama', kazao je za tportal.hr Lutz dodavši:


'Prošlog ljeta, kada sam se vratio u Cibonu, preuzeo sam juniorsku momčad i jako sam dobro zna tko je Zubac jer je dominirao u kadetima prije ozljede te je kao 15-godišnjak sve lopte u reketu - zakucavao. Međutim, iza sebe je imao tešku ozljedu, krenuli smo praktički od početka i rezultat se vidi. Zubac je uvijek bio sjajan u igri jedan na jedan, a uz to – što je nekima iznenađenje - u napadu sjajno dodaje loptu suigračima, čime mnoge podsjeća na Marca Gasola. Uz to je svojom pojavom u obrani zastrašujuće dobar, sve je bolji bloker i svakim novim treningom bit će sve bolji.'

Iako je hrvatska generacija igrača rođenih 1997. jedna od najnadarenijih u posljednjih 20-ak godina, ime Ivice Zupca još se nije pojavilo na potencijalnim draft listama. Već neko vrijeme jako dobro kotira 212 cm visoki Dragan Bender (nije ga bilo zbog 'slučaja Adidas' na SP-u), a nema sumnje kako će mu se vrlo brzo pridružiti Ivica Zubac, Nik Slavica, Lovro Mazalin, Ante Toni Žižić i drugi. Kako stvari stoje, zahvaljujući igračima kao što su Dario Šarić (12. izbor 2014), Mario Hezonja (5. izbor 2015), Hrvati su postali hit. Već s nestrpljenjem čekamo sljedeći NBA draft, a navijači Cibone s nestrpljenjem čekaju sljedeću sezonu u kojoj će ispod koša vladati dva sjajna 18-godišnjaka viša od 210 cm: Ante Toni Žižić i Ivica Zubac!