LEGENDA IMA PRAVO

Navratilova kazala najveću istinu o ponašanju Serene Williams u finalu US Opena

11.09.2018 u 16:28

Bionic
Reading

Martina Navratilova u svojoj kolumni za New York Times zaključila je da zaista postoje dvostruki standardi u tenisu za muškarce i žene, kao i općenito u životu, ali to ne daje za pravo tenisačicama da rade loše stvari na terenu, samo zato što bi se kolege s tim možda mogle izvući bez kazne...

Podsjetimo, kontroverzno žensko finale US Opena i dalje je vruća tema u svijetu tenisa, i iako je WTA stao uz tvrdnju Serene Williams da je sudac Carlos Ramos iskazao seksizam kažnjavajući je tijekom meča, mnogi smatraju da to nije bio slučaj. Dapače, ponašanje Amerikanke je pod kritikama, jer je dramatičnim sukobom upropastila zasluženo slavlje protivnici.

  • +3
US Open, finale: Osaka - S. Williams Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nije prvi put da je 36-godišnja šampionka upala u sukobe sa sucima na ovom turniru, a svaki put prije radilo se o ženskoj sutkinji na suprotnoj strani, što pokazuje da do tenzija između američke igračice i arbitra može doći bez obzira na spol uključenih.

Boris Becker poručio je Sereni da može biti sretna što nije diskvalificirana, a Martina Navratilova u svojoj kolumni za New York Times dala je još bolju analizu situacije.

'Zato što se dečki s tim možda mogu izvući, ne znači da je to prihvatljivo,' naglašava legendarna Čehinja, uz objašnjenje:

'Serena ima djelomično pravo. Postoje ogromni dvostruki standardi za žene kad je u pitanju kažnjavanje za loše ponašanje – i ne samo u tenisu. Ali dio njezinih protesta u finalu je bio pogrešan. Nije dobra ideja vjerovati u standard 'ako se muškarci mogu izvući nekažnjeni, trebale bi i žene'. Umjesto toga, trebamo se zapitati koji je pravi način ponašanja kako bismo odali počast našem sportu i poštivali našeg protivnika.'

Osvajačica 18 Grand Slam turnira odala je također počast Naomi Osaki čije pak ponašanje opisuje kao inspirirajuće, a Sereni savjetuje više samokontrole.

'Bilo je mnogo situacija dok sam igrala kad sam htjela razbiti reket u tisuću komadića. Onda sam se sjetila djece koja to gledaju i suzdržala se. Gospođa Williams se sjajno ponijela prema Osaki nakon meča. Istinski šampion u najboljem izdanju. No, za vrijeme meča... Mislim da je o tome dovoljno rečeno. Tenis je demokratski sport i moramo iskorijeniti sve predrasude i nelogičnosti. No, također se i igrači moraju ponašati poštujući sport koji svi mi volimo,' zaključila je Navratilova.