opsadno stanje u splitu

Nikad viđene mjere osiguranja; angažirano više od 1500 policajaca i čak 500 zaštitara za utakmicu Hrvatske i Mađarske

09.10.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija se nakon više od četiri godine vraća u Split, u četvrtak (10. listopada, 20.45 sati) na Poljudu će igrati utakmicu kvalifikacija za plasman na EP 2020. godine protiv Mađara. Ništa nije prepušteno slučaju, pa će utakmicu osiguravati dosad neviđene policijske i zaštitarske snage

Poljud je rasprodan, 33.972 ulaznice za utakmicu Hrvatske i Mađarske razgrabljene su u rekordnom roku. Dalmacija se zaželjela hrvatske reprezentacije jer posljednja utakmica koja je igrana pred gledateljima je ona iz kolovoza 2012. godine kad je na Poljudu u prijateljskom susretu gostovala Švicarska.

U lipnju 2015. godine Hrvatska je na Poljudu ugostila Italiju u kvalifikacijama za EP, no tada se igralo pred praznim tribinama, ali i uz svastiku koja je preko noći 'zasjala' na travnjaku. Za taj podli čin krivci do sada nisu pronađeni...

Zato je sada utakmica s Mađarima proglašena 'događajem visokog rizika' i ništa nije prepušteno slučaju. Iako nitko iz MUP-a to nije službeno potvrdio, utakmicu u Splitu će osiguravati čak 1500 policajaca! To je stotinu više nego kad je svojedobno u Zagrebu gostovala reprezentacija Engleske.

Policija će događaj osiguravati s kopna, plovilima s mora te helikopterima i dronovima iz zraka. Uz sve to, na krcatom Poljudu bit će angažirano i više od 500 zaštitara!

  • +25
Trening hrvatske nogometne reprezentacije u Omišu dva dana prije utakmice Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Najavljen je i dolazak oko 1700 navijača iz Mađarske, no dodatni posao policiji i zaštitarima na samom Poljudu zadaje 'sastav' koji će sjediti u svečanoj loži. Tako su mjesta u svečanoj loži rezervirana za kompletan državni vrh, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i sve ministre, a najavljeno je da na utakmicu stiže i mađarski premijer Viktor Orban!

Znakovito, iz Hajduka, koji zbog 'otovrenog rata' s HNS-om ne sudjeluje u organizaciji ove reprezentativne utakmice, su najavili kako se u četvrtak navečer nitko od klupskih čelnika neće ukazati na Poljudu.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitska je policija tako u srijedu je započela sa sigurnosnim kontrolama s obzirom da je utakmica proglašena kao visokorizična. Policajci u uniformi i 'civilu' pojačano su nazočni na splitskim ulicama, budući da se prvi dolasci navijača očekuju već tijekom poslijepodneva.

Na raspolaganju je veći broj policajaca i iz drugih policijskih uprava, helikopter, dronovi i sve ostalo što im može pomoći u detektiranju i sprječavanju eventualnih incidenata.

Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić izjavila je Hini da su policajci raspoređeni na svim ključnim punktovima u gradu, odnosno na mjestima gdje će se okupljati navijači. Ponovno pozivaju građane na suradnju i da im dojave ako uoče bilo kakve nerede.

Izvor: Pixsell / Autor: tportal.hr

'Navijače očekujemo, ali i očekujemo da oni neće svi biti navijači istih navijačkih skupina. Očekujemo ih ne samo u Splitu, već i na području cijele županije. Isto tako očekujemo i strane navijače. Molimo građane da ukoliko uoče bilo kakvo sumnjivo ili protupravno ponašanje da odmah nazovu 192. Smatramo da nam u ovom trenutku mogu pomoći i građani', istaknula je Lolić.

Policija u svom redovnom radu osiguranja utakmice kontrolira i društvene mreže, na kojima su se posljednjih dana pojavile dvosmislene informacija koje ne ukazuju na direktnu ugrozu, ali moraju biti provjerene.