GDJE SU DANAS I ŠTO RADE

Ovo sigurno niste znali o hrvatskom Dream Teamu iz 1992.

16.07.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Punih 20 godina prošlo je od povijesnog finala između košarkaške reprezentacije Hrvatske, predvođene Draženom Petrovićem, te američkog Dream Teama predvođenog Michaelom Jordanom

Olimpijsko košarkaško srebro iz Barcelone 1992. i utakmice u kojima su nas oduševljavali Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Stojko Vranković i drugi još danas su vrlo tražene i gledane na Youtubeu.

Sigurno ste se puno puta upitali gdje su i što rade danas naši srebrni olimpijci, članovi hrvatskog Dream Teama. Koliko je njih ostalo u košarci i koliko njih je dobilo priliku raditi u hrvatskoj košarci?

Za razliku od reprezentacije Hrvatske, u američki Hall of fame u Sprinfieldu cijela momčad američke reprezentacije iz 1992, poznatija kao Dream Team, uvrštena je 2010. godine. O drugim priznanjima koja su posljednjih 20 godina dobili Jordan, Bird, Barkley, Magic i društvo da ne govorimo.

Nekako nam se čini kako se vodeća garnitura HKS-a rijetko prisjeti da je prije 20 godina, u vrijeme Domovinskog rata, hrvatski Dream Team oduševljavao ljubitelje košarke. Bolju promociju tada mlada država nije mogla poželjeti, ali očito ni 20. godišnjica tog povijesnog uspjeha nije dovoljna da se na dostojanstven način obilježi. No, bez brige, naši će igrači proslaviti godišnjicu, ali u Sloveniji jer su se tamo sjetili kako su upravo protiv našeg Dream Teama odigrali prvu povijesnu utakmicu.

Hrvatska na postolju u Barceloni

Gdje su danas i što rade srebrni iz Barcelone '92?

Dražen Petrović


Legendarni kapetan nakon sjajnih igara na OI odigrao je najbolju NBA sezonu u dresu New Jersey Netsa koju je završio kao 11. strijelac lige te je uvršten u treću najbolju petorku. U lipnju 1993. tragično je stradao u prometnoj nesreći u Njemačkoj nakon povratka s kvalifikacija za Eurobasket 1993. koje je Hrvatska igrala u Poljskoj. Imao je 28 i pol godina kada je stradao…
Poginuo je 7. lipnja 1993. na njemačkoj autocesti, a u američki Hall of Fame uvršten je 2002. godine.

Velimir Perasović

Nakon matične Jugoplastike ostavio je dubok igrački trag u Španjolskoj (pogotovo u Vitoriji u dresu Taugresa!) kao jedan od najboljih strijelaca ACB lige. Igrački i trenerski u španjolskoj ACB ligi postao je vrlo cijenjen (trenirao je nekoliko klubova), a treba reći kako je u zagrebačkoj Ciboni odradio dvije dobre sezone kao prvi trener te je jedan od najzaslužnijih za procvat nadarenog Bojana Bogdanovića koji je preko noći postao jedan od najboljih hrvatskih igrača.
Gdje je danas: trener španjolske Valencije.


Danko Cvjetićanin

Nakon Barcelone igračka karijera mu je bila pri kraju zbog čestih ozljeda, no vrlo brzo je našao novi posao kao NBA skaut za europske igrače. Radio je dugo u Philadelphia 76ersima, a danas je skaut bivšeg Draženova kluba Netsa, na što je jako ponosan.
Gdje je danas:
skaut NBA momčadi Brooklyn Nets, živi u Zagrebu.

Toni Kukoč

Nakon Barcelone '92. oduševljavao je navijače talijanskog Benettona te od '94. navijače Chicago Bullsa s kojima je osvojio tri titule NBA prvaka (1996, 1997. i 1998). Umirovio se 2006. kao igrač Milwaukee Bucksa kada se potpuno posvećuje golfu koji u Chicagu – gdje je ostao živjeti s obitelji – često igra u društvu Michaela Jordana.
'To je najbolji sport koji je čovjek izmislio', rekao je Kukoč o golfu.

Prošlog ljeta (2011) postao je prvak hrvatske u golfu te izbornik reprezentacije Hrvatske. Dodajmo kako je na prošle dvije akcije košarkaške A reprezentacije bio savjetnik tadašnjem izborniku Joki Vrankoviću.

Gdje je danas: prvak Hrvatske u golfu, živi na relaciji Chicago - Split.

Finale Hrvatska - SAD 1992.

Vladan Alanović

Nakon završetka igračke karijere, koju je trajala do 35. godine kada je igrao za poljski Slask, vrlo je aktivan u veteranskoj košarci. Posvetio se i trenerskoj školi koju planira završiti do 2013. ('ostao mi je još jedan semestar'). Želja mu je 'svakako ostati u košarci i raditi s djecom', a trenersko iskustvo zasad je skupio u radu sa ŽKK Croatia te juniorima KK Dubrava.
Gdje je danas: trener bez angažmana.

Franjo Arapović

Uzvik Slavka Cvitkovića 'spusti se, Franjo' – kada je u olimpijskom finalu protiv SAD-a zakucao za vodstvo Hrvatske – prati ga posljednjih 20 godina. Osim u Ciboni dubok trag ostavio je u Splitu, Zrinjevcu, Krki iz Novog Mesta te litavskom Žalgirisu.
U igračkoj mirovini završio je filozofski fakultet (socijalni rad) te danas u slobodno vrijeme najviše brine o karijeri talentiranog sina Marka, mlade 16-godišnje nade Cibone pred kojim je briljantna karijera.
Gdje je danas: radi u Visokoj poslovnoj školi 'Libertas' kao direktor za sport i vansportske aktivnosti te kao asistent.


