samo za tportal

Ovaj hrvatski nogometaš već tri sezone nosi dres velikog Glasgow Rangersa i zna sve o škotskim nogometašima; njegove će riječi odjeknuti uoči odlučujuće utakmice!

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog ponedjeljka leti za Glasgow, gdje će u utorak od 21 sat igrati ključnu utakmicu za prolazak u osminu finala. Suparnik Dalićevoj družini bit će Škotska, kojoj također treba pobjeda, jer i momčad Stevea Clarkea u prilici je izboriti nokaut-fazu

Da je bilo više sreće, možda bi danas, zajedno s Dalićevim igračima iz Pule prema Glasgowu letio i Nikola Katić, 24-godišnji stoper Glasgow Rangersa, ali koji može igrati i kao defenzivni veznjak. No, prije nešto manje od godinu dana, zadobio je tešku ozljedu ligamenata i od onda su krenule muke.

No, sada je sve iza njega, i baš danas, iz Zagreba leti i on, ali ne u Glasgow, već u Liverpool.

'Ha, ha, ha.. Možda sam mogao pitati ima li i za mene mjesta u avionu. Da ne putujem sâm. Ma, šalim se, naravno. Ja idem u Liverpool, jer u Engleskoj moram odraditi pet dana karantene, a da dođem u Glasgow, morao bih deset dana u izolaciju. S time da prije dolaska u Glasgow, moram još napraviti i test', rekao je na početku razgovora za tportal Nikola Katić.

Povratak u Glasgow znači da ste spremni za pripreme s novim škotskim prvacima, da je ozljeda sanirana?

'Tako je, ozljeda je sanirana. Bilo je nekih komplikacija, čak sam išao na tri operacije, ali sada je sve OK'.

Iako niste igrali ove sezone, bili ste na proslavi naslova kojeg se u plavom dijelu Glasgowa čekalo deset godina.

'Jesam, bio sam gore s njima. Istina, samo zadnja četiri tjedna, jer sam prije toga bio na terapiji u Zagrebu. Bio sam i na zadnjoj utakmici, stvarno je sve bilo prekrasno'.

  • +11
Engleska - Škotska, 2. kolo, Euro 2021. Izvor: EPA / Autor: Facundo Arrizabalaga / POOL

Znamo koliko je strasti u škotskim navijačima i da su se Rangersovi jako veselili naslovu kojeg je prethodnih devet sezona uzimao Celtic. No, sad bi bilo u redu, jer Borna Barišić ugradio je 33 utakmice u taj naslov, da sutra budu malo manje žestoki u navijanju protiv Hrvatske?

'To čisto sumnjam. Ali, vjerujte mi, protiv Engleske kad smo igrali, da su navijali za nas. Što se Borne osobno tiče, stvarno ga cijene i sigurno mu žele dobre rezultate. Ali ne u ovoj utakmici. Jer oni nisu dugo bili na velikim natjecanjima, tako da će biti velika podrška svojim reprezentativcima'.

Vi ste 2017. godine upisali nastup u dresu A reprezentacije, pod izbornikom Antom Čačićem. Bili ste i na radaru izbornika Zlatka Dalića. Je li vas netko kontaktirao zadnjih mjeseci, odnosno kada je krenula ova kalvarija s ozljedom?

'Nismo baš u kontaktu. Naravno, kao i svakom nogometašu, reprezentacija je i meni najveća želja. Tako će i biti. Ali ozljeda je poremetila planove i borbu za tu poziciju, ali preda mnom je još dosta vremena. I sada mi je najvažnije da sam zdrav i da se mogu ponovno dokazivati. A vjerujem da će jednom doći i taj poziv'.

Kako objašnjavate da su u sastavu Škotske samo dva igrača Rangersa, koji je prvak, dok su petorica iz drugoplasiranog Celtica?

'Malo je čudno, ali je i razumljivo, jer kod nas igra puno stranaca. I Engleza. Što se Škota iz naše momčadi tiče, trebao je biti pozvan i Ryan Jack, ali imao je operaciju kralježnice. Golman Allan McGregor se oprostio od reprezentacije'.

Ima li kakvih podbadanja od strane vaših suigrača? Ili vam je netko ponudio ulogu 'špijuna'?

'Nitko me nije ništa pitao, jer znaju oni da ja ne bi nikada ništa rekao. Dapače, sve bi napravio da zaštitim naše. Sada, u ovoj situaciji samo treba ići glavom kroz zid, bit će ovo vrlo neizvjesno, Ali puno smo kvalitetniji i nadam se da ćemo to dobiti. Ne vidim razlog zašto ih ne bi dobili, posebno kada gledamo individualnu klasu. Pa i momčadski smo puno jači, bez obzira na to što oni igraju na svom terenu. Mislim da ne bi trebali imati nekih problema'.

Nema sumnje kako će njegove riječi odjeknuti uoči odlučujuće utakmice... No, svjestan je kako su Škoti sada puni samopouzdanja, posebno nakon remija protiv Engleske na Wembleyju. Osim toga, na svojoj strani imaju i tradiciju, jer Hrvatska ih nije pobijedila u pet utakmica.

'Da, imaju dosta specifičan stil, što su pokazali i protiv Engleske. Igraju u niskom bloku. Individualno kada pogledate, iako nisu dugo bili na velikim natjecanjima, i kada vidite njihove igrače koji igraju u engleskoj Premier ligi, oni su većinom nositelji igre u svojim klubovima. Tako da sigurno imaju i kvalitetu. Ali, opet, kada usporedimo naše i njihove igrače, to je razlika nebo i zemlja. Vjerujem u pobjedu Hrvatske'', završio je Nikola Katić.

  • +69
Hrvatska - Češka, 2. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal