sprema se spektakl

Odabrane otkačene ekipe koje će u svojim jurilicama odraditi spust u centru Zagreba

20.06.2019 u 00:22

Bionic
Reading

Žiri Red Bull Soapbox utrke koja će se 14. rujna održati u centru Zagreba odabrao je 58 timova koji će nastupiti na spektakularnoj utrci i pokušati impresionirati okupljenu publiku, kao i suce svojim spustom u maštovito konstruiranim jurilicama...

Riječ je o utrci nemotoriziranih vozila, pogonjenih isključivo gravitacijom i maštom. Sva vozila moraju biti pogonjena na ljudsku snagu što znači bez motora, pedala i vanjskih izvora energije, a svaki član hrabrog tima mora imati minimalno 18 godina. Svaki tim može, ali ne mora imati suvozača.

Zadatak je spustiti se stazom do cilja što prije i s jurilicom u jednom komadu te pritom impresionirati suce svojim scenskim nastupom, kao i estetskim dojmom kojeg vozilo ostavlja te brzinom.

S nekoliko stotina skica u rukama, žiri Red Bull Soapbox utrke kojeg su predvodili Juraj Šebalj, Mario Petreković i Miroslav Zrnčić Mrgud našao se pred ozbiljnim zadatkom. Trebalo je odabrati vozila koja će biti funkcionalna, a koja su zadovoljila sve kriterije kao što su genijalnost, inovativnost i poštivanje tehničkih specifikacija za sigurnost izrade vozila.

Zbog velikog interesa i nevjerojatnog broja pristiglih skica od kojih je bilo teško odabrati najbolje, čak će 60 timova nastupiti na utrci 14. rujna u Zagrebu. Od ukupno 60 timova, 58 je odabrao žiri, dok će dva tima odabrati publika. Glasanje za timove koji će popuniti zadnja dva mjesta bit će moguće od 20. do 30. lipnja na Red Bullovoj službenoj stranici.

Timovi koji će nastupiti na Red bull Soapbox utrci su: DVD Šmrkavci, Svinjge, 5 Prečko, Mosquito Molesters, Barakuda racing, Hot wheel, Strojar d'Or, Crveni Baron, Fleksa, Vatrogasci Zagreb, Pokemorons, Prostovoljci, Grincajg GTR MK1, NASA 2: Tokyo Drift, Pršutnina Imotski, Jaje na oko, Komunalci, Sirena iz limenke, Osvetnici, Bullgasci, Rally team retro, Hendrix, Cheese Nuts, Vatreni dečki, Kamenotesari i krovoslikari, Stopalo Zagreb, Klipani, Fantaći, Šlep, Hrabi dabri, Ludi rudari, Mrkvo-raketni Zekani, Spas u zadnji čas, Dica s mora, Jaba daba duuu, Mineri, Mr. Bean Racing Team, Same gas, Indigo kajak, Krmakgeddon, Prigorski gurmani, Frankenstein, Brum Brum team, Dr. House team, Gemišter, Team Cvike, Hot Dogomobile, Munjeviti Šlep, Posljedni dinosaur, Jack's gang, ŠIŠevap, Žestoki odojak, Kalan i propet, Dečki Z'brega, Gorile u magli, Pogrebno poduzeće "Jedan manje", Prečko hamburger team i Neshvaćeni heroji.

Na ovogodišnjoj utrci tako će se natjecati timovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Po završetku izrade jurilica i uoči utrke, timovi će izložiti svoja vozila. Izložba vozila održat će se u Zagrebu dan prije natjecanja.

Ulaz na utrku bit će besplatan, a točna lokacija objavljena uskoro.