Žan Tabak

Dugi niz godina, osim za Jugoplastiku, igrao je na visokoj razini u Europi za velikane kao što su Real, Unicaja, Livorno, Milano, Fenerbahče i Joventut, a kao igrač Houston Roscketsa 1995. osvojio je i NBA prsten. Igrao je još za Indianu, Boston i Toronto, a nakon odlaska u igračku mirovinu 2005. jedno je vrijeme radio kao NBA skaut za NY Knickse. U Real Madridu i Sevilli je kao pomoćni trener radio godinama uz Joana Plazu, a prošlu sezonu proveo je na klupi španjolskog drugoligaša Girone s kojim je završio na 12. mjestu od 18 momčadi.
Gdje je danas: trener španjolskog drugoligaša Girone.


Stojko Vranković

Ostavio je dubok trag u europskoj košarci kao igrač Panathinaikosa - kojem je 1996. donio prvu titulu prvaka Europe – te bolonjskog Fortituda u kojem je igrao do 2001. kada se zbog ozljede leđa umirovio. U NBA-u je igrao za klubove kao što su Boston Celtics, Minnesota Timberwolves i Los Angeles Clippers, a u igračkoj mirovini jedno je vrijeme bio vrlo aktivan u HOO-u u 'Klubu hrvatskih olimpijaca' gdje se zalagao da se osvajačima olimpijskih medalja osigura tzv. sportska mirovina (naknada za izvrsnost).
U košarci je aktivan bio u KK Fenix, klubu u kojem igra njegov 209 cm visok 16-godišnji sin Antonio koji karijeru planira nastaviti u SAD-u kamo  na jesen seli cijela obitelj Vranković (supruga, dvije kćeri i sin).
Gdje je danas: s obitelji živi u Zagrebu, u rujnu seli na Floridu.


Alan Gregov

Zahvaljujući reputaciji srebrnog olimpijca iza sebe je ostavio lijepu i uspješnu košarkašku karijeru, a najdublji trag ostavio je u Zadru, Ciboni i Poljskoj. Nakon odlaska u igračku mirovinu nije ostao u košarci nego se odlučio okušati u nečem posve drugom. Naime, posljednjih godina u Sloveniji radi kao bioenergetičar u timu svjetski poznatog iscjelitelja Zdenka Domančića i česti gosti su im upravo hrvatski sportaši, među kojima je najpoznatiji Ivano Balić
Gdje je danas: bioenergetičar u timu Zdenka Domančića

Arijan Komazec

Nakon Barcelone 1992. odigrao je nekoliko sjajnih sezona u Europi (Panathinaikos, Varese, Virtus Bologna…), no vrlo je rano otišao u igračku mirovinu. Posvetio se radu s mladim zadarskim košarkašima u privatnim školama košarke (ABC škola košarke), a u slobodno vrijeme formu održava treningom u svojoj teretani u Kožinu gdje ima kuću, zatim vožnjom biciklom te veteranskim turnirima na kojima je redovito najbolji igrač Zadra.
Gdje je danas:
trener u školi košarke ABC, živi u Zadru.

Dino Rađa

U igračku mirovinu otišao je u dresu prvaka hrvatske Splita 2003. godine (trener je bio Petar Skansi) kao jedan od najboljih europskih centara svih vremena te jedan od najboljih europskih NBA igrača. U četiri NBA sezone u dresu Boston Celticsa igrao je na All-Star razini, a nakon toga se vratio u Europu gdje je igrao za Panathinaikos, Zadar,Olympiacos te kratko u Ciboni, nakon čega se vraća u svoj matični Split.
Iako i danas fizički sjajno izgleda i s lakoćom igra košarku na amaterskoj razini – slobodno vrijeme najviše koristi na vožnju motorima širom Europe, dok zimi najviše vremena provodi s društvom na skijanju. Punih šest godina bio je predsjednik KK Split i pokrenuo je saniranje posrnulog kluba, nekada ponosa hrvatske košarke.
Gdje je danas: sa suprugom i djecom živi u Splitu te uživa u igračkoj mirovini.

Završnica utakmice protiv SAD-a

Aramis Naglić

Među posljednjima je od generacije 'Barcelona '92.' otišao u igračku mirovinu kada je u 41. godini života sa Zadrom postao prvak Hrvatske. U igračkoj mirovini posvetio se trenerskoj školi, a trenutačno je trener bez kluba. Prošle je sezone vodio riječki Kvarner.
Gdje je danas: trener bez angažmana.

Trener: Petar Skansi

Danas, u 68. godini života radi kao savjetnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Nakon 1992. proslavio se kao trener Benettona, radio je uspješno u Italiji (Fortitudo) te jedno vrijeme i u svom matičnom KK Split na nekoliko funkcija od kojih mu je najdraža sezona 2002/03. kada je Split postao prvak Hrvatske.

Pomoćni trener: Aco Petrović

Od 1992. krenula je njegova uspješna trenerska karijera u kojoj se proslavio u Ciboni te u Španjolskoj. Trenirao je od hrvatskih klubova vrlo uspješno Zadar i Cedevitu, a trenutačno je izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine koja lovi nastup na Eurobasketu u Sloveniji 2013. godine.