UVODE SUSTAV KONTROLE

Nakon rukometne 'krađe' Makedonci dižu revoluciju

01.05.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Predsednik i glavni pokrovitelj rukometaša skopskog Vardara Sergej Samsonenko nije štedio krovnu europsku organizaciju nakon suđenja koje ih je, smatra, eliminiralo iz borbe za naslov kontinentalnog prvaka

U uzvratnom dvoboju četvrtfinala Lige prvaka s Flensburgom u Skopju Vardar je ostao bez plasmana na završni turnir u Kölnu golom Andersa Egerta nekoliko sekundi prije kraja

'Ne mogu reći tko je organizirao suđenje, ali sa sigurnošću mogu reći da je bilo nekorektno prema Vardaru. Ne mogu reći ni odakle odluka za takvu arbitražu, zato što je teško naći dokaze, ali smatram da je Vardar zaslužio plasman na final four. Da ovo što govorim nisu prazne priče, moći ćete vidjeti na kompilaciji sudačkih odluka na našu štetu koju smo pripremili (na dnu teksta). Snimku ćemo poslati u EHF i IHF da dokažemo da u ovoj utakmici ništa nije bilo slučajno. Naprotiv, sve se dogodilo s namjerom. Znamo da ništa ne možemo promijeniti, ali ćemo probati spriječiti ovakve pojave u budućnosti. Ovo je jedna od najtežih situacija u mom životu,' prenosi balkan-handball riječi Samsonenka koji inicira pokretanje nezavisnog tijela koje bi se bavilo spornim suđenjima:


'Nećemo pustiti da sve olako prođe. Imamo ideju da Vardar bude inicijator formiranja nezavisnog organa, u kome će sudjelovati iskusni suci, čestiti ljudi, koji će informirati sportsku javnost, kao i federacije o slučajevima u kojima imate namjerno ili nekorektno suđenje pojedinih sudaca. Eksperti moraju biti iz različitih država ine smiju biti članovi Federacija, s ciljem da se na njih ne može vršiti pritisak. Oni moraju nadgledati i način delegiranja sudaca. Ovo se mora napraviti obzirom da nije tajna da je rukomet u Europi u najtežoj situaciji od svih sportova. Ima mnogo klubova koji su bankrotirali, tako i u Rusiji, a ova situacija je često prouzrokovana suđenjem,' kaže Samsonenko i podvlači:

'Nemaš želju investirati ako suci prave probleme. Smatram da EHF i IHF trebaju biti sretni jer glasno pričamo i ako žele poštenje onda ono mora biti dostupno svima. Ovakva situacija se danas dogodila nama, a već sutra može nekom drugom klubu,' završava odlučni Rus.

Vardarove pritužbe, čini se, itekako imaju smisla