NEGO USPJEŠAN

Pet razloga zašto Guardiola nije šarlatan!

06.05.2014 u 14:25

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme, Pep Guardiola je pretrpio kritika kao malo koji trener nakon zapravo uspješne sezone. Nakon što su se strasti malo smirile, pogledajmo razloge koji ga čine uspješnim, a ne šarlatanom, kako bi rekao dobar dio sportske javnosti

'Zbog toga što je Bayern precijenjen, tj. jer se ekipu neopravdano smatra 'nad-momčadi', ono što je Pep Guardiola napravio ove sezone, a i on kao trener, je podcijenjen. Cijela se stvar može sažeti u pet crtica:

Neizvjesnost Lige prvaka

Niti jedna momčad, već 22 godine nije obranila titulu u Ligi prvaka, a obraniti je sada znatno je teže nego li je bilo u doba kada su najbolje lige davale jednog ili dva člana ovog natjecanja. Svakako je bilo lakše prvo Milanu, a onda Ajaxu i Juventusu nekoliko puta zaredom doći do finala, jer tada je najbolja momčad u Europi i svijetu bila zapravo ona koja je osvojila Serie A. Danas morate proći čak četiri jaka protivnika do titule, a kako se igraju samo dvije utakmice faktor sreće i slučajnosti postaje vrlo značajan. Neke je stvari jednostavno nemoguće kontrolirati. Da je moguće, već bi se našlo nekoga tko bi osvojio nekoliko Liga prvaka zaredom.

Sreća – faktor koji odlučuje
Kako bi se povećala neizvjesnot i uzbuđenje (što je vrlo dobro za gledanost), nužno se mora povećati i faktor sreće. Primjera ima i u drugim sportovima koliko želite, možda najbliži onaj u NFL-u, gdje također već deset godina nije bila niti jedna momčad koja je obranila titulu, jer se mora također pobijediti tri ili četiri protivnika u samo jednom susretu, tijekom kojeg puno toga može poći u krivo. Što je uzorak manji (a dvije utakmice Lige prvaka su jako malo), šansa za nečim nepredviđenim je veća. To je glavni razlog zašto i dalje nemamo momčad koja bi obranila europski naslov prvaka.

I ove su sezone tako momčadi koje su se našle u finalu morale imati sreće. Atletico je mogao vrlo lako doživjeti potop već u Milanu, protiv Barcelone su u dvije utakmice bili lošija momčad, a i protiv Chelseaja je moglo biti svega. Real je bio udaljen od katastrofe samo jedan pogodak praznog gola Mhitarjana… bi li ta da Ancelotti bio drugačiji trener? Luzer? Naravno da ne, bio bi isto ono što je i sada, kada je u finalu.



Klubovi koji najviše plaćaju igrače (izvor: Global sports salaries survey 2014)
Bayern ne plaća najviše svoje igrače
Već je dobro poznata veza između iznosa koje klub daje za plaće igrača i uspjeha na terenu. Ta veza naravno nije kauzalna, ali postoji konstanti uzorak koji to dokazuje. Bayern trenutačno stoji na četvrtom mjestu u Europi po količini novca koje izdvaja za plaće, otprilike 20% manje nego što čini Man City, te nešto više od 10% manje od onoga koliko izdvajaju Real Madrid i Barcelona. Chelsea je u sličnom platežnom razredu kao i Bayern (doduše, 10% manje), dok je Atletico Madrid čak tri puta lošiji, ali upravo zbog toga oni i jesu fenomen ove sezone, te se ne očekuje da budu i približno tako dobri slijedeće.

Bayern ne daje najveće iznose za transfere
Niti po kojem kriteriju se Bayern ovdje ne ističe. U posljednje su tri godine potrošili oko 180 milijuna eura, koliko su nedavno Chelsea, Real Madrid i Manchester City znali potrošiti u jednoj sezoni, a nisu doveli niti najveće zvijezde. Gareth Bale, najskuplja kupovina svih vremena otišao je baš u Real (kao i ostalih top 5), dok je Neymar (koji je neslužbeno koštao također oko 90 milijuna) otišao u Barcelonu. Dakle, Bayern niti je trošio najviše niti je dovodio najveće zvijezde. Štoviše, i Real i Barca, a i Chelsea i City tu prednjače…

Iluzija 'nad-momčadi'
Niti po jednom objektivnom kriteriju Bayern nije 'super- ili nad-momčad'. To je dobro izbalansirana ekipa s hrpom odličnih igrača i to je sve. Momčad je napravljena dobrim dijelom od igrača vlastitog pogona i nekoć malo poznatih igrača, uklopljenih u sustav. Pogrešno je reći da su za Guardiolu drugi napravili posao, a on sada kupi plodove jer da je tako, onda bi vrijedilo dvije stvari; onda bi Van Gaal i dalje bio trener umjesto da je izletio jer je umalo Bayern ispao iz top 3, te onda bi se moglo ostati na vrhu stagnirajući.

A ne može se… Na vrhu se ostaje tako da se mijenja, da se napreduje. Bayern je ove sezone osvojio četiri trofeja, došao do polufinala Lige prvaka, te bio veliku većinu sezone najbolja momčad Europe. Da kojim slučajem postoji liga svih klubova, Bayern bi vrlo vjerojatno bio pobjednik, vjerojatno i sa značajnom razlikom, a to je puno objektivniji kriteriji od tek dvije utakmice sredinom proljeća.

Objektivni se uspjeh ne postiže tijekom jedne nego tijekom nekoliko sezona, a zasad su tu četiri trofeja, dominacija u njemačkom nogometu i polufinale Lige prvaka. To je uspjeh!'