TKO JE ON?

Milijarder odlučio nogometnu kartu svijeta okrenuti naglavačke!

31.05.2013 u 13:32

Bionic
Reading

I to se moralo dogoditi. Vlasnik Chelseaja Roman Abramovič dobio je ozbiljnu konkurenciju među tajkunima koji novac zarađen u Rusiji bez grižnje savjesti spiskavaju 'na omiljene igračke' u vidu profi nogometnih klubova na zapadu

Novi oligarh spreman dokazivati da se novcem u profi nogometu može kupiti sve odaziva se na ime Dmitrij Ribolovljev i samo je mjesec dana mlađi od Abramoviča. Njegova kupovina kluba AS Monaco još jedan je simbol toga kako milijuni stečeni u burnoj ruskoj tranziciji, umjesto da se vrate ruskom društvu spašavaju Kneževinu Monaco na Azurnoj obali, kao što su to početkom 21. stoljeća činili kockari kojima je stvar prestiža bila gubiti svoju kojekako namaknutu imovinu u kasinima Monte Carla.

Radamal Falcao (Atletico), Joao Moutinho i James Rodriguez (Porto), Ricardo Carvalho (Chelsea), a možda i Barcelonin Victor Valdes – svi su se oni za samo nekoliko dana uhvatili na udicu Ribolovljeva, na mamce od ovoliko ili onoliko desetaka milijuna eura. Glasine je teško pobrojiti: priča se i o Zenitovom Hulku, Manchesterovom Rooneyu... Udica je bačena čak i prema Joseu Mourinhu, no taj se nakon madridskog perioda ipak vratio starom gazdi u Chelsea.

Ruska javnost odavno se ne oduševljava likovima poput Ribolovljeva. Oligarsi su u Rusiji