Živulić samo za tportal

Ovaj Hrvat zna sve tajne češkog kluba koji stoji Dinamu na putu do europskog čuda

07.02.2019 u 09:07

Bionic
Reading

Hrvatski nogometaš Diego Živulić, koji ove sezone igra za ciparski Pafos, prošlu sezonu proveo je u dresu plzenske Viktorije, kluba koji stoji na Dinamovu putu u šesnaestini finala Europske lige (četvrtak 14. veljače, 21 sat)

Ciparski klub Pafos, koji je osnovan prije četiri godine, na početku sezone krenuo je loše. U prvih pet kola upisao je četiri poraza i remi, a na klupu je stigao Željko Kopić, bivši trener Lučkog, Zagreba, Slaven Belupa i Hajduka.

Nakon toga došli su bolji dani, odnosno počele su stizati pobjede. Pafos je u 19 kola skupio 20 bodova, ali odlukom ciparskog saveza, zbog administrativne pogreške, kažnjen je oduzimanjem šest bodova i sada je opet pri dnu tablice, odnosno za prvoligaški status mogao bi se boriti kroz razigravanje.

  • +35
Dinamo - Anderlecht Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Važan kotačić u ovom klubu s jugozapada Cipra ima i naš Diego Živulić, 26-godišnjak iz istarskog Novigrada, koji je prošlu sezonu igrao za plzensku Viktoriju.

No prije nego se okrenemo češkoj momčadi zanimao nas je put ovog, hrvatskoj javnosti slabije poznatog igrača. Za početak, ime je posve nogometno.

'Ha, ha.. Da, ali nisu me roditelji nazvali po Diegu Maradoni. Jednostavno, baka je Talijanka, živimo blizu talijanske granice i mojim se roditeljima dopalo to ime. Imam starijeg brata, koji se rodio baš kada je Maradona bio na vrhuncu, pa su mogli i njemu dati ime po Diegu, ali nisu', počeo je razgovor za tportal ovaj simpatični Istrijan.

Nogometni put vas je vodio od riječkih klubova, Orijenta, potom Rijeke i Pomorca, do češke lige.

Imao sam put kakav nikome ne bih poželio, popločen ozljedama, sumnjama, ali i pričama onih koji o meni nisu znali ništa. Osim ozljeda, znale su mi se poklopiti trenerske promjene, pa sam se nalazio u krivo vrijeme na krivim mjestima. Očito sam do svog profesionalnog statusa morao ići težim putem, no to me je izgradilo kao osobu. I nisam zbog toga sada nesretan.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući nastup Dinama protiv plzenske Viktorije, ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Uz sve te muke, uspjeli ste skupiti nekoliko nastupa u prvoligaškom društvu, noseći dres Rijeke.

Bio sam u Rijeci, ali i tada me pratilo puno pehova s ozljedama. Ipak, igrao sam i protiv Hajduka, protiv Dinama... Taman u to vrijeme u klubu se pojavio današnji predsjednik Mišković, a došli su i Drpić, Bošnjak i još neki zvučniji igrači te sam procijenio da mi je bolje otići u drugu momčad Rijeke, tada je to bio Pomorac. Odradio sam tamo još posljednju godinu ugovora koji sam imao s Rijekom i odlučio sam otići u 'bijeli svijet', odnosno nekamo kamo me nitko ne poznaje.

Bili ste razočarani?

Ma počeo me pratiti glas da sam stalno ozlijeđen, pa ovo, pa ono, i onda je teško očekivati nečiju podršku. I zato sam htio otići nekamo kamo me nitko ne poznaje. Stigao sam u češki Zlin, klub koji je tada bio drugoligaš, ali koji se pet, šest sezona nalazio pred ulaskom u prvu češku ligu. Te prve sezone, čim sam došao, uspjeli smo ući u prvu ligu. U mojoj drugoj sezoni izborili smo ostanak, a onda u trećoj osvojili Kup Češke i Zlin je, ali bez mene, sljedeće sezone imao direktan ulazak u skupine Europske lige.

Vas više nije bilo jer ste otišli u Viktoriju.

Otišao sam, istekao mi je ugovor, a i Pavel Vrba, trener koji se tada vratio u Plzen, nazvao me i htio je da dođem. Imao sam ponudu i Sparte, ali kada me trener htio i zvao, odlučio sam otići tamo.

Evidentno je da Pavel Vrba, koji je bio i izbornik Češke na Euru u Francuskoj kada su Česi protiv Hrvatske izvukli remi 2:2, ima veliko značenje u ovom klubu.

On je legenda kluba, jer 2008. godine, kada je došao na klupu, doveo je ove igrače, koji su tada imali 26, 27 godina, a koji su bili višak u Sparti i Slaviji. Kostur ove današnje momčadi i dalje je tih sedam, osam igrača, ali koji su već u godinama. No nitko ne iskače, svatko zna što radi i koje su mu obveze. Imaju sjajnu atmosferu u svlačionici i taj duh zajedništva.

Ali kada biste morali izdvojiti nekog od igrača koji bi mogao biti najveća prijetnja Livakoviću, tko bi to bio?

Definitivno Michael Krmenčík, ali Dinamo zbog njega ne treba brinuti jer je teško ozlijeđen. Doveli su dva, tri strana igrača, a jedan od njih je i tamnoputi Kaymba. No, poznajući Vrbu, ne vjerujem da će se puno oslanjati na njih.

Kakvim vidite izglede Dinama u ova dva okršaja?

Iskreno, izgledi su 50:50. Viktoria je iskusna, dobro posložena momčad, bez velikih zvijezda, dok je Dinamo u euforiji zbog toga što je nakon 50 godina prezimio u Europi.

Može li Dinamu biti prednost to što se uzvrat igra u Zagrebu?

'Na Dinamovu mjestu ne bih se pouzdao u to jer igrači Viktorije već dug niz godina imaju iskustvo igranja po raznim europskim stadionima, počevši od Santiago Bernabeua, Nou Campa... I samo da podsjetim, prošle sezone igrali smo protiv Partizana na stadionu JNA u vrlo naelektriziranoj atmosferi i nitko se nije prepao', završio je simpatični i iskreni Diego Živulić razgovor za tportal.