novac mu nije bitan

Otkriveni detalji transfera Ivana Rakitića iz Barcelone; odrekao se milijunske zarade samo da se vrati u Sevillu

01.09.2020 u 06:43

Bionic
Reading

Ivan Rakitić (32) bi tijekom današnjeg dana trebao potpisati ugovor s novim klubom. Raketa je definitivno raskrstio s Barcelonom, a sljedeće tri sezone nosit će dres Seville iz koje je u ljeto 2014. godine i stigao na Nou Camp

U ponedjeljak je Ivan Rakitić (32) stigao u Sevillu kako bi obavio liječničke preglede i dogovorio posljednje detalje svog povratka u redove kluba iz kojeg je 2014. godine otišao put Barcelone.

Njegova je 'avantura' na Nou Campu sada i definitivno završila, šest je sezona nosio dres Barcelone u kojoj sada za njega više nema mjesta. Srećom, Ivan Rakitić je uspio u svom naumu da karijeru nastavi u Sevilli za koju je emotivno vezan. Bio je kapetan momčadi s kojom je 2014. godine osvojio Europsku ligu, a tu je i upoznao svoju današnju suprugu Raquel te se u andaluzijsku prijestolnicu često i rado vraćao, a i životne je planove vezao uz ovaj grad.

No, povratak na Sanchez Pizjuan nije bio nimalo lak, da bi ostvario ovaj transfer Ivan Rakitić morao se itekako potruditi, a detalji njegovog ugovora najbolje govore koliko je u stvari želio napokon pobjeći iz Barcelone.

Naime, Rakitić je od čelnika Barcelone tražio samo jedno, a to je odlazak u redove Seville. Zbog svega što je učinio za Barcu u proteklih šest sezona odlučili su mu izaći u susret te su odštetu sveli na minimum jer Rakitiću je ostala još jedna godina ugovora. Prvo je Barca od Seville tražila 10 milijuna eura za njega, a onda je odšteta preko noći smanjena na navodno samo 'simboličnih' tri milijuna eura. Pa ipak, Rakitić bi u Sevillu trebao stići besplatno (barem u ovom trenutku!) jer su se klubovi dogovorili da Sevilla Barceloni isplatiti određenu naknadu tek u slučaju da se uspije plasirati u Ligu prvaka ili Europsku ligu sljedeće dvije sezone.

Pojedini španjolski mediji navode kako će ovim potezom Barcelona na kraju zaraditi između 10 i 15 milijuna eura od Rakitićevog transfera - tu je uračunata ušteda na njegovoj plaći od osam milijuna eura te gore spomenute moguće naknade za plasman Seville u europska natjecanja.

Uz sve to se Ivan Rakitić odlučio odreći više od polovice plaće koju je imao u Barceloni. Tako španjolski mediji navode kako će u Sevilli zarađivati najviše tri i pol milijuna eura na godinu, dok je u Barceloni imao čak osam milijuna eura na godinu. Potpiše li sa Sevillom ugovor na tri godine, ukupno će samo na plaći 'izgubiti' 13 i pol milijuna eura.

No, sve je to mali gubitak ako se u obzir uzme njegova želja da što prije napusti redove Barcelone u kojoj više nije poželjan te da karijeru nastavi baš u Sevilli. Novac je u ovom transferu, barem što se Ivana Rakitića tiče, definitivno bio u drugom planu...