SVE O KVALIFIKACIJAMA

Nevjerojatan gaf: Zbog pogreške prilikom izmjena ova bi reprezentacija mogla ostati bez Svjetskog prvenstva. Kako to nisu primijetili?

17.11.2021 u 19:26

Bionic
Reading

Kvalifikacije za SP 2022. u Kataru su završene za ovu godinu, a nastavak borbe za plasman na smotru najboljih nogometnih reprezentacija svijeta nastavlja se 27. siječnja iduće godine.

Posljednjeg ovogodišnjeg dana kvalifikacija za World Cup odigrane su 32 utakmice na pet kontinenata, a u naslovnoj ulozi našle su se Nizozemska i Argentina koje su postale 12. i 13. sudionik SP-a.

Prije njih vizu za 22. svjetsko prvenstvo na kojem će nastupiti 32 reprezentacije izborili su i Njemačka, Danska, Francuska, Hrvatska, Belgija, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska, Brazil i naravno, domaćin Katar.

EUROPA

Stari kontinent će na Bliskom istoku predstavljati 13 reprezentacija, a do sada je podijeljeno 10 viza. Jedna i za Vatrene koji će u Kataru nastupiti na svom šestom svjetskom prvenstvu, te pritom braniti srebro iz Rusije 2018.

Plasman na SP iz Europe osigurali su i Danska, Njemačka, Francuska, Belgija, Španjolska, Srbija, Engleska, Nizozemska i Švicarska kao pobjednici skupina.

Preostala tri mjesta popunit će se nakon nikada težih i jačih dodatnih kvalifikacija u kojima će sudjelovati deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija, te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija. Za odlazak u Katar borit će se Portugal, Švedska, Italija, Ukrajina, Wales, Škotska, Turska, Rusija, Poljska i Sjeverna Makedonija kao drugoplasirani iz skupina te Austrija i Češka kao dvje najbolje reprezentcije iz Lige nacija koje nisu završile na jednom od prva dva mjesta u skupinama.

Tih 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri skupine po četiri ekipe, a samo će pobjednici putovati na SP. U svakoj skupini će se igrati polufinale i finale, a ždrijeb će se održati 26. studenog u Zurichu.

Polufinala turnira igrat će se 24. ožujka, a finala pet dana kasnije. Domaćini polufinalnih susreta bit će šest najboljih drugoplasiranih ekipa, a to su Portugal, Škotska, Italija, Rusija, Švedska i Wales, dok će se domaćini finalnih susreta odrediti ždrijebom.

JUŽNA AMERIKA

Kontinent koji se može pohvaliti s devet naslova svjetskih prvaka (Brazil 5, Argentina 2, Urugvaj 2) na idućem SP-u imat će četiri ili pet predstavnika. Za sada su samo Brazil i Argentina čekirali karte.

Do kraja južnoameričkih kvalifikacija još su četiri kola, a borbe se nastavljaju 27. siječnja. Trenutačno mjesta koja vode u Katar drže i Ekvador (23), te Kolumbija (17), dok Peru (17) ima mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije. Međutim, u igri za SP još su i Čile (16), Urugvaj (16), Bolivija (15), pa i Pargavaj (13). Jedino je otpisana Venezuela na začelju ljestvice sa sedam bodova.

AFRIKA

Afriku će na SP-u predstavljati pet reprezentacija, a nakon dva kruga kvalifikacija u igri je ostalo još 10 imena (Alžir, Kamerun, Egipat, Gana, Mali, Maroko, Nigerija, Senegal, Tunis, DR Kongo). Tih 10 preostalih afričkih reprezentacija ždrijebom će biti svrstano u pet parova koji će u ožujku odigrati po dvije utakmice, a ukupni pobjednici će izborti plasman na SP.

Dodajmo, kako je još uvijek upitna sudbina DR Konga nakon previda stručnog stožera u susretu zadnjeg kola drugog kruga kvalifikacija. Reprezentacija koju vodi argentinski stručnjak Hectror Cuper vrlo lako bi mogla ostati bez baraža. Naime, DR Kongo je u zadnjem kolu pobijedio izravnog suparnika Benin sa 2:0. Međutim, Cuper je u susretu napravio pet izmjena u četiri intervala, a ne u tri koliko je maksimalno dozvoljeno. Argentinac je napravio promjene u 63. minuti, 77., 84., a posljednju u 90. minuti. Gosti su naknadno primijetili pogrešku i uložili službenu žalbu FIFA-i. DR Kongu prijeti oduzimanje tri boda, pa bi u tom slučaju dalje prošao Benin.

Ždrijeb parova je 18. prosinca, a nositelji su Senegal, Maroko, Tunis, Alžir i Nigerija. Prve utakmice su 21. ožujka, a uzvrati su osam dana kasnije.

AZIJA

Iz Azije će na World Cup doći četiri ili pet reprezetacija. Trenutačno se igra treći krug kvalifikacija u kojem je 12 reprezentacija podijeljeno u dvije skupine po šest ekipa. Po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine idu na SP, dok će dvije trećeplasirane ekipe igrati međusobno za mjesto u interkontinentalnim kvalifikacijama. 

U skupini A prvo mjesto drži Iran kojeg vodi hrvatski stručnjak Dragan Skočić sa 16 bodova i moralo bi se dogoditi čudo da Iranci ostanu bez svog šestog plasmana na SP. Južna Koreja je druga sa 14 bodova, dok UAE na trećoj poziciji ima šest bodova. Slijede Libanon (5), Irak (4) i Sirija (2). Do kraja kvalifikacij još su četiri kola, stoga Skočiću i njegovim odabranicima treba još samo jedna pobjeda kako bi i matematički osigurali SP.

U skupini B na vrhu je Saudijska Arabija sa 16 bodova, Japan ima 12, a Australija 11 bodova. Slijede Oman, kojeg vodi Branko Ivanković, sa sedam bodova, te Kina (5) i Vijetnam (0).

Trećeplasirane ekipe iz skupina će igrati jednu utakmicu u svibnju ili lipnju, a pobjednik će se plasirati na završne Interkontinentalne kvalifikacije.

CONCACAF

Iz Sjeverne i Srednje Amerike, te Kariba na SP idu tri ili četiri reprezentacije. Tri će imati direktan plasman, a četvrta će svoju priliku tražiti u interkontinentalnim kvalifikacijama. Do sada je odigrano osam od 14 kola, a nastavak natjecanja slijedi 27. siječnja.

Trenutačno na ljestvici skupine vodi Kanada (16), ispred SAD (15) i Meksika (14). Četvrtu poziciju koja vodi u play-off drži Panama (14). Na petom mjestu je Kostarika (9), a zatim slijede Jamajka (7), Salvador (6) i Honduras (3).

OCEANIJA

Kvalifikacije za SP su trebale početi u rujnu 2020. godine, no zbog pandemije su pomaknute na lipanj iduće godine. U kvalifikacijama će nastupiti 11 reprezetacija koje će biti podijeljene u dvije skupine. Po dvije najbolje iz svake skupine izborit će plasman u drugu rundu kvalifikacija. Te četiri reprezentacije će igrati polufinale i finale, a pobjednik će sudjelovati u interkontinentalnim kvalifikacijama.

INTERKONTINENTALNE KVALIFIKACIJE

U interkontinentalnim kvalifikacijama sudjelovat će četiri ekipe koje će se boriti za dva mjesta. U njma će sudjelovati po jedna reprezentacija iz Azije, CONCACAF-a, Oceanije i Južne Amerike. Igrat će se dva para, sa po dvije utakmice. Kod kuće i u gostima.

Utakmice će se igrati u lipnju iduće godine.