ovisno o intrepretaciji

Pojavila se snimka koja nikako ne ide u prilog Marku Livaji; pogleda li je netko, najboljem igraču Hajduka prijeti rigorozna kazna

22.11.2021 u 18:45

Bionic
Reading

Iako se na Rujevici u nedjelju gledao zanimljiv derbi između Rijeke i Hajduka, dan nakon pobjede splitske momčadi više se govori o neugodnim scenama a koje su potencirali navijači domaće momčadi

Jubilarni, 100. Jadranski derbi pripao je Hajduku, koji je na Rujevici pobijedio Rijeku rezultatom 3:2. Nažalost, umjesto o nogometu, puno se više priča o neugodnostima viđenima na travnjaku i tribinama, a u kojima su naslovne uloge imali domaći tzv. navijači. Prvi je utrčao u teren krajem prvog poluvremena, a drugi, nakon utakmice. Ovaj drugi udario je pomoćnog trenera Hajduka Mislava Karoglana, a nokautom mu je uzvratio Hajdukov rukovoditelj osiguranja Antonio Vuković.

No, i ne samo oni, jer nakon što je zabio za vodstvo Hajduka, Marko Livaja, temperamentan kakav jest, proslavio je pogodak pred domaćim navijačima, gestikulirajući i razbijajući korner-zastavicu.

Sve to zakuhalo je ionako naelektriziranu atmosferu na riječkom stadionu, a nakon čega je u teren utrčao jedan od domaćih tzv. navijača. I rukama je nasrnuo na Stefana Simića. Nogometaš rođen u Češkoj uspio je zaustaviti napadača, ali onda je na njega nasrnuo i Marko Livaja, prvo ga srušivši na teren, a potom i udarivši ga nogom. Na Livajinu žalost, nemilu scenu snimio je netko od navijača s istočne tribine, a možete je pogledati OVDJE.

U članku 61. disciplinskog pravilnika HNS-a piše: 'Igrač koji fizički napadne gledatelja prije, za vrijeme ili nakon utakmice, bit će kažnjen novčanom kaznom, zabranom igranja od tri do deset utakmica ili zabranom igranja od tri mjeseca do godinu dana'.

  • +32
NK Rijeka - NK Hajduk, incidenti, 21.11.2021. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Naravno, sada se postavlja pitanje, hoće li netko pregledavati ponovno snimku na kojoj se vidi Livajino udaranje, ili će sve završiti prema navodima Jutarnjeg lista. Naime, kako pišu u JL-u, Livaja se ne mora se brinuti da bi mu mogli 'proširiti optužnicu' naknadnim pregledavanjem snimke. Sudac Tihomir Pejin registrirao je u zapisniku da se Hajdukov navijač zaletio fizički intervenirati u gužvi, ali očito je procijenio da taj postupak nije vrijedan isključenja. Livajino kršenje discipline ostaje u domeni suca utakmice.

No, kako i Rijeci prijeti visoka kazna, pa čak i zatvaranje stadiona na barem jednu utakmicu, sigurni smo da će se i u klubu s Rujevice braniti navodeći da su gostujući igrači provocirali domaće gledatelje.

'Tko se nesportski ponaša prema gledateljima riječima, pokretima, gestama ili na drugi način kaznit će se novčanom kaznom i zabranom igranja do pet utakmica ili zabranom obavljanja funkcija tri mjeseca', stoji u članku 52. disciplinskog pravilnika HNS-a.

Pozivajući se na taj pravilnik, opet bi se u problemu mogao naći Marko Livaja.

Prema tome, do odluke disciplinskog suca Alana Klakočera, a koji će odrezati kaznu za sve sudionike nedjeljnog derbija, drhtat će se i na Rujevici i na Poljudu.

  • +26
NK Rijeka - NK Hajduk, HT Prva liga, 21.11.2021. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX
NK Rijeka - NK Hajduk 2:3, sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport