za tportal

Miljenik Torcide Senijad Ibričić objasnio zašto se nije vratio na Poljud i što misli o odlasku Marina Ljubičića; najavio je derbi s Dinamom, ali i mogućnost da Edin Džeko ipak zaigra za Hajduk

13.08.2022 u 09:30

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka u 'ludom' su ritmu. Nakon uzvrata u Portugalu, ove subote (21.05 sati, MAXSport 1, MAXtv) gostuju kod Dinama u najvećem hrvatskom derbiju, a već u četvrtak u Valenciji će igrati play-off Konferencijske lige protiv Villarreala. Dovoljno za sve kojima je bijela boja pri srcu da budu u posebnom filmu. A kako je to, najbolje zna Senijad Ibričić, svojevremeno osvajač trofeja 'Hajdučko srce', što je dokaz koliko je značio Torcidi

Nakon prošlosezonskog ispadanja od Tobola, Hajduk je ove sezone u europskim izazovima ipak krenuo puno bolje, te preko portugalske Vitorije stigao do play-offa Konferencijske lige. S time da uspjehu protiv Portugalaca nije kumovala sreća, već puno konkretnija igra. Onakva kakvu je nekad znao prezentirati Senijad Ibričić, danas 36-godišnjak, kojem je ovo prva sezona u igračkoj mirovini.

No, nije se bivši BiH reprezentativac udaljio od terena. Ostao je u Domžalama, slovenskom klubu u kojem je proveo posljednjih pet igračkih sezona, i sada je na funkciji sportskog direktora.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Ovaj današnji Hajduk izgleda puno bolje, ili bolje rečeno uigranije, nego prošlog ljeta, kada je momčad još bila u formiranju.

'To sigurno, vidi se stvarno, po ekipi, i po ove dvije ozbiljne utakmice s Portugalcima. Tako da mogu već sada sa sigurnošću reći kako je ovo puno bolji i ozbiljniji Hajduk nego prošlog ljeta', rekao je na početku razgovora za tportal Senijad Ibričić, koji je posljednjih dana na relaciji Split – Domžale. Gledao je poljudski okršaj protiv Vitorije i uživao u pobjedi 3:1. Sada je pak u Deželi.

Nego, koliko se Dambrauskasova momčad potrošila pred najveći hrvatski derbi?

'Sigurno je da su igrači u toj utakmici u srijedu dali svoj maksimum. Znali su što je u igri. I vidjelo se u utakmici da im je svima stalo doći do prolaska. Ali to je bila jedna utakmica. Hvala Bogu, prošla je kako treba i sigurno ima psihološki utjecaj, posebno jer je pozitivno završila. A igrači će imati dovoljno vremena da se odmore i da za subotnji okršaj budu na pravom nivou, kao u Portugalu'.

  • +18
Senijad Ibričić Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Iako znamo da je vaše srce na strani Hajduka, dojam je da Dinamo ima ipak puno više kvalitetnih pojedinaca, to jest širinu, a imao je i više dana za odmor. Može li to biti prednost Modrima?

'Ne mora značiti, barem kada je derbi u pitanju. I tu ne možeš nikome dati prednost. Siguran sam da će nijanse odlučivati. Iskreno, volio bih, kao i svi, da to bude otvoreni derbi, s dobrim nogometom. I naravno, očekujem da će Hajduk biti na nivou te da može napraviti pozitivan rezultat. Sigurno da Dinamo, kada pogledamo, ima dužu klupu, više kvalitetnih igrača, što Hajduku malo nedostaje. Ali znam da će hajdučko srce i njihova borbenost i to pokušati nadoknaditi'.

Nakon Dinama, Hajduku slijedi još teži ispit - protiv Villarreala

Hajduku već sljedećeg tjedna predstoji i gostovanje u Španjolskoj, kod Villarreala, što znači još jedno putovanje. No, može li Hajduk na krilima ovih dosadašnjih dobrih rezultata maštati o iznenađenju? Tim prije što LaLiga još nije krenula, pa postoji vjerojatnost da Emeryjeva momčad još uvijek nije maksimalno uigrana?

'Vidjet ćemo. Svi znamo da su iznenađenja uvijek moguća. Treba se tome nadati. Iako iskreno, svi znamo da je Villarreal veliki favorit, prošlogodišnji polufinalist Lige prvaka. Ali ipak ima tu i ta prednost što ste spomenuli. Španjolsko prvenstvo tek počinje. Hajduk je pak, odigrao već nekoliko natjecateljskih utakmica. Tako da je ipak čudo moguće. Posebno ako Hajduk odigra dvije top-utakmice, a Villarreal malo slabije. No, realno, to će biti stvarno teško'.

Sada ste izvan terena, ali itekako osjećate nogomet. Koliko se Hajduk u zadnjih sezonu, odnosno sezonu i pol, od povratka Marka Livaje digao?

'Puno. Mislim da je stvarno Livaja jako puno toga dobroga napravio za Hajduk. Sve se podiglo, ta euforija, na jednu višu dimenziju. Njegove i asistencije sve pokazuju. Tako da je njegov dolazak, a potom i ostanak, bio pun pogodak. Ali isto treba reći da je Hajduk doveo još dosta drugih odličnih igrača. I mislim da je onda puno lakše Livaji, a sada se na temelju toga radi prava priča'.

  • +27
NK Dinamo - NK Ludogorec, 3. pretkolo Lige prvaka, 9.8.2022. Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Prošle sezone praktički do samog kraja Hajduk je u stopu pratio Dinamo i bio u konkurenciji za naslov prvaka. Ove godine očekuje se isto. Ili čak i više?

'Naravno. Mi svi znamo kakva su očekivanja u Hajduku. Dinamo dominira već godinama, ali nadamo se da i tome jednom mora doći kraj. Prošle sezone Hajduk je bio blizu, sad je Hajduk malo dodao. Istina, Dinamo možda čak i više. Ali treba se nadati, raditi najbolje što se može, biti u pozitivnoj atmosferi i ja vjerujem da će ova sezona biti zanimljiva kao i prošla'.

Čini se da je Hajduk već 'izgubio' Ljubičića, a mogao bi ostati i bez Biuka...

Predsjednik Jakobušić i sportski direktor Nikoličius ipak bi trebali dovesti još koje pojačanje? Tim prije što se posljednjih dana sve glasnije priča o prodaji vrlo potentnog Stipe Biuka?

'Sigurno da bi bilo dobro kada bi se dovelo još koje kvalitetno pojačanje. Ali i da, ono što sam rekao za Dinamo, na klupi ima još odličnih rješenja. Hajduku to trenutno fali, ali nadam se da će stići još koje igračko rješenje. Naravno, može se dogoditi i to što ste rekli, da Hajduk i proda Biuka. Prema tome, da bi Hajduk bio konkurentan na svim frontovima ipak mu treba potrebna širina kadra'.

Nije li bio grijeh riješiti se Marina Ljubičića, za kojeg vidimo u Austriji da ipak zna jako puno, jer zabija konstantno za LASK?

'Sad je lako to govoriti. Momku vjerojatno paše igrati u Austriji, nema pritiska, očito se i on oslobodio. Da je ostao u Hajduku nitko ne može garantirati da bi bio ovakav. On je sigurno kvalitetan igrač, ali mislim iskreno da je bolje i za njega i za Hajduk da je otišao. Zabio je već devet golova u nekoliko utakmica, a to prije u Hajduku nije napravio ni kroz cijelu sezonu. Tako da, nema pravila. I kad se sve sagleda, i kada znamo kako je igrati u Hajduku, a što njemu nije odgovaralo, onda je ovo definitivno najbolji potez'.

  • +16
Vitoria Guimaraes - Hajduk, uzvratna utakmica 3. pretkola KL-e Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Nego, godinama se pričalo o vašem igračkom povratku u Hajduk, ali to se nije dogodilo. Zašto?

'Znamo kako je dolje i kad se ostavi jedan dobar pečat, kad ljudima uđeš pod kožu, a tako je Hajduk ušao i meni. Onda sam i govorio da bih se vratio u Hajduk i da bi u njemu volio završiti karijeru. Ali normalno, za takvo nešto uvijek su trebale dvije strane. Par puta sam bio jako blizu, ali nije se uspjelo realizirati. Nema veze, sve što je mi je Hajduk priuštio ostaje zapisano u srcu, a ja kad god mogu doći, dolazim na utakmice i navijam.'

O mogućnosti da Edin Džeko dođe na Poljud....

Prijatelj ste s Edinom Džekom. Vjerojatno onda znate i koliko je bilo istine u nekim napisima o mogućnosti da Džeko pojača Hajduk?

'Isto koliko i u pričama o mom povratku. Pa nas se povezuje zbog prijateljstva. Osim toga, Edin je često u Dalmaciji, pa ga navijači često sretnu i zovu. Ja, iskreno, i kao navijač, ali i njegov prijatelj, volio bih da zaigra za naš Hajduk. Ali opet, u ovom trenutku to nije realno. No, tko zna što se može dogoditi u skorije vrijeme'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MAXSport

Tri sezone nosili ste dres Hajduka, ali možda bi ta suradnja trajala i duže, da vas prvi prvom pokušaju dolaska na Poljud nije 'prekrižio' Ivan Katalinić. Osveta je bila slatka, jer debitirali ste baš protiv Hajduka u pobjedi 4:2. No, simpatije prema klubu su ostale, jer ipak ste prihvatili poziv 'majstora s mora'.

'Sve što je bilo prije, ali i sada kasnije, treba zaboraviti. Meni je sreća i ponos što sam imao priliku igrati za Hajduk. Hvala Bogu da se sve to tako i dogodilo, kao i što jest, što sam dobio sve te nagrade, iako one i nisu tako važne. Čak ni ja nisam to sve očekivao, tako da pamtim samo najljepše trenutke, igranje Europske lige s Hajdukom. Period u Hajduku najbolji je u mojoj karijeri'.

Podvukli ste crtu pod igračku karijeru. Jeste li zadovoljni učinjenim? Žalite li za ičim? Ili konkretnije, za činjenicom što vam Safet Sušić nije dao ni sekunde na Svjetskom prvenstvu u Brazilu?

'Ma, ni za čim ne žalim. Čak niti za time što se dogodilo u Brazilu. Meni je bila čast što sam uopće bio dio ekipe. Da mogu, u karijeri bi sigurno ponovio sve isto. S obzirom na to gdje sam počeo, pa što sam sve morao napraviti kako bih se dokazao te došao do ovoga do čega sam stigao. Mogu žaliti jedino za time što karijeru nisam završio u Hajduku. Sve ostalo bi ponovio još jednom', zaključio je Senijad Ibričić.

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

Standings provided by SofaScore LiveScore