DRASTIČNE POZITIVNE PROMJENE

Predstavljamo HT Prvu ligu; evo tko su favoriti i zašto očekujemo da će ovo biti dosad najbolje hrvatsko prvenstvo

28.07.2018 u 14:39

Bionic
Reading

Iza nas je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, na kojem je naša reprezentacija stigla do najvećeg uspjeha u povijesti, srebra, a hrvatski ljubitelji 'najvažnije sporedne stvari na svijetu' polako se okreću 28. izdanju domaćeg prvenstva koje je krenulo ovoga vikenda i u kojem bi trebali zamijetiti pozitivne promjene. Deset prvoligaša u nova iskušenja ulazi s različitim ambicijama, a mi im možemo samo poželjeti što više gledatelja, sponzora (novca), bolju infrastrukturu, više navijača i što manje ozljeda

Više od mjesec dana uživali smo u za nas čarobnom mundijalu, izbornik Zlatko Dalić je sa svojim vitezovima ostvario fenomenalan rezultat i vratio kult reprezentacije pa se odjednom ljepše gleda na cjelokupan hrvatski nogomet. Taj zanos i zajedništvo treba sada prebaciti na Hrvatski Telekom Prvu ligu, od koje imamo velika očekivanja.

Ne sumnjamo da će zbog reprezentacije porasti i interes za klubovima u Lijepoj Našoj, jer ipak je većina igrača iz ove srebrne generacije stasala i kalila se na hrvatskim travnjacima, koji su ponekad izgledali poput oranica, kaljuža, bazena...

No i tu ćemo vidjeti promjenu nabolje, jer bi barem tereni, kad već nisu svi stadioni (čast izuzecima), trebali zablistati u novom ruhu. HNS je pokrenuo projekt s većinom prvoligaša o postavljanju hibridnih travnjaka pa će budući talenti igrati na normalnoj podlozi, na koju ne bi trebale utjecati vremenske neprilike.

>> Hrvatski telekom otkrio kako će podržati stvaranje nove generacije 'vatrenih'

Ono što je jednako važno to je da ćemo doživjeti premijernu sezonu (barem se toplo nadamo) u kojoj nećemo slušati priče o dugovanjima radnoj zajednici, neisplati višemjesečnih plaća igračima, milijunskim minusima na računima, odnosno situaciji koja miriše na stečaj i gašenje. Ne, ovoga puta toga ne bi trebalo biti jer izgleda da imamo deset financijski stabilnih prvoligaša.

Velika četvorka, Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek, najbogatija je, Slaven Belupo i Lokomotiva su poznati kao uređeni klubovi, ni Inter više ne troši preko 'crvenog', Istra 1961 napokon je dočekala spasitelja, a uprave Gorice i Rudeša svaku kunu okrenu dva puta, ne obećavaju brda i doline i tako žive solidan život. Zaista se iskreno nadamo da neće biti iskakanja iz financijskih tračnica.

  • +5
Deset hrvatskih prvoligaša, 2018./19. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

U HT Prvoj ligi mogla bi zaživjeti i revolucionarna novina koja je zasad rezervirana samo za bogate lige i klubove. Mogao bi se pojaviti VAR, skupi videonadzor koji nije dostupan svima, ali u drugom dijelu sezone trebao bi zaživjeti u najvećim nogometnim sudarima jer poslije njih uvijek ima najviše galame.

'Prijavili smo se za VAR i vjerujem da će proraditi u drugom dijelu prvenstva, barem u derbijima’, najavio je predsjednik komisije za suce HNS-a Ante Kulušić.

Hajduk - Dinamo 2:2 (13. kolo 2017./18., 21.10.), sažetak Autor: YouTube

Vjerujemo i da je uspjehom reprezentacije svijet koji put više u tražilicu ukucao 'Croatian First Football League’ ili ‘Croatian Football’ pa da će se zanimanje povećati i preko TV ekrana, jer sigurno ima onih koje zanima kako izgleda liga u kojoj su svoje profesionalne korake radili Modrić, Mandžukić, Lovren, Vida, Vrsaljko, Ćorluka, Rebić, Subašić, Badelj, Kovačić...

A možda tako kapne i koji strani sponzor te privatni investitor. Šanse za to uopće nisu male - ako ih je dobio Osijek ili prije Rijeka, zašto ne bi nakon buma repke i nekom drugom svanulo sunce. No, ponavljamo, najvažnije od svega je da imamo stabilnu ligu, lišenu financijskih minusa, pa će nogometaši dobiti priliku da samo razmišljaju o lopti, a ne o goloj egzistenciji, odnosno neplaćenim računima za režije i stanarinu ili neplaćenim dugovanjima prema državi.

  • +10
Dodjela tportalove nagrade Kapetani biraju igrača godine 2017. - El Arabi Hilal Soudani Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Što se tiče nogometa, jasno je tko su favoriti za naslov i Europu, a kome je namijenjena borba u donjem dijelu ljestvice, odnosno za ostanak. Ipak, prošle sezone su autsajderi praznih novčanika često znali pomrsiti račune favoritima s milijunima na računu pa ne bi bilo čudno da toga ove godine imamo još više.

Bitka za naslov i Europu

Dinamo je branitelj naslova, financijski najmoćniji, a po kadru i najkvalitetniji. 'Modri' su imali odlaske poput Sose, Ćorića i Soudanija (zaradili 15 milijuna eura), ali dojam je da hrvatski prvak nije ništa slabiji. Ukoliko ne bude novih transfera, s pravom imaju najviše moguće ambicije na svim frontama. Od ranije su u svlačionici Livaković, Zagorac, Perić, Benković, Rrahmani, Stojanović, Ademi, Moro, Gojak, Olmo, Fiolić, Hajrović, Budimir, Hodžić, a stigla su i pojačanja koja bi to uistinu mogla biti, poput Menala, Šituma, Majera, Leovca, Dilavera, Theopile-Catherinea, Majera, Šunjića... Momčad za prvaka, ali čak i za dobar rezultat u Europi. Samo da to trener Nenad Bjelica posloži na pravi način.

Rijeka je zadnjih godina najveći konkurent 'modrima'. Ona je i pretprošle sezone dvostrukom krunom prekinula dominaciju Dinama. Društvo s Rujevice više nema na raspolaganju milijune Talijana Volpija pa je ovisno o prodaji igrača. Menadžment kluba tako mora jeftino kupovati i skupo prodavati te uz to ostvarivati rezultate. Zasad su pogađali prinovama, a najveća snaga kluba, osim odlične atmosfere na svim razinama, stručnjak je Matjaž Kek, koji je porušio sve moguće rekorde o dugovječnosti na klupi riječkog prvoligaša. Strašan hendikep je prodaja reprezentativca Bradarića, kojim se pokriva pola proračuna kluba, ali tu su još Sluga, Prskalo, Župarić, Velkovski, Zuta, Raspopović, Mavrias, Pavličić, Kvržić, Gorgon, Puljić, Heber, Acosty, Bojinov... Sastav koji ne zaostaje previše za Dinamom...

Hajduk iza sebe ima veliku navijačku vojsku, odgovornu upravu koja je posložila financijsku strukturu kluba, jako dobrog trenera Željka Kopića i vrlo dobar kadar, ali splitski prvoligaš suočen je s pritiskom osvajanja domaćeg trofeja koji se toliko čeka. I to unosi nemir na Poljud, ponekad i razdor, a stalni sukobi s HNS-om pridonose toj situaciji, što utječe i na same nogometaše. Vidjet ćemo kako će se sve razvijati jer u Dalmaciji je dovoljno nekoliko pobjeda zaredom da cijeli grad padne u euforiju, ali isto tako i porazi u nizu mogu gurnuti klub u crnu rupu. Po imenima u svlačionici Hajduk se može uhvatiti u koštac za sam vrh – Posavec, Nižić, Lopez, Ismajli, Memolla, Filip, Fomitschow, Tudor, Radošević, Juranović, T. Bašić, Barry, Caktaš, Said, Futacs, Ivanovski... Navijači s pravom očekuju titule. Podsjećamo, Hajduk je i jedini i klub iz Dalmacije (a čak ih je pet iz Zagreba i okolice) pa ponekad stvarno to na karti Hrvatske izgleda kao da je 'sam protiv svih'.

Osijek je i ove sezone zbog Europe krenuo najranije, što može biti kontraproduktivno na duge staze. Prvoligaša s Drave i daje trese pozitivan zanos zbog ulaganja mađarskih investitora, 'niknut' će novi stadion i akademija, blagajna je puna, igračima ništa ne nedostaje pa trener Zoran Zekić ima sve uvjete da pomrsi račune najjačima. I prošle sezone Osijek je bio u trn u oku Dinamu i Hajduku, ali mučio se u 'malim' utakmicama. Kada bi se to popravilo, onda je sve moguće. Svlačionica je puna talenta i iskustva – Malenica, Škorić, Radeljić, Barišić, Matas, Mioč, Šorša, Mudražija, Hajradinović, Bočkaj, Boban, Grezda, Henty, Ejupi, Marić... i to nije sve!

Zlatna sredina prvoligaške karavane

Inter Zaprešić ima svojeg čudotvorca Samira Toplaka koji ne očajava i kad mu prodaju one najbolje, što je dokazao prošle sezone, kad su mu otišli Puljić i Filipović. Uvijek pronađe nekog asa u rukavu pa vjerujemo da ga ima i u novom prvenstvu. Zaprešićane bi u sredini ljestvice trebali držati Matković (ili Kelava na vratima), Haramustek, Prenga, Bubnjić, J. Čeličković, I. Čeličković, Bosec, Vukčević, Rak, Luštica, Ajayi, Solomon... Nezgodna družina za svakoga.

  • +7
HT Prva liga, 36. kolo: Dinamo - Inter Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Lokomotiva je po prosjeku godina tradicionalno najmlađa (23,3). Talenta je tu pregršt, no jasno je da ta momčad ovisi o posudbama iz Maksimirske 128. Jako se puno izgubilo odlascima Majera, Šunjića, Kneževića (otišli prema Dinamu) pa će strateg Goran Tomić biti na mukama kako bi našao dostojne zamjene. Tu su Majstorović, Kolinger, Musa, Datković, Karačić, Barić, Ivanušec, Kastrati, Raul Gustavo, Radonjić i Krstanović, što su imena za respekt, momčad koja može iznenaditi svakoga, ali isto tako bez pravog pristupa i nastradati od bilo koga.

  • +4
Lokomotiva - Cibalia (36. kolo HT Prve lige) Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Slaven Belupo sa skromnim proračunom od desetak milijuna kuna uvijek relativno mirno plovi prvoligaškim vodama. Nema razloga da tako ne bude i sada. U toj momčadi stalno eksplodiraju neka dva-tri nova igrača, koja se dovode besplatno iz inozemstva (i kasnije prodaju). Pred trenerom Tomislavom Ivkovićem puno je posla da bi se nastavio takav ritam jer u svlačionici više nema Katića, Bouadle i Ivanovskog, što su veliki gubici. No Marković, Goda, Musa, Puclin, Karamarko, Gordana, Delić, Mendy, Bongongui i Jelić - jamac su da za Koprivničance nema straha.

  • +7
Hrvatski Telekom Prva liga, 28. kolo, Slaven Belupo - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Pakao borbe za ostanak

Istra 1961 dočekala je i te dane da se ne govori o stečaju kluba, nego o mogućnostima momčadi u ligi. Ulaskom privatnog kapitala lakše dišu igrači koji sada trebaju samo razmišljati o nogometu, a važna je i sportska suradnja sa španjolskim Alavesom. No kadar Puljana nekako izgleda tanak, previše je nepoznanica pa se mora razmišljati o borbi za ostanak. Opet će puno toga pasti na leđa iskusnih Rocea i Ottochiana, a vidjet ćemo koliko su dobre prinove Cinari, Rufati, Vila, Sane, Espinosa, Senzemba, Rubić, Čuljak...

  • +9
Prva utakmica kvalifikacija za popunu HT Prve lige, NK Istra 1961 - NK Varaždin Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Rudeš smo prošle sezone predstavili kao glavnog kandidata za ispadanje, ali su nas oni ušutkali i furioznom završnicom izborili novu sezonu u prvoligaškom društvu. Novca nema ništa više, dosta je igrača otišlo, pa nam i ovoga puta Rudeš izgleda kao najveći kandidat za odlazak u drugoligaški rang. Možda nas opet ušutkaju, ali trener Ivan Matić na raspolaganju ima skromnu momčad iz koje izdvajamo tek vratara Picka te Mesarića, Soldu, Vojkovića, Fazlija...

  • +11
Hrvatski Telekom Prva liga, 33. kolo, NK Rudeš - HNK Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Gorica već dug niz godina kuca na vrata prvoligaškog društva, zapravo u prošlosti ju je u tome sprečavao i HNS iako je to izborila na travnjaku. No sada je tu, sasvim zasluženo. Klub je stabilan jer je jako dugo vremena u vrhu Druge lige, ali velika je razlika između elitnog razreda pa ćemo tek saznati kako će se snaći u igri s 'velikim dečkima'. Nedostajat će sigurno trener Ivan Prelec koji je Goricu uveo u HT Prvu ligu. Na klupi je Sergej Jakirović, kojem želimo puno sreće u svojem debiju u HT Prvoj ligi. On će najviše računati na neuništivog Čagalja, a tu su i Špičić, Mchedlishvili, Miya, Zwolinski, Astafei, Dabro... Zanimljivo društvo koje bi moglo biti i ugodno iznenađenje.

  • +11
2. HNL, HNK Gorica - HNK Šibenik Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

I nekoliko zanimljivosti...

Dinamo je najvredniji, s kadrom procijenjenim na 53,15, a ima i najveći prosjek po igraču s 1,61 milijun eura. Slijedi Hajduk s 25 milijuna eura (926 tisuća po igraču), pa Rijeka s 24,9 (889), zatim Osijek sa 18,65 (666)... Prema Transfermarktu, igrači svih klubova procijenjeni su ukupno na 155,3 milijuna eura (prosjek 488 tisuća).

Zasad je u kadru 318 igrača u deset prvoligaša, ali ta brojka će se zasigurno smanjiti. Od toga su 103 strana državljana.

Najviše puta je prvak bio Dinamo - 'modri' imaju čak 19 titula, slijedi Hajduk sa šest, od kojih je zadnja bila 2005., a dominacija naša dva najpopularnija kluba bila je srušena samo dva puta. Prvi je to napravio Zagreb 2002., a drugi put Rijeka 2017.

Najveći prosjek gledatelja po utakmici bio je u sezoni 1992./1993. - 4264 gledatelja - a prošle je iznosio 2948 gledatelja.

  • +9
Hrvatski Telekom Prva liga, 35. kolo, HNK Hajduk - NK Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL