FORMULA 1

Momčad Red Bulla dobila jednu od najvećih kazni u povijesti sporta; u pitanju su milijuni dolara, a to nije sve!

Bionic
Reading

Momčad Formule 1 Red Bull kažnjena je sa sedam milijuna dolara i 10-postotnim smanjenjem vremena razvoja svog jednosjeda u zračnom tunelu, jer je premašila ograničenje proračuna za 2021., objavila je u petak Međunarodna automobilistička federacija (FIA)

FIA se nije odlučila na kaznu oduzimanja bodova Red Bullu za ovo 'manje' kršenje granice, pa momčad tako zadržava titulu svjetskog prvaka među vozačima koju je osvojio Nizozemac Max Verstappen.

Red Bull je jedina momčad koja je premašila ograničenje budžeta, postavljenu prvi put u F1 za sezonu 2021. Momčad čiji je vlasnik Mateschitz nedavno preminuo potrošio je oko 2,15 milijuna američkih dolara više od dopuštenih 148.6 milijuna. Pravila kršenja manja od pet posto svrstavaju u 'manja kršenja'.

FIA je pohvalila 'suradnju' Red Bulla u rješavanju slučaja koji je to tijelo otkrilo 10. listopada i smatra da Red Bull nije namjeravao djelovati 'nepošteno ili u lošoj vjeri'. Red Bull je odobrio prijedlog FIA-e, što znači da više nema mogućnosti žalbe.

Još jedna olakotna okolnost prema FIA-i bila je to 'prva godina' financijskog pravilnika, i kako se navodi 'vrlo složenog skupa pravila', kojima se moralo podvrgnuti deset momčadi elite svjetskog motosporta.

  • +7
Formula 1: Velika Nagrada SAD 2022. Izvor: EPA / Autor: GREG NASH

Red Bull sada ima trideset dana da plati kaznu, a momčad sa sjedištem u Milton Keynesu u Engleskoj mora platiti troškove postupka.

Kao pobjednik među konstruktorima, Red Bull ionako smije provesti najmanje vremena u zračnom tunelu - pet posto manje od drugog, a deset posto manje od trećeg u Svjetskom prvenstvu. S obzirom na buduće razvojne korake, kazna će vjerojatno predstavljati veći nedostatak nego novčana globa.