triple-double za povijest

Slovenski tinejdžer zaludio NBA skaute i menadžere; ovakva utakmica u Europi još nije viđena!

10.05.2018 u 11:10

Bionic
Reading

Mladi slovenski košarkaš Luka Dončić odigrao je u dresu Real Madrida utakmicu kakva još nije viđena. Ne samo u povijesti španjolske ACB lige, nego i europske košarke

U pobjedi Real Madrida nad Betisom iz Seville 104:89 19-godišnji Luka Dončić ostvario je triple-double učinak za svega 23 minute provedene u igri (22:34). Nitko nikad brže nije stigao do triple-double učinka u španjolskoj ACB ligi, a primjerice, u NBA ligi tek se nekoliko igrača može pohvaliti time kako su brže tako nešto uspjeli (Nikola Jokić za 14:33, Jim Tucker za 17 minuta, Russell Westbrook za 17:34…).

Buduća NBA zvijezda Dončić - kojeg uoči NBA drafta što će se održati 21. lipnja u New Yorku već mjesecima prate treneri, skauti i glavni menadžeri - zaustavio se na 17 koševa (šut za tricu 3-3, slobodna bacanja 6-6) uz deset skokova i deset asistencija.

'Od samih početaka, kad sam prvi put kao klinca uživo gledao Luku Dončića, vidjelo se da je vrhunski talent. Iskreno, nisam iznenađen njegovim igrama ove sezone, a ni triple-double učinkom jer je njegovo razumijevanje košarke još u mladim danima bilo čudesno. Gotovo je nemoguće naći takvog igrača danas, a Dončić je od početka predodređen za velike stvari. Nadam se da će u lipnju upravo on biti prvi izbor NBA drafta', kazao je za tportal hrvatski trener Damir Milačić, jedno vrijeme izbornik mlade hrvatske reprezentacije.

Podatak kako je slovenski tinejdžer Dončić ostvario prvi triple-double u španjolskoj ACB ligi nakon punih 11 godina dovoljno govori koliko je takav učinak teško ostvariti u europskoj košarci (igra se osam minuta kraće nego u NBA-u), a dodajmo tome kako je ovo ukupno bio tek sedmi triple-double u povijesti španjolske ACB lige.

Posljednji igrač koji je ostvario triple-double jest centar Fran Vazquez, a on je 2007. kao igrač Barcelone ostvario učinak od 11 koševa, 10 skokova i 12 blokada. Naravno, od svih sedam igrača Dončić je najmlađi od svih koji je to uspio. No nije prvi igrač s prostora bivše Jugoslavije koji je ostvario triple-double, a jedini koji se upisao u povijest jest srpski košarkaš Dejan Tomašević koji je kao igrač Pamese iz Valencije u svibnju 2004. godine u play-offu protiv Unicaje ostvario učinak od 14 koševa, 13 skokova i 10 asistencija za 34 minute provedene u igri.

Nema sumnje kako je Dončić, koji je ljetos oduševio na Eurobasketu kada je sa Slovenijom senzacionalno osvojio zlatnu medalju, potpuno zaludio čelnike NBA lige. Sve se više govori kako će na NBA draftu upravo on biti prvi izbor jer, kako kažu neki poznati treneri, ovakav igrač rađa se jednom u 100 godina. Neki čak idu toliko daleko i govore da je talentiraniji od Dražena Petrovića.

'Posebno sam emotivno vezan za Dražena jer sam zbog njega počeo trenirati košarku i preko noći sam napustio nogomet u NK-u Ponikve. Ne bih Luku Dončića nikako uspoređivao s Draženom Petrovićem jer to su bila neka druga vremena. No moram reći kako Luku, ako ga ozljede zaobiđu, vidim kao jednog od najboljih europskih košarkaša svih vremena', dodao je Milačić.

Popis igrača koji su ostvarili triple-double u ACB ligi

  • Mike Smith 1989. (31k, 10sk, 10ukr.l)
  • Nacho Suárez 1990. (10k, 10sk, 11as),
  • Nacho Suárez 1990. (15k, 10sk, 11as)
  • George Singleton 1994. (23k, 12sk, 10blk)
  • Dejan Tomašević 2004. (14k, 13sk, 10 as)
  • Fran Vázquez 2007. (11k, 10sk, 12blk)
  • Luka Dončić 2018. (17k, 10sk, 10as)
  • +10
Luka Dončić, 18-godišnji košarkaš Real Madrida Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia