UOČI NBA DRAFTA

Nakon lutrije Vlade Divac je najveći pobjednik; nastala pomutnja zbog Slovenca Dončića!

16.05.2018 u 10:17

Bionic
Reading

Momčad Phoenix Sunsa, u kojoj je odnedavno glavni trener srpski stručnjak Igor Kokoškov, na lutriji koja se održava prije početka nove sezone dobila je pravo prvog izbora na NBA draftu

Draft će se održati 21. lipnja u Brooklynu, a nakon Phoenixa drugi će birati Sacramento Kings, pa Atlanta Hawks, Memphis Grizzlies i Dallas Mavericks. Za pravo prvog izbora natječe se 14 timova koji se nisu plasirali u doigravanje.

Svakako je najveći pobjednik draft lutrije momčad Sacramento Kingsa u kojoj je glavni menadžer proslavljeni srpski igrač Vlade Divac. Naime, imali su svega 5,3% šanse za prvi izbor i prema prognozama trebali su imati šesti izbor.

'Ne možemo opisati naše uzbuđenje nakon što smo osigurali drugi izbor na draftu za momčad koja je prepuna talentiranih igrača', kratko je rekao Divac nakon lutrije.

Između 181 igrača sa sveučilišta i 55 iz drugih zemalja nalazi se i jedan Hrvat, dvadesetogodišnji Filip Zagrajski, igrač Belog Manastira koji igra u trećoj ligi. Zagrajski igra na poziciji beka šutera i visok je 194 cm.

Ovo je prvi put u povijesti da je Phoenix dobio pravo prvog izbora, zadnje dvije godine su bili četvrti. Najviše izgleda da bude izabran prvi na draftu ima 113 kg težak i 216 cm visoki Bahamac DeAndre Ayton koji će u srpnju navršiti 20 godina. On je u redovima Phoenix Wildcatsa u prvoj sezoni imao prosjek od 20,1 koševa i 11,6 skokova po utakmici.

Uz Aytona, kandidat za visoki izbor na draftu je i zvijezda madridskog Reala i slovenske reprezentacije Luka Dončić, koji je u veljači napunio 19 godina, u 62 utakmice za Real je upisao prosječno 14,5 koševa po utakmici, 5,3 skokova i 4,7 asistencije.

Naravno, nakon što je Igor Kokoškov postao trener Phoenix Sunsa mnogi su uvjereni kako će kao prvog izabrati upravo Slovenca Dončića s kojim je ljetos na Eurobasketu osvojio zlato. No, ako se ipak odluče za Aytona sasvim je jasno kako Divac takav poklon neće propustiti. Pogotovo jer se o Dončiću govori kao o najvećem talentu s ovim prostora nakon Dražena Petrovića. Ukratko, upravo zbog 19-godišnjeg Dončića nastala je prava pomutnja jer tako talentiran igrač iz Europe rijetko se viđa. A s druge strane DeAndre Ayton je centar kojeg mnogi uspoređuju s Davidom Robinsonom.

Osim Aytona i Dončića pri vrhu drafta su Jaren Jackson (Michigan State), Marvin Bagley (Duke), Michael Porter (Missouri), Mohamed Bamba (Texas), Trae Young (Oklahoma) i Collin Sexton (Alabama).

  • +2
Luka Dončić, Euroliga - 29. kolo, Crvena zvezda - Real Madrid Izvor: Profimedia / Autor: N. N. / Profimedia