tužba na tužbu

Presuda kakva se rijetko viđa; bivši trener Dinama mora klubu vratiti 220.000 eura!

27.06.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Zadnjih godina nekoliko trenera koji su radili u Dinamu svoj su otkaz jako dobro naplatili. No dogodio se slučaj da jedan od njih mora vratiti novac klubu

Naime austrijski stručnjak Rene Poms radio je kao jedan od pomoćnika kod tadašnjeg glavog trenera Nenada Bjelice, a u ožujku 2020. GNK Dinamo s njima je raskinuo ugovor.

Uslijedio je sudski spor pred Fifom jer je Poms - kako se doznaje - tužio Dinamo za novčani iznos od 360.000 eura, pišu Sportske novosti.

Tu tek priča postaje zanimljiva. Naime u Dinamu su smatrali kako Fifa ne može biti nadležna za taj spor (pozivali su se na arbitražni sud HNS-a).

I Fifa je zaista na koncu presudila u korist trenera Pomsa, kojem je isplaćeno 180.000 eura.

No u Dinamu nisu prihvatili tu odluku Fife i uložili su žalbu protiv Pomsa i Fife pred Sudom za sportsku arbitražu u Lausannei (CAS).

Nakon gotovo dvije godine vođenja postupka žalba je odbijena te je Dinamo platio Pomsu 220.000 eura (uključene kamate i troškovi postupka).

No ubrzo nakon toga Dinamo je podnio građansku žalbu pred švicarskim Vrhovnim sudom tražeći da se poništi odluka CAS-a zbog tzv. povreda pri vođenju slučaja.

Iako su šanse da Dinamo dobije tu tužbu bile vrlo male, na koncu je ispalo da Poms mora vratiti spomenutih 220.000 eura. Takav slučaj, da švicarski Vrhovni sud poništi odluku CAS-a u slučaju igrača ili trenera, nije viđen 15 godina.

Odvjetnik Davor Radić, koji je u tom predmetu zastupao Dinamo, za Sportske novosti je rekao:

'Ovo je velika stvar ne samo za Dinamo, nego i za Hrvatski nogometni savez. Odluka CAS-a između ostalog zasnivala se na tome da Arbitražni sud HNS-a ne jamči pravedne postupke zbog određenih manjkavosti u Pravilniku o radu Arbitražnog suda HNS-a, kao i da arbitri HNS-a nisu imenovani na valjani način od strane Izvršnog odbora HNS-a, pa da je stoga FIFA bila nadležna za ovaj spor. No s druge strane, ja sam smatrao da Arbitražni sud HNS-a jamči pravedne postupke jer svoje postupke vodi sukladno Zakonu o Arbitraži Republike Hrvatske, s kojim je Pravilnik o radu Arbitražnog suda HNS-a u cijelosti usklađen, te da su arbitri HNS-a imenovani na zakonit način od strane Izvršnog odbora HNS-a', kazao je između ostalog odvjetnik Radić.

'Ovaj predmet je najbolji dokaz da je pravda spora, ali dostižna te da nikad ne treba odustajati, a što se tiče trenera Renea Pomsa, očekujem u narednim danima povrat novčanog iznosa koji mu je uplaćen od strane Dinama, s obzirom na to da je odluka CAS-a u cijelosti poništena od strane švicarskog Vrhovnog suda', dodao je Radić.