kako na škote?

Igor Štimac nije se suzdržao i mnoge je iznenadio svojim izjavama uoči odlučujuće utakmice Hrvatske protiv Škotske

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 21.06.2021 08:29
  • Objavljeno 21.06.2021 u 08:29
Bionic
Reading

Bivši hrvatski izbornik, Igor Štimac, koji sada obnaša izborničku funkciju na klupi Indije, vratio se u Split i u najavi utakmice Hrvatska - Škotska (utorak, 21 sat) ulogu favorita prepustio reprezentaciji koja je na stadionu Hampden Park domaćin. Naravno, to su Škoti

Ako netko jako dobro pozna škotsku reprezentaciju, onda je to svakako Igor Štimac. Jer u dvije je utakmice protiv njih bio igrač, dok je u dvije sjedio na klupi Hrvatske kao izbornik.

Bilo je to u kvalifikacijama za SP 2014. godine, i u te dvije utakmice Škotska je slavila. I presudila Štimcu, koji je nakon poraza u listopadu 2013. godine, u Glasgowu, dobio otkaz.

Štimac je u razgovoru za Sportske novosti pojasnio tko je i zašto favorit u sutrašnjoj utakmici.

'Reprezentacija kojoj nedostaju dvije ekstra klase, nema pojedince koji bi sami rješavali utakmice, ali Škotska ima momčad. Zajedno napadaju, zajedno se brane. Za Engleze su imali najveći motiv jer za njih je taj susret veći nego nama utakmica sa Srbijom. Nakon ohrabrujućeg boda protiv Engleza, a pred utakmicu s Hrvatskom, držim da su Škoti favoriti. Da, favoriti! Ne dajem im taj status zbog domaćinstva na Hampden Parku, nego zbog onoga što su dosad pokazali', rekao je Štimac za SN.

Obrazložio je bivši izbornik i zašto misli da su Škoti u prednosti.

'Stvorili su više šansi nego naša reprezentacija. Djeluju kompaktnije, njihov momčadski pristup se pokazao jakim adutom pred odlučujuću utakmicu. Uvijek su isti. Čvrsti, uporni i gladni pobjede. Ponavljam, nemaju ekstra klasu, ali ne igraju imena nego momčad. Škotska je reprezentacija koja će nam sigurno zadati puno problema, prvenstveno sa svojom količinom trke'.

Ali, jasno je da će se puno toga pitati i Vatrene jer Hrvatska je reprezentacija koja posjeduje pojedinačnu kvalitetu dostatnu za pobjedu.

'Istina, ali razvidno je da imamo velikih problema s igrom u zadnjoj trećini. Za stvaranje pritiska uvijek su potrebni tehnička kvaliteta i tjelesna spremnost, a mi smo odlični u tehničkom elementu. Međutim, jasno je što nedostaje. Čak u brojkama nismo trkački slabi, međutim, naša trka nema zajedničku karakteristiku'.

Ipak, nije da Igor Štimac ne vjeruje u uspjeh Hrvatske.

'Čeka nas otvorena utakmica u kojoj primarno treba zaboraviti na tradiciju jer prvi put igramo utakmicu na ispadanje. Temelj optimizma mora biti u nastojanju izbornika u pronalaženju pobjedničkog sastava. Nismo mi u izgubljenoj poziciji, niti je Škotska nepobjediva, ali jasno je da nismo u najboljem trenutku. Utakmica s Češkom je pokazala da nam treba više friških nogu i 'gladnih' igrača. Tek u nastavku dvoboja s Češkom, primarno ulaskom Petkovića i Ivanušeca, uspjeli smo napraviti nešto više u kreativnoj fazi, ali činjenica je da nam nedostaju ideja i trka. Pronađemo li obje komponente za susret u Glasgowu, možemo se nadati prolazu. Moramo imati 11 spremnih za obraniti se, a pritom ne izgubiti na brzini i kreativnosti', zaključio je Igor Štimac.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

  • +11
Engleska - Škotska, 2. kolo, Euro 2021. Izvor: EPA / Autor: Facundo Arrizabalaga / POOL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal