OPET USRED SEZONE

Nakon brutalnog ultimatuma, zbog kojeg bi moglo doći do masovnih diskvalifikacija vozača u Formuli 1, oglasio se Max Verstappen

17.06.2022 u 20:46

Bionic
Reading

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) poduzima hitne mjere protiv poskakivanja bolida pri velikim brzinama, a one vrijede već ovog vikenda na VN Kanade. O novoj promjeni oglasio se aktualni prvak Max Verstappen (Red Bull)

Podsjećamo, pojedini vozači su se žalili na velike bolove u leđima i vratu zbog poskakivanja njihovih bolida, tražili su hitnu reakciju FIA-e i dobili su je. No šefovi auto-moto sporta prebacili su odgovornost na same momčadi te im dali brutalni ultimatum – sredite to odmah ili ćemo vas diskvalificirati s utrke.

Da, vozači bi mogli biti diskvalificirani s VN Kanade ako se njihove momčadi ne pridržavaju FIA-inog novog plana za borbu protiv poskakivanja u Formuli 1 prema novoj tehničkoj direktivi.

FIA je najavila da će donijeti dugoročne mjere za 'smanjenje ili uklanjanje' poskakivanja, ali zasad se zahtijeva od timova da osiguraju da su njihovi bolidi sigurni i da rade bez ikakvih ekstremnih poskakivanja.

Za VN Kanade, momčadi će morati proći poseban tehnički pregled usmjeren na sprječavanje poskakivanja. Ako FIA utvrdi da bolid oscilira prejako ili prečesto, mora se podesiti visina vožnje bolida. Bez toga neće se moći proći pregled i slijedi diskvalifikacija.

'Mislim da je pomalo razočaravajuće što je opet došlo do promjene pravila za vrijeme sezone. Ne bi trebalo biti tako da ako se jedna momčad jako žali da se onda odjednom promijeni pravilo oko toga', rekao je Verstappen koji nije imenovao momčad, ali jasno je da misli na Mercedes.

  • +4
Formula 1 - VN Monaka, 29.5.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Mislim da ima puno timova koji su odradili nevjerojatan posao da ne bi imali ovakvih problema, tako da je moguće to srediti. Ako podignete svoj bolid, nećete imati ovih problema, ali gubite performanse. No ako ne možete pravilno dizajnirati bolid, onda je to vaša greška, nisu kriva pravila. Za mene je to pomalo šteta', napomenuo je Nizozemac i zaključio:

Naravno da je svaka staza također drugačija, ali mislim da je malo šteta mijenjati pravila usred sezone. Jasno je da su timovi pokazali da možete voziti normalno, ili barem s puno manje problema od nekih drugih timova.'