Michniewicz je bivši

Poljska više nema izbornika. Sad Nenad Bjelica čeka poziv i poručuje: Radio sam tamo, znam jezik, ali...

22.12.2022 u 13:56

Bionic
Reading

Poljski nogometni savez (PZPN) objavio je u četvrtak da neće obnoviti ugovor s izbornikom Czeslawom Michniewiczom nakon ispadanja reprezentacije u osmini finala Svjetskog prvenstva u Katru

'Nakon detaljne analize svih informacija, PZPN je odlučio da Michniewiczu ne produži ugovor koji istječe krajem godine', stoji u priopćenju PZPN-a.

Poljska je izgubila u osmini finala SP-a u Katru sa 1:3 od Francuske koja je kasnije igrala u finalu.

Predsjednik PZPN-a Cezary Kulesza je zahvalio Michniewiczu na 11 mjeseci izborničkog rada.

Michniewicz, koji je vodio varšavsku Legiju, preuzeo je poljsku reprezentaciju u siječnju nakon odlaska Portugalca Paula Souse, koji je zatražio razrješenje s dužnosti u prosincu 2021. poslije manje od godinu dana na čelu.

'Kao što znamo, Michniewicz je preuzeo momčad u teškom trenutku', rekao je Kulesza.

'Unatoč tim okolnostima, uspio je izboriti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a također je zadržao (momčad) mjesto u elitnom rangu Lige nacija. Također je vodio reprezentaciju do prve nokaut faze Svjetskog prvenstva u 36 godina. Za to Michniewicz zaslužuje zahvalu.'

Poljska je remizirala 0-0 s Meksikom, pobijedila Saudijsku Arabiju 2-0 i izgubila istim rezultatom od budućeg prvaka Argentine u skupini C prije nego što je ispala od Francuske u osmini finala.

PZPN je priopćio kako će uskoro započeti potragu za njegovim nasljednikom dok se budu pripremali za kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje počinju u ožujku i u kojima je Poljska u skupini E s Albanijom, Farskim Otocima, Moldavijom i Češkom.

Među izglednim kandidatima spominje se i 51-godišnji Nenad Bjelica, hrvatski trener koji se svojim radom i znanjem profilirao u vrhunskog trenerskog stručnjaka. Trenutačno je slobodan, a nedavno je na tu temu za tportal rekao:

'To je istina, puno spominju moje ime. Ali oni još nisu smijenili svog izbornika (op.a., Czeslawa Michniewicza). Ustvari, on ima ugovor do kraja godine. Ili će mu produžiti ugovor ili neće. Tako da će o tome, ako tako odluče, razgovarati s nekim kandidatima. A koliko vidim i pratim po medijima, i moje se ime spominje. Govorim opet, po mišljenju medija i portala, i ja sam kandidat. Ali jesam li ili nisam, ne mogu znati. Mene osobno nitko nije nazvao. Ali već da me se spominje kao kandidata za izbornika tako velike zemlje čini me ponosnim. Radio sam tamo, znam jezik, ljudi me znaju. Naravno, dođe li taj upit, bit će to velika čast i veliki izazov. Ali ponavljam, još nitko nije kontaktirao sa mnom', rekao je za tportal u srijedu Nenad Bjelica.

Dan kasnije Michniewicz je smijenjen...

  • +11
Francuska - Poljska, osmina finala SP-a u Katru, 2022. Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH