KIEL U ZAGREBU

Nemoguća misija ili nastavak rukometne bajke?

27.03.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Kim Andersson, Filip Jicha, Daniel Narcisse, Thierry Omeyer, Christian Zeitz i ostalo zvjezdano društvo pohodit će zagrebačku Arenu sredinom travnja i suprotstaviti se hrvatskom prvaku u četvrtfinalu Lige prvaka

Nijemci već niz godina strašno puno ulažu u rukomet, kupuju najbolje strance, ali istodobno i razvijaju svoje rukometne škole, pa nije ništa čudno da je tamošnja liga preuzela primat u kvaliteti u odnosu na sva druga nacionalna prvenstva. Španjolci su tu negdje, blizu, no recesija i pomanjkanje novca smanjili su kvalitetu tamošnje lige. Nijemci su tu jednostavno neprikosnoveni.

Pune dvorane, kvalitetan rukomet, šou u svakom pogledu. Tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati njemački rukomet. No što onda napisati za Kiel, klub koji unazad desetak godina žari i pali europskim rukometom, a za koji igraju neke od najvećih zvijezda današnjice. U najkraćim crtama: Između 2000. i 2010. Kiel je igrao pet finala Lige prvaka, a dvaput se okitio i naslovom prvaka Europe, u Njemačkoj je šest godina zaredom osvajao naslov najboljeg, a tek prošle sezone skinuo ga je s trona 'naš' HSV, s Lackovićem, Duvnjakom i Vorijem.

Prije tri sezone...


Zagreb i Kiel posljednji puta susreli su se u četvrtfinalu Lige prvaka prije tri sezone (2008/09).

U Zagrebu je rezultat bio 28:28, dok je u uzvratu njemačka momčad pobijedila sa 31:27.

Te sezone Kiel je otišao do finala, no naslovom prvaka Europe, nakon velike borbe, okitio se španjolski Ciudad Real.

Klub koji je osnovan još davne 1904. kroz dugu povijest dovodio je najveće zvijezde, neke od najboljih igrača svih vremena. Imena? Je li dovoljno samo spomenuti Magnusa Wislandera i Staffana Olssona, Henninga Fritza, Stefana Lövgrena, Nenada Peruničića i Demetrija Lozana? To su rukometaši koji su doslovno pisali rukometnu povijest. No nemojmo zaboraviti da su ih, među ostalima, trenirali i naši Zvonimir Noka Serdarušić i Josip Milković.

Danas u Kielu igra neko novo društvo, ali ako ste čak i površni pratitelj rukometa, onda ćete jako dobro znati tko su Kim Andersson, Filip Jicha, Daniel Narcisse, Thierry Omeyer, i Christian Zeitz. Njima pridodajte Andreasa Palicku, Henrika Lundströma i još nekog od ukupno 11 stranaca te šestorice vrlo dobrih domaćih rukometaša i dobit ćete momčad koju mnogi vide na vrhu svijeta.

Naš Zagreb je, stoga, definitivno autsajder, no to ne znači da dečki Ivice Obrvana trebaju skinuti gaće i izvjesiti bijelu zastavu. Arena će nesumnjivo biti prepuna, navijanje tradicionalno glasno, pa ako se potrefi dan našim rukometašima, a na kraju na semaforu bude makar i plus jedan za hrvatskog prvaka, onda je sve moguće kad je u pitanju prolazak u polufinale Lige prvaka.

Prva utakmica u Zagrebu na rasporedu je u terminu između 18. do 22. travnja, a uzvrat u Njemačkoj tjedna dana kasnije.