vijest za putnike u rusiju

Doznajemo iz HNS-a pravu istinu o ulaznicama za SP; ovo će zanimati sve navijače

10.04.2018 u 11:24

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija na SP-u u Rusiji, baš kao i na svim prethodnim velikim natjecanjima, imat će glasnu podršku navijača. Doduše, možda ne toliko brojnu kao recimo u Berlinu ili Beču, ali svi koji dođu navijat će iz petnih žila

Hrvatska će peti put biti sudionik Svjetskog nogometnog prvenstva, a nastup u Rusiji bit će točno na okruglu 20. obljetnicu od najvećeg uspjeha - brončane medalje u Francuskoj.

Naravno, sada je iluzorno predviđati mogu li Modrić, Rakitić, Perišić i Mandžukić ponoviti uspjeh Bobana, Prosinečkog, Ladića, Stanića, Štimca i Šukera, ali sigurni smo da će, baš kao i tada, s tribina imati glasnu podršku.

Jamstvo toga su rasprodane sve ulaznice koje su po Fifinim pravilima pripadale reprezentacijama. A to znači - po osam posto kapaciteta stadiona na kojima se igraju utakmice.

Jedini problem jest taj što stadioni na kojima će igrati Hrvatska i nisu pretjerano veliki. Tako je kapacitet stadiona u Kalinjingradu, gdje će Hrvatska igrati protiv Nigerije, 35.212 mjesta. Osam posto od toga broja, a to je 2119, pripada hrvatskim navijačima. Međutim ono što je još važnije naglasiti jest da u toj brojci Hrvatski nogometni savez ima pravo na 700 ulaznica za svoje potrebe, odnosno za igrače i sponzore, što znači da je navijačima ostalo 1419 ulaznica.

  • +10
Navijači na Maksimiru, Hrvatska - Grčka, 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

A te ulaznice prodaje Fifa i njihova distribucija nema apsolutno nikakve veze s Hrvatskim nogometnim savezom.

'Moram naglasiti da HNS s prodajom ulaznica nema apsolutno nikakve veze jer sve ide preko Fife. Raspolažemo tek s po 700 ulaznica za svaku utakmicu, a na što HNS ima pravo za svoje potrebe. Ono što sada znamo jest da su nakon ovog kruga Fifine prodaje sve ulaznice za hrvatske sektore rasprodane. U brojkama to znači - za utakmicu protiv Argentine 2155 ulaznica, a za ogled protiv Islanda 2128 (op.a. - u ove brojke nije uključeno 700 ulaznica za HNS). Od sredine travnja počinje završni, peti krug, koji praktički traje do zadnjeg dana prvenstva. To znači, ukoliko je netko kupio kartu, a procijeni da ipak neće moći doći na utakmicu, on je može vratiti Fifi, koja pak pušta tu kartu u prodaju i ako je uspije prodati, prvotnom vlasniku vraća 90 posto vrijednosti ulaznice', rekao je za tportal Nikša Martinac, HNS-ov čovjek koji je zadužen za distribuciju ulaznica.

Otkrio je Martinac i zanimljiv podatak da su samo za utakmice Argentine sve ulaznice rasprodane u drugoj fazi prodaje, to jest kada se znalo tko će kada, protiv koga i u kojem gradu igrati.

Što se ulaznica za drugi krug natjecanja tiče, odnosno kada počinje eliminacijski dio, iako se teoretski zna da u osmini finala Hrvatska može igrati u Nižnjem Novgorodu i Kazanu, još se ne zna koliko će hrvatskih navijača biti na tim utakmicama. I što nam je Martinac potvrdio, za njih još uvijek nisu rasprodane sve ulaznice koje su stavljene na raspolaganje hrvatskim navijačima.

'S Rusijom je malo drugačija priča nego s Njemačkom ili Austrijom, u kojima smo svojevremeno igrali. Jer Rusija je puno udaljenija, a ni gradovi možda nisu toliko turistički atraktivni. Iako vjerujem da će, kada prvenstvo krene, vrlo vjerojatno biti rasprodane i ulaznice za te utakmice.'

S obzirom na to da za utakmice po skupinama ulaznica više nema, objavljujemo cijene za one po kategorijama za eliminacijski dio SP-a.

Za utakmice drugog kruga, neovisno o stadionu na kojem se igraju utakmice, FIFA je odredila sljedeće kapacitete navijačkih tribina (ne računajući 700 ulaznica za nogometnu obitelj):

Osmina finala: 100 / 675 / 2025 USD (Kategorije 1, 2 i 3)

Četvrtfinale: 100 / 550 / 1650 USD

Polufinale: 100 / 1000 / 3000 USD

Utakmica za 3. mjesto: 100 / 925 / 2775 USD

Finale: 100 / 1075/ 3225 USD

Cijene ulaznica za naredne faze natjecanja su sljedeće:

Osmina finala: 127 / 204/ 270 USD (Kategorije 1, 2 i 3)

Četvrtfinale: 193 / 281/ 402 USD

Polufinale: 314 / 528 / 825 USD

Utakmica za 3. mjesto: 193 / 281 / 402 USD

Finale: 501 / 781 / 1210 USD