veliki uspjeh jedriličara

Nakon olimpijskog zlata Šime Fantela s bratom Mihovilom postao i svjetski prvak

11.08.2018 u 14:56

Bionic
Reading

Braća Šime i Mihovil Fantela osvojila su naslov svjetskih prvaka u klasi 49er na SP-u u Aarhusu, rutinskom vožnjom u posljednjem plavu kojim su glavne rivale zadržali iza sebe...

Podsjetimo, Šime Fantela s Igorom Marenićem donio je Hrvatskoj zlato na Igrama u Riju u klasi 470, a počeo je šampionski i svoj novi izazov, nastup u klasi 49er zajedno s bratom Mihovilom.

Braća Fantela držali su danima prvo mjesto na SP-u u Aarhusu, a u posljednjem plovu ove subote rutinskom vožnjom su ga i obranili. Ostavili su iza sebe obje njemačke posade Tima Fischera i Fabiana Grafa te Erika Heila i Thomasa Ploessela koje su im jedine mogle zaprijetiti i uzeli zlato.

Olimpijski i svjetski prvak Šime Fantela upisao se tako i u povijest jer je vrlo malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Među njima su Brazilac Robert Scheidt, Britanci Ben Ainslie i Ian Percy, Šveđanin Frederik Loof.

Braća Fantela stigli su u Aarhus kao 17. na svjetskoj ljestvici klase, posada koja cilja plasman u finalnu zlatnu skupinu i normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020, no ostvarili su pravi podvig. U dva dana finalnih jedrenja zlatne skupine podijelili su lekcije konkurenciji, odjedrili samouvjereno, u maniri pobjednika, iako se jedrilo u ekstremnim uvjetima, s udarima vjetra od 25 čvorova, koji im najmanje odgovaraju.

Novi je to veliki uspjeh hrvatskog jedrenja i potvrda da će i u Tokiju hrvatske posade igrati važnu ulogu na Igrama 2020. godine.