BOLJE MU JE DA ŠUTI

Predsjednik Fife nastavlja šokirati svojim sramotnim izjavama vezanim uz iskorištavanje radnika u Kataru; evo što je sada izvalio…

03.05.2022 u 11:00

Bionic
Reading

Predsjednik Fife Gianni Infantino (52) nastavlja šokirati svijet nogometa izjavama koje su vezane uz SP u Kataru te radnicima migrantima koji su radili na stadionima i ostaloj infrastrukturi

Prvi čovjek svjetskog nogometa nastavlja lupetati gluposti. Tako je u ponedjeljak dobio pitanje o iskorištavanju i zlostavljanu stranih radnika u Kataru, a to je već jako dugo aktualna tema. Infantino je na neki način sugerirao da je takav tretman radnika 'ispravljen dostojanstvom i ponosom' koje su dobili poslom.

'Moji roditelji su emigrirali iz Italije u Švicarsku. Ne tako daleko, ali ipak. Kada nekome date posao, čak i u teškim uvjetima, dajete mu dostojanstvo i ponos', rekao je šef Fife te je opet zgrozio svijet.

Tako Fifa nastavlja zatvarati oči na onome što se događalo u Kataru kod izgradnje stadiona, radnici su bili potplaćeni, kasnilo im se s isplatama, a prema nekim izvješćima na tisuće ih je smrtno stradalo. I Amnesty International je je posao migranata nazvao 'prisilnim radom'.

Inače, ranije ove godine, Infantino je u kontroverznom govoru na Skupštini sugerirao da bi Svjetsko prvenstvo koje bi se održavalo svake dvije godine moglo spriječiti afričke migrante da 'umiru u moru'.

'Moramo pronaći načine da uključimo cijeli svijet u nogomet kako bismo dali nadu Afrikancima da ne bi morali prelaziti Mediteran kako bi pronašli možda bolji život, ali, vjerojatnije, smrt u moru.'

Infantino se kasnije ispričao za te primjedbe, tvrdeći da su njegove riječi 'pogrešno protumačene i izvučene iz konteksta', ali mnogi se s pravom pitaju kakav je to čovjek koji je na mjestu predsjednika Fife koja je svojim ranijim odlukama, kao što je dodjeljivanje SP-a Kataru, izazvala bijes i čuđenje.

Prošli mjeseca nizozemski izbornik Louis van Gaal nazvao je 'smiješnim' što je Katar domaćin Svjetskog prvenstva.

'Mi igramo u zemlji za koju FIFA kaže da tamo želi razvijati nogomet. To je sranje, ali nije važno. Riječ je o novcu, o komercijalnim interesima. To je važno u Fifi', rekao je Van Gaal.