samo za tportal

Nikola Jurčević upućen je u sva zbivanja u West Hamu, pa može procijeniti Dinamove izglede protiv Čekićara, ali i što Nikolu Vlašića čeka kod Davida Moyesa

31.08.2021 u 09:07

Bionic
Reading

West Ham United od kasnih sati ponedjeljka bogatiji je za još jednog hrvatskog člana. Naime, tijekom povijesti za Čekićare su igrali Slaven Bilić, Igor Štimac, Davor Šuker, Nikica Jelavić i Mladen Petrić. Naravno, s time da su potom Slaven Bilić i Nikola Jurčević na klupi Čekićara sjedili i kao treneri

West Ham United sljedećih će dana često biti spominjan u hrvatskim medijima. Jer od ponedjeljka novi igrač ovog 126 godina starog londonskog kluba je i hrvatski reprezentativac 23-godišnji Nikola Vlašić.

No, West Ham bit će i suparnik hrvatskom prvaku, Dinamu, u skupini Europske lige, a baš protiv Čekićara Modri će 16. rujna i otvoriti ovo natjecanje.

Zato je na ovu temu Nikola Jurčević idealan sugovornik, jer od 2015. do 2017. godine sjedio je na klupi West Hama uz Slavena Bilića.

'Pratim sve što se događa u West Hamu, još od tog vremena. To je klub koji velikim koracima ide prema naprijed, pogotovo u financijskom smislu, odnosno velikim ulaganjima u klub, ali i u organizacijskom smislu. Mi smo to jako dobro osjetili tijekom našeg boravka, jer smo selili s Boleyn Grounda, stadiona od 30-tak tisuća mjesta, na Olimpijski stadion, na koji stane 60-tak tisuća gledatelja. Iako možda nema takve rezultate, prema bogatstvu, WHU spada među 20-tak najbogatijih klubova, a u Engleskoj su iza velike šestorke, Manchester Uniteda, Manchester Cityja, Chelseaja, Tottenhama, Arsenala i Liverpoola. Klub je to koji ima velikih ambicija, koji se borio i za ostanak među prvoligašima, ali koji se prošle sezone izborio za europska natjecanja. Srednjoročni mu je cilj etablirati se u Europi, i s tim ambicijama su ušli i u ovu sezonu', rekao je za tportal bivši hrvatski reprezentativac, a danas nogometni trener 54-godišnji Nikola Jurčević.

Koliko poznajete momčad? Ima li igrača iz vašeg vremena koji su igrali za Čekićare?

'Ima, ima. I to dosta. To su Aaron Cresswell, Angelo Ogbonna, Declan Rice, koji je baš kod Slavena dobio prvu minutažu. Tu je i Michail Antonio, koji im je sada ključni igrač, igra na poziciji centarfora, udarna je igra West Hama. Zatim tu je i Manuel Lanzini, pa i kapetan Mark Noble, koji možda ne igra jako puno, ali je izuzetno bitan zbog svojih liderskih vrlina. Puno im je još dolazilo igrača, ali za razliku od drugih klubova, u kojima igračima treba da se priviknu na novu sredinu, West Ham je s pridošlicama znao pogoditi. Posebno s dva Čeha, Vladimirom Coufalom i Tomašom Součekom. Tu je i Pablo Fornals, kao veliko pojačanje. Naravno, s takvim igračkim kadrom, spremni su napraviti još jedan iskorak te biti hit lige, što vidimo i po dosadašnjim rezultatima, jer su pri vrhu Premier lige, baš kao u vrijeme našeg prve godine'.

Dinamu dakle neće biti jednostavno, iako je baš u tim prvim utakmicama, a sjetimo se i Arsenala 2015. godine (op.a pobjeda 2:1) u skupini Lige prvaka, znali su Modri iznenaditi i favorite.

'West Ham je prema budžetu i svemu u prednosti pred Dinamom. No, bez obzira na te europske ambicije, svim engleskim klubovima prioritet je Premier liga, i oni tijekom tjedna samo razmišljaju tko im dolazi u subotu ili u nedjelju za protivnika. No, zato engleski klubovi imaju i velik i širok igrački kadar, pa i ti igrači koji dobivaju možda manje minuta, imaju prilike nametnuti se. I zato Dinamo u takvoj utakmici ima svoje izglede, jer iskreno, mislim da svi ti engleski klubovi podcjenjuju sve ostale, ne samo Dinamo. I sigurno se ne zamaraju niti s Genkom, niti s Rapidom. Dinamo ima svoje veliko međunarodno iskustvo, skupljeno zadnjih nekoliko godina, a posebno u posljednje tri, kada je napravio veliki europski iskorak. I zato je u toj prvoj utakmici troznak sasvim moguć'.

West Ham od ponedjeljka je bogatiji i za Nikolu Vlašića?

'To je prava adresa za njega. West Ham je izrastao u organizacijskom smislu, ima prekrasan stadion, život u Londonu pruža sve što je igraču potrebno. A uz sve to, možda je ipak manji pritisak nego u onim najvećim engleskim klubovima. I ono što je posebno dobro za Vlašića, jest da klub ima strpljenja za mlade, a Vlašić je još uvijek mladi igrač. No, već ima iskustvo igranja u Premier ligi i to će mu biti velika prednost. Doduše, znam da je Jesse Lingard iz Manchester Uniteda bio prvi pick Čekićara, ali kako njega nisu mogli dovesti, izbor je ipak pao na Vlašića. I mislim da je to dugoročnije puno bolje rješenje. Igra West Hama mogla bi se dopasti Vlašiću, jer Moyes voli igrati ofenzivno, a on može igrati na sve tri pozicije iza napadača. I tu je njegova velika prednost pred konkurentima i zato očekujem da će se jako brzo uklopiti'.

Može li ovaj povratak u Premier ligu biti opterećenje za vašeg imenjaka, jer znamo da tijekom boravka u Evertonu nije baš uživao?

'To definitivno nije isto, jer iako je dobio i tada priliku, vrlo brzo došlo je do promjene trenera, a onda se mijenja i situacija za novopridošle igrače. Sada je Vlašić puno iskusniji, zreliji i već je dokazano ime. On sada dolazi kao pojačanje, a ne samo kao potencijalni veliki igrač', zaključio je Nikola Jurčević.