ZAGREBAČKA PROMOCIJA

Predstavljena sjajna priča o Ivanu Gudelju

10.03.2011 u 17:11

Bionic
Reading

U nazočnosti brojnih nogometaša i nogometnih djelatnika danas je u kazalištu Kerempuh predstavljena knjiga splitskog novinara Blaža Duplančića 'Ivan Gudelj - Hajdučka priča' koja govori o karijeri perspektivnog nogometaša splitskog Hajduka i reprezentacije koji je zbog teške bolesti 1986. morao prestati igrati nogomet na vrhuncu karijere

Promociji knjige, uz brojne Gudeljeve suigrače iz reprezentacije, te prijatelje iz različitih generacija Hajduka i Dinama, nazočili su i članovi stručnog stožera hrvatske vrste, te predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković

Prave ovacije doživio je hrvatski branitelj Ivan Purda, koji je kao deklarirani navijač Hajduka i prijatelj Ivana Gudelja, također nazočio predstavljanju knjige koja u šest cjelina na 190 stranica opisuje nogometni put Ivana Gudelja od rodnih Zmijavaca preko Hajduka i reprezentacije bivše države do borbe s teškom bolešću.

O životnom putu Ivana Gudelja govorili su njegov bivši trener Stanko Poklepović i čovjek koji ga je prvi uveo u nogomet Marinko Boban, te poznati splitski novinar Mio Grabovac, koji je istaknuo kako je Gudelj do svoje 26. godine u Hajduku odigrao 362 utakmice i postigao 93 gola. Igrao je na poziciji zadnjeg veznog i bio, po riječima njegovih suvremenika, prototip modernog nogometaša koji se i danas traže u modernom nogometu.

Predsjednica Udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa Tatjana Reić kazala je da se ta bolest može dogoditi svakome, a da je Ivan Gudelj svijetli primjer kako se bolest može pobijediti i uz nju izgraditi karijeru. "Moram napomenuti da je Ivan Gudelj obolio od težeg oblika hepatitisa tipa B u vremenu kada medicina nije tako dobro poznavala tu bolest kao danas", kazala je Reić napomenuvši da nakon bolesti Gudelj uspješno završio fakultet i danas radi kao izbornik kadetske reprezentacije Hrvatske.

Knjiga 'Ivan Gudelj - Hajdučka priča' nedavno je dobila i nagradu za izdavaštvo Hrvatskog zbora sportskih novinara.