farsa na poljudu

Otkrivamo što se krije iza ostavke Hajdukovog predsjednika Marina Brbića i koji je sljedeći korak; što će biti s Tudorom i Stanićem?

14.07.2020 u 13:35

Bionic
Reading

Marin Brbić postupio je prije svega moralno, podnio je ostavku na mjesto predsjednika Hajduka jer u svom mandatu nije ispunio obećanje koje je dao, a to je plasman 'bilih' u Ligu prvaka. O njegovoj sudbini na čelu kluba Nadzorni odbor će raspravljati u petak (17. srpnja), a postoji realna mogućnost da mu još jednom pruže podršku...

Na Poljudu nikad nije dosadno, barem što se stanja u 'klupskoj vlasti' tiče. U ponedjeljak je, nakon što je i službeno postalo jasno kako Hajduk više ni teoretski ne može izboriti plasman u kvalifikacije Lige prvaka, svoj mandat na raspolaganje stavio predsjednik Marin Brbić.

'Bili' brod se tako po tko zna koji put opasno nagnuo, bure i oluje šibaju ga konstantno i nemilosrdno, nikako da se situacija stabilizira, da puhne neki povoljni vjetar u 'bila jedra' i napokon pokrene sve u i oko kluba. Stanje na Poljudu je ponovno alarmantno i svi se s pravom pitaju kako će klub uopće krenuti dalje kad već desetljećima nema kontinuiteta u vodstvu, kako na čelu kluba, tako i na čelu momčadi. Kroz Hajduk je prodefiliralo previše predsjednika i trenera, a stanje u klubu najbolje će oslikati poslovica o puno babica i kilavom djetetu.

Kako god bilo, u ovom je trenutku Hajduk ponovno 'obezglavljen', predsjednik je ponudio mandat na raspolaganje i sad se čeka sastanak Nadzornog odbora. A izvori bliski samom klupskom vodstvu - za sada samo sramežljivo i anonimno - tvrde kako je sve ovo igrokaz te da se nakon svega ništa niti neće promijeniti!

Predsjednik Nadzornog odbora, Benjamin Perasović prošlog je tjedna znakovito opisao aktualnu situaciju u klubu.

'U Nadzornom odboru smo i više nego svjesni da bez kontinuiteta upravljanja i struke ne može biti ni rezultata na terenu. Uviđamo i štetnost ponavljanja šok-terapije kao obrasca ponašanja u krizi. Nadzorni odbor će u cilju očuvanja stabilnosti nastojati osigurati nastavak svih upravljačkih i stručnih aktivnosti pokrenutih u klubu, a za koje smatramo da su kvalitetne te da će već u skoroj budućnosti pokazati i pozitivne učinke na terenu', kazao je Perasović samo nekoliko dana prije nego što je Brbić dao mandat na raspolaganje.

Sad je gotovo sigurno kako će Marin Brbić nakon svega ostati na mjestu predsjednika Hajduka. Naime, sam odabir novog poprilično je dug proces. Treba raspisati natječaj s rokom prijave od 30 dana, pa odraditi razgovore s kandidatima, potom se odlučiti za one najpodobnije, a tek onda odabrati najboljeg. Na to bi se potrošila najmanje dva mjeseca, a Hajduk toliko vremena - nema! Jer započinje prijelazni rok, treba raditi na prodaji igrača i dovođenju novih, pripremi za novu sezonu. Bez predsjednika bi to bilo prilično otežan proces.

  • +11
Dinamo - Hajduk (34. kolo HT Prve lige) Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Uz sve to se postavlja pitanje povjerenja samom treneru Igoru Tudoru i šefu struke Mariju Staniću. I njih je, kao i Brbića, postavio aktualni Nadzorni odbor, pa bi - prema nekoj logici stvari - trebalo raspravljati i o njihovom statusu.

'Nadzorni odbor HNK Hajduk će o ostavci predsjednika Uprave Marina Brbića raspraviti i odlučiti na fizičkoj sjednici u Splitu koja će se održati u petak, 17. srpnja 2020. godine', izvijestio je u utorak predsjednik Nadzornog odbora Benjamin Perasović. Šest članova Nadzornog odbora svoje mišljenje će dati u petak jer Skupština kluba se održava u nedjelju (19. srpnja) i do tada sve nepoznanice moraju biti riješene.

Kako sada stvari stoje, dojam je kako je na Poljudu na rasporedu novi igrokaz. Marin Brbić je tu samo 'prolaznik', on je stavljanjem mandata na raspolaganje odradio svoj moralni čin, nije ispunio obećanje i spreman je snositi posljedice. Na žalost po sve u Hajduku, Marin Brbić je najmanji problem ovog kluba koji će se još godinama boriti s 'kosturima iz ormara', a kolateralne žrtve na kraju sezone - ako će članstvo tražiti krivce - mogle bi pasti u liku i djelu Igora Tudora i Marija Stanića.

  • +9
NK Hajduk - NK Osijek, HT Prva liga, 5.7.2020. Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Ako i dođe do previranja, činjenice na Poljudu jednostavno ne idu na ruku aktualnoj nomenklaturi - obećanje o plasmanu u Ligu prvaka nisu ispunili, momčad je takva kakva je, igra je takva kakva je, a takav je i rezultat. Tu bi odgovornost morali preuzeti Tudor i Stanić, a njihova je sudbina u rukama Nadzornog odbora.

Trenutno je situacija takva da se nitko ne usuđuje raditi nove rezove, koji su realno i nepotrebni. Najpoštenije bi bilo pustiti struku da odradi još jedan ciklus, da Tudor i Stanić pokušaju sklopiti 'svoju' momčad za sljedeću sezonu pa kako bude.

Marin Brbić? On će najvjerojatnije ostati na mjestu predsjednika jer boljeg izbora u ovom trenutku Hajduk - nema. Jedino je sigurno kako će Brbić ubuduće razmisliti dvaput prije nego nešto obeća, posebice vezano za rezultate Hajduka...

Hrvatska 1. liga

Slaven Belupo-Lokomotiva1:1
Dinamo Zagreb-Hajduk2:3
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb34244676
2.Osijek341711662
3.Lokomotiva34187961
4.Rijeka341771058
5.Hajduk341761157
6.Gorica3412111147
7.Slaven Belupo34981735
8.Varaždin34891733
9.Istra 196134592024
10.Inter Zaprešić34382317

Sljedeće utakmice

17.7.Slaven Belupo-Inter Zaprešić
18.7.Varaždin-Osijek
18.7.Istra 1961-Dinamo Zagreb
19.7.Lokomotiva-Gorica
19.7.Hajduk-Rijeka