EKSKLUZIVNO

Arijan Ademi posve iskreno o svom nastupu na Euru, igri Sjeverne Makedonije, ali i očekivanjima od Hrvatske: Volio bih da i on dobije priliku...

Bionic
Reading

Nakon dvije utakmice u Bukureštu, u kojem su bili i smješteni uoči dva ogleda C skupine Eura, reprezentacija Sjeverne Makedonije od subote je u Amsterdamu, gdje će ovog ponedjeljka od 18 sati igrati i posljednju utakmicu u skupini, protiv Nizozemske. S dojmovima sa svojeg prvog velikog natjecanja, za tportal se javio Dinamov kapetan Arijan Ademi

Arijan Ademi, Dinamov 30-godišnji kapetan, koji je svojevremeno nosio i dres hrvatske reprezentacije u prijateljskim utakmicama i bio na radaru tadašnjeg izbornika Igora Štimca, s njegovom smjenom pao je u zaborav Štimčeva nasljednika Nike Kovača, pa je 2014. godine prihvatio poziv iz Sjeverne Makedonije.

Ovog je ljeta napokon osjetio slast velikog natjecanja, jer sa Sjevernom Makedonijom izborio je i prvi povijesni nastup na Euru.

'Osjećaj da nastupiš na ovako velikom natjecanju svakako je veliki ponos, ali šteta što nismo uzeli koji bod iz ove dvije utakmice. I onda da u ovoj zadnjoj, protiv Nizozemaca, odlučujemo o prolasku. Ovako smo ispali kolo prije kraja', javio se iz Amsterdama za tportal Arijan Ademi, u 2020. godini najbolji nogometaš Hrvatski Telekom Prve lige u izboru kapetana prvoligaških klubova.

>> [VIDEO/FOTO] Arijan Ademi otkrio, nakon što ga je Niko Kovač prekrižio u hrvatskoj reprezentaciji, tko ga je nagovorio da igra za Sjevernu Makedoniju. Dotakao se i igrača koji je igrom slučaja postao najzaslužniji za europski iskorak Dinama

U prvoj ste utakmici izgubili od Austrije, iako ste se vratili nakon zaostatka 0:1. Puno bolja izvedba bila je protiv Ukrajine, u kojoj ostaje zabilježena i vaša velika prigoda, koju je obranio Buščan.

'U obje te utakmice smo imali prilika, pogotovo protiv Ukrajine, gdje nas je koštalo jako loše prvo poluvrijeme. A na ovakvim natjecanjima to se ne oprašta iako smo u drugom poluvremenu bili jako dobri, imali dosta prilika. Ipak, na kraju je Ukrajina zasluženo pobijedila'.

Nadate li se nekom čudu protiv Oranja?

'Mi u svaku utakmicu ulazimo s vjerom da možemo nešto napraviti. Mislili smo isto i uoči Austrije i Ukrajine, ali dogode se neke sitnice koje na kraju jako puno koštaju. Tako je bilo u te dvije prethodne utakmice. Moramo biti pravi, oprezni, koncentrirani, i dati 100 posto, pa ćemo vidjeti što nam to može donijeti'.

Ovo je Sjevernoj Makedoniji prvi nastup na velikom natjecanju. Iako vas ima iskusnih, i iz klubova koji su već igrali jake, međunarodne utakmice, jeste li možda ipak impresioniranim nastupom na Euru?

'Iskreno, mislim da nismo impresionirani. Jer mi smo gubili od Austrije, pa smo se uspjeli vratiti u egal., u kojem smo izdržali do 78. minute. I u toj utakmici, a posebno u drugom dijelu protiv Ukrajine, pokazali smo jako dobru igru. Jednostavno, nakon što smo se posložili, igrali smo hrabro'.

Koliko ste zadovoljni svojim osobnim nastupima?

'Gledajte, da smo pobijedili, rekao bi vam da sam zadovoljan a ovako nisam, jer rezultat čini sliku o pojedinačnoj igri. Iskreno, potajno sam se nadao da možemo proći skupinu. I, naravno da tu ima i moje krivice što nismo napravili više. Od sebe uvijek imam velika očekivanja. Kada momčad ne pobjeđuje uvijek krivim sebe. Tako je i sad'.

  • +12
Ukrajina - Sjeverna Makedonija; nogomet, Euro 2021.; 17.6.2021. Izvor: EPA / Autor: Robert Ghement / POOL

Imate li vremena pogledati i druge utakmice?

'Imamo vremena, ne previše, ali pogledamo nešto. Eto, gledali smo Hrvatsku i protiv Engleske i protiv Češke, Gledali smo Italiju protiv Švicarske. Uglavnom, bacim(o) oko kada stignem(o).

Znači, možete dati i ocjenu na dosadašnje nastupe Dalićevih igrača?

'Gledam, navijam za Hrvatsku, baš kao i većina mojih suigrača. Naravno, Hrvatska može puno bolje. I siguran sam da će proći skupinu, jer oni su najbolji kad je najteže'.

Kakvima ste vidjeli suigrače iz Dinama?

'Gvardiol je protiv Češke bio odličan. Livaković je konstanta, Petković i Ivanušec su odlično ušli u utakmicu protiv Češke. Volio bih da i Oršić dobije veću priliku, jer siguran sam da može puno toga dobroga donijeti'.

A koja je od ostalih reprezentacija ostavila najbolji dojam? Možda Belgija u čije se redove vratio Kevin de Bruyne?

'Je, Belgijanci su dobri. Ali ja ipak imam jednog drugog favorita. A to je Italija. Nemaju neke zvijezde, tipa Modrić, De Bruyne, ili kao Francuzi deset top igrača, ali igraju jako dobro momčadski, odlično stoje na terenu, i nekako mi djeluju najmoćnije'.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal