ZA SVE POSTOJI PRVI PUT

Nakon katastrofalnih pogrešaka 'Oko sokolovo' predlaže drastičan potez kakav hrvatski nogomet ne pamti

09.04.2018 u 21:59

Bionic
Reading

Mnogi su s nestrpljenjem očekivali emisiju Stadion i Oko sokolovo, odnosno analizu brojnih spornih situacija u zadnjem kolu Hrvatski Telekom Prve lige i Hrvatskom kupu

Na 'meniju' Matea Beusana našlo se čak 16 spornih situacija, i to pomno probranih između 22 u širem izboru.

Lokomotiva je u utakmici protiv Hajduka oštećena od pomoćnog suca dizanjem zastavice zbog nepostojećeg zaleđa Radonjića koji je zatresao mrežu u 61. minuti. Splićani su na kraju slavili 1:0.

'Nemamo dilema što se tiče suca i suđenja, ali imamo veliki problem s pomoćnikom, koji je oštetio Lokomotivu, jasno se vidi da nema zaleđa', rekao je Mateo Beusan.

U utakmici Cibalia - Inter bile su tri sumnjive sudačke odluke. Sudac Mlakar je u prvoj minuti dosudio kazneni udarac za Cibaliju.

'Igrač Intera nije imao sreće vidjeti da mu je sudac iza leđa i točno vidi potezanje ruke, dosuđeni kazneni udarac je ispravna odluka suca Mlakara', kazao je Beusan.

U petoj minuti igrač Cibalije Kordić je povučen i pao je u kaznenom prostoru. Je li trebalo suditi kazneni udarac?

'Kordić pada u kaznenom prostoru, ali povlačenje je bilo vani, igrač Intera ga je na vrijeme pustio', smatrao je Beusan.

U 51. minuti je signalizirano zaleđe i pogodak Cibalije nije priznat.

'Nema zaleđa!'

Autor: youtube

Iz dvoboja Rudeš - Osijek, u kojemu su Zagrepčani priredili najveće iznenađenje kola, izdvojene su dvije situacije. U 34. minuti je signalizirano zaleđe igrača Osijeka Marića, ispravno ili ne?

'Nema govora o zaleđu, prvi pomoćnik je pogriješio.'

Je li u 72. minuti postojalo zaleđe Budimira, koji je iz te situacije zabio pobjednički gol?

'Isti pomoćni sudac, čestitam na odluci da je pričekao i napravio pravilnu procjenu. Igrač se nalazi u zaleđu, ali ne utječe na igru, ispravno je da je pustio Budimira koji je zabio gol za pobjedu.'

Arijan Ademi je u utakmici Istra - Dinamo s poda udario suparnika, da li je nedovoljno kažnjen samo žutim kartonom?

'Bilo je puno polemike, ali ovdje se ne radi o udarcu. Ne može se reći ni da je odgurivanje kad je s nogom, ali mislim da je dovoljna opomena žuti karton, ispravna odluka', rekao je Beusan.

Autor: youtube

U kup utakmici Dinamo - Rijeka bilo je čak sedam spornih situacija, a više je brojčano oštećena Rijeka, iako joj je u situaciji u kojoj je oštećen Dinamo - oprošten kazneni udarac.

Da li je u trećoj minuti postojao prekršaj Rahmanija u skoku, koji nije dosuđen?

'Mislim da da, zašto uopće imamo petog suca koji odlično vidi situaciju i ne reagira. On se ovdje popeo na njega i nije dao igraču Rijeke da skoči.'

  • +8
Dinamo-Rijeka, polufinale Kupa, sudac Mario Zebec, 4.4.2018. Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

U 25. minuti sudac Zebec pustio je prednost nakon prekršaja nad Olmom i iz toga dolazi do gola?

'Izvanredno puštena prednost, vidi se da sudac s dvije ruke daje znak, kontra, nema zaleđa, gol i 1:0. Nakon toga Bradarić dobija svoju prvu opomenu, sve je ispravno.'

U 37. minuti je dosuđeno zaleđe Hebera, ispravno ili ne?

'Drugi pomoćni je malo zakasnio u signalizaciji, teško je za vidjeti, ali nema zaleđa. Vrlo teško za vidjeti, ali ako nisi siguran pusti napadača da postigne gol. No čini se da suci i znaju i ne znaju, imaju strah, ne znaju što raditi, ako pusti i padne gol dobit će kritike, ako ne pusti, hajde nema gola pa možda prođe.'

Autor: youtube

Da li je u 45. minuti bilo igranja Bradarića rukom za kazneni udarac, koji nije dosuđen, a i Bradarić bi dobio drugi žuti karton?

'Po meni je pogreška suca, Bradarićeva ruka ide prema gore, ide od tijela, znači pokazao je namjeru, ovo je bilo igranje rukom za kazneni udarac i opomenu, lopta ide prema vratima i zato se i daje opomena, znači drugi žuti i crveni karton.'

Dvije minute kasnije Bradarić je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton, da li je ta odluka ispravna?

'Bradarić na tu loptu ide špicom, da bi netko igrao džonom igrač mora biti nasuprot njega. Ovdje toga nema, Bradarić dolazi prvi do lopte, a nakon toga ga igrač Dinama udara punom nogom, tako su nastale one rane. Pogreška suca', složili su se i Beusan i Pletikosa.

  • +10
Dinamo-Rijeka, polufinale Kupa, 4.4.2018. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Najspornija situacija je iz 70. minute, kad je Rijekin napadač Acosty opomenut umjesto da je dosuđen prekršaj na njemu i pokazan drugi žuti karton Stojanoviću?

'Ovo je možda najspornija situacija, nije mi jasno, najveća pogreška! Neshvatljivo je da se ovo ne vidi, on ga je pomeo, jest da je prekršaj bio vani, no ovo je Stojanoviću prekršaj za drugi žuti karton, isključujući', presuđuje Oko sokolovo!

Zaleđe igrača Rijeke u 73. minuti je dosuđeno, ispravno?

'Nije zaleđe, ali opet su u liniji, opet su to teške situacije, u takvim situacijama ne bih suce puno optuživao.'

U zaostaloj utakmici HNL-a Lokomotiva - Osijek bilježimo dvije sporne situacije. Sudac Matoc u 79. minuti nije dosudio kazneni udarac iako je igrač Lokomotive prividno igrao rukom?

'Igrač ga je napucao s pola metra, gdje će on s tom rukom, to je prirodan položaj, ispravna odluka suca.'

Je li u 83. minuti Bočkaj napravio prekršaj guranjem s obje ruke?

'Lopta je u igri i on ga s dvije ruke gura vani. Da se ovo i dogodilo van terena, opet je ovo kazneni udarac. Ako to ne znaju igrači skrećem im pozornost. No da ovo ne vide ni sudac ni pomoćni sudac, ne mogu ući u psihu ovoga, meni to nije jasno. Možda su ostali iznenađeni, jer ovakav potez je stvarno raritet, ne znam.'

Lokomotiva - Osijek 1:1 (21. kolo 2017./18., 3.4.), sažetak Autor: Youtube

Možda je vrijeme za drastičan potez odnosno strane suce u završnici sezone?

'Zadnja dva-tri kola imamo stvarno dosta grešaka. Nitko nije zadovoljan, ne kažem da je neki klub favoriziran, ali jednostavno se događaju greške koje su trebale biti eliminirane zadnjim seminarom prije Kupa.. Je li vrijeme za stranca? Ako znamo da su Francuzi i Švicarci potpisali sporazum o razmjeni sudaca, ako znamo da naš sudac ide u Saudijsku Arabiju... Samo da skinemo odgovornost sa suca koji će suditi finale ja bih pozvao stranog suca, Imamo Slovenca koji će suditi na SP-u, imamo Talijane tu u najbližem susjedstvu', zaključio je Beusan.

  • +15
Hrvatski telekom Prva liga, 28. kolo, NK Istra 1961 - GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL
  • +7
Hrvatski telekom Prva liga, 28. kolo, Slaven Belupo - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
  • +5
Hrvatski telekom Prva liga, 28. kolo, HNK Hajduk - NK Lokomotiva Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • +9
Hrvatski telekom Prva liga, 28. kolo, NK Rudeš - NK Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL
  • +18
Cibalia - Inter (HT Prva liga, 28. kolo) Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX