RASPRAVA

Neraskidiva veza u nogometu; Ćiro: Bez njih sama igra nema smisla!

11.04.2018 u 13:13

Bionic
Reading

Na panelu 'Nogomet i navijači', koji je ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji održan u organizaciji Sveučilišta VERN', govorile su osobe iz javnog života Hrvatske

O neraskidivoj vezi nogometa i navijača, socijalnom aspektu ovog fenomena, lokalnoj i nacionalnoj dimenziji navijanja te ulozi medija u odnosu nogometa i navijača te stvaranju javne slike o navijanju i navijačkim skupinama, diskutirali su nekadašnji nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, televizijski novinar i sportski komentator na HRT-u Drago Ćosić, sociolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu prof. dr. sc. Dražen Lalić te Marijo Strahonja, predavač na VERN'u i bivši međunarodni FIFA-in nogometni sudac.

Panelisti su istaknuli da je navijačko ponašanje duboko ukorijenjeno u modernom društvu, a navijačke navike se na osobnoj razini svakog pojedinca razvijaju za vrijeme odrastanja. Stoga i ne čudi da je u teoriji izučavanja ovog fenomena povezanosti sporta i navijača prisutan i termin tzv. spremnosti na žrtvovanje.

'Posebno su na žrtvovanje spremni pripadnici navijačkih skupina, naročito pripadnici jezgara navijačkih skupina. Za njih je navijanje za neki klubu ili reprezentaciju smisao života, jer oni ne navijaju samo za klub, nego za vrijednosti koje taj klub predstavlja i time iskazuju svoju pripadnost nekom identitetu, kulturi, zavičaju i emocijama, a kroz putovanja i navijanje stječu bogata životna iskustva', naglasio je prof. Lalić, a njegove riječi prenosi HRT.

Najizravniji akter u odnosima s navijačima, nekadašnji nogometni trener Ćiro Blažević je ustvrdio kako su navijači smisao igre i duhovna podrška igračima te da bez njih, odnosno pred praznim stadionima, sama igra više nema smisla. Jednako kao niti bez prisustva i suradnje s medijima.

  • +10
Navijači na Maksimiru, Hrvatska - Grčka, 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Novinari su duša publike i nogometaši im se ne smiju zamjeriti, jer su oni posrednici između igrača i navijača. Ako igrači nemaju osjećaj da ih publika podržava, njihov učinak je slabiji', rekao je bivši hrvatski izbornik koji je odveo reprezentaciju do bronce na SP-u 1998..

Specifičnu posredničku, ali i odgojnu ulogu medija u odnosima nogometa i navijača, posebno iz perspektive suzbijanja nasilničkog ponašanja Drago Ćosić je okarakterizirao kao 'prokletstvo'.

'Mediji su prokletstvo jer kroz prikaz navijačkih nereda, za nekoliko dana od tih istih nasilnika mogu stvoriti heroje, potpuno nenamjerno, želeći samo prikazati što se na terenu dogodilo. Zato takve scene izbjegavamo, koliko je god moguće, a pad navijačkih nereda na utakmicama usko je povezan i s padom broja gledatelja', istaknuo je Ćosić te dodao kako smatra da će hrvatski navijači u Rusiji biti disciplinirani jer će ruska policija izolirati sve dosad evidentirane prekršitelje.

Suživot nogometa i navijača iz sudačke je perspektive analizirao nekadašnji FIFA-in sudac Mario Strahonja, koji je prije šest godina ušao u povijest hrvatskog nogometa kao prvi sudac koji je utakmicu prekinuo zbog bakljade.

'Ja sam samo poštivao pravila igre i tri koraka koja je propisala UEFA i HNS. Nakon što je prekršeno i treće upozorenje, odlučio sam prekinuti utakmicu, bez obzira na reakciju publike', prisjetio se Strahonja spomenuvši kako neke utakmice u Hrvatskoj nisu prekidane niti nakon četiri sučeva upozorenja.

Dinamo - Hajduk, prekid Izvor: Društvene mreže