bit će rasprava

Nova pravila u atletici nakon nepravde koja je Srbiju digla na noge!

17.10.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Svjetska atletska federacija odlučila je uoči sezone promijeniti nova pravila, a najvažnija je ukidanje broja na leđima natjecatelja u skoku u dalj, kao i smanjenje vremena za koncentraciju koje sportaši koriste uoči hitaca ili skokova...

Podsjetimo, incident je obilježio Svjetsko prvenstvo u Londonu prilikom kojeg je Ivana Španović ostala bez medalje, jer je najdulji skok natjecanja 'skraćen' zbog broja na leđima koji se odlijepio i dotaknuo pijesak prije njezinog tijela.

  • +3
Ivana Španović bez medalje na SP-u Izvor: Reuters / Autor: DYLAN MARTINEZ

Srbija se digla na noge, a Španović tada bila jako razočarana, a tri mjeseca kasnije IAAF uvodi promjenu spornog pravila pa se nešto slično više nikad neće moći ponoviti. Naime, na leđima više skakači u dalj i troskokaši neće nositi brojeve, kao što ih već ranije nisu morali nositi skakači u vis i oni s motkom.

Kasno je stigla ta odluka za Ivanu, ali barem su nepravde spriječene u budućnosti.

No, jedno novo pravilo moglo bi izazvati kontroverze već sljedeće godine. Radi se o smanjenju vremena za koncentraciju sportaša uoči skoka ili hica. Naime, do ove sezone imali su punu minutu na raspolaganju, a sada se to smanjuje na samo trideset sekundi, osim ako se ne radi o dva uzastopna pokušaja. Zbog toga će sigurno biti protesta među skakačima s motkom kojima treba najviše vremena, a niti ostali skakači i bacači neće biti oduševljeni, jer okolnosti nekad traže dužu pripremu.

S druge strane, ublažuju se pravila suđenja prijestupa u bacačkim disciplinama ako se dogodio prije ključnog pokreta uoči izbačaja, a također će i prerani start natjecatelja u trkačkim disciplinama moći biti naknadno poništen, ako suci zaključe da ono što je tehnologija detektirala prostim okom nije bilo moguće uočiti...