zaštita igrača

Boban i FIFA uvode radikalne promjene, najveći klubovi već sad spremaju 'pobunu'

10.04.2018 u 17:32

Bionic
Reading

Čelnici Fife do kraja godine žele raspravljati o modificiranju sustava posudbi igrača. Prema nekim najavama jedan od kreatora tog prijedloga je Zvonimir Boban, a navodno se razmišlja i o tome da se - posudbe ukinu! Klubovi su već sad nezadovoljni...

U krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji ne žele brzati, za početak su najavili kako će se o ovim novim mjerama na Izvršnom odboru Fife raspravljati u listopadu. Prije toga će se konzultirati s čelnim ljudima FIFPro-a (Udruga profesionalnih nogometaša), Udruženja klubova, Foruma svjetskih liga i bivših igrača poput Marca van Bastena, Cafua, Edwina van der Sara i Zvonimira Bobana koji je jedan od najbližih suradnika predsjednika Fife Giannija Infantina te navodno jedan od začetnika ove ideje.

Sama ideja posudbi nogometaša u startu je bila zamišljena kako bi pomogla u razvoju mladih igrača koji nisu imali mjesta u svojim klubovima. No, veliki su klubovi počeli to iskorištavati.

Jednostavno gomilaju nadarene mlade igrače i potom ih šalju na posudbe. Ali, većina ih nikad ne dobije pravu priliku zaigrati za 'matični' klub jer ih prebrzo prodaju dalje. Slikoviti primjer je hrvatski golman Hrvoje Delač koji je 2010. godine iz zaprešićkog Intera otišao u Chelsea. No, Delač NIKAD nije upisao nastup za 'bluese', osam je sezona proveo po posudbama (Vitesse, Vojvodina, Češke Budejovice, Vitoria Guimaraes, Sarajevo, Arles, Mouscron... U jednom je trenutku Delač čak bio Chelseajev igrač s najdužim stažem na Stamford Bridgeu kojeg je eventualno vidio jednom godišnje ili u televizijskim prijenosima.

  • +10
Serie A, Lazio - Juventus Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rekorderi koji su instituciju posudbe najviše iskorištavali i zloupotrebljavali su Juventus koji je samo ove sezone posudio 41 nogometaša, pa Udinese koji je 'na kaljenje' poslao 27 igrača, već spomenuti Chelsea ima 22 igrača 'vani', a tu je i Manchester City koji ima 'samo' 18 igrača diljem Europe. Jasno je kako se najveći već spremaju 'braniti', navodno imaju svoje 'protuargumente' za ovaj prijedlog, a ne odbacuju ni mogućnost - pobune!