najpoznatiji stadion

Ništa im više nije sveto; otkriven razlog zašto su Englezi odlučili prodati kultni Wembley

27.09.2018 u 06:45

Bionic
Reading

Čelnici Engleskog nogometnog saveza (FA) danas će na Upravnom odboru samo potvrditi odluku o prodaji Wembleya. Engleska javnost strahuje kako će ovom transakcijom najpoznatiji svjetski stadion jednostavno - nestati...

Wembley je definitivno najpoznatiji stadion na svijetu, originalni hram nogometa izgrađen je 1923. godine, originalno je imao kapacitet od 127,000 gledatelja. 'Preživio' je prvu obnovu 1963. godine, a potom je 2000. godine srušen do temelja kako bi se izgradio novi maksimalnog kapaciteta 90,000 gledatelja.

Izgradnja novog Wembleya završena je 2007. godine, stajao je ukupno 1,1 milijardi eura i sada je jasno kako je taj 'podvig' bio debelo preveliki zalogaj za Engleski nogometni savez (FA) i ostale investitore. Deset godina 'mučili' su se pokriti troškove održavanja, dobrim su dijelom i uspjeli jer je jedan od najspektakularnijih stadiona tijekom godine - osim utakmica engleske reprezentacije i finala FA kupa - bio sjajno popunjen brojnim koncertima najvećih svjetskih zvijezda.

No, ni to nije bilo dovoljno, minus u blagajni bio je sve veći i prodaja stadiona bila je jedini je izlaz. Kako je za engleski nacionalni stadion već neko vrijeme zainteresiran američko-pakistanski milijunaš Shahid Khan, čelnici FA odlučili su prihvatiti njegovu ponudu od 600 milijun funti (oko 671 milijun eura) i prodati mu Wembley!

Odluku bi danas (četvrtak, 27. rujna) trebao prihvatiti Upravni odbor FA, no to će biti tek formalnost jer je sve već ranije dogovoreno. Engleska je javnost s pravom bila zabrinuta zbog prodaje, no FA se osigurao. Jedan od uvjeta koje je Khan morao prihvatiti je i to da se utakmice engleske nogometne reprezentacije, finala FA kupa i Liga kupa te doigravanja za ulazak u više lige i dalje igraju na Wembleyju.

  • +3
Prijateljska utakmica na Wembleyju, Engleska - Italija, ožujak 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N. N. / Profimedia

Nagađalo se da bi Shahid Khan, koji je inače i vlasnik prvoligaša Fulhama, mogao prebaciti svoju momčad s Craven Cottagea na Wembley. On sam je to negirao iako je činjenica kako zemljište uz rijeku Temzu, na kojem se nalazi Craven Cottage, vrijedi milijune eura i potencijalno je izuzetno interesantno građevinskom lobiju...

Pa ipak, Khan je ujedno i vlasnik NFL momčadi Jacksonville Jaguarsa, a američki nogomet je izuzetno popularan u Engleskoj te je vrlo vjerojatno kako će London tijekom godine dobiti još nekoliko 'gostovanja' NFL momčadi.

'Drugi NFL klubovi pokazuju veliki interes za London, a kupovinom Wembleyja bi Jaguarsi na neki način imali dva domaća grada - Jacksonville i London', otkrio je nedavno svoje planove Khan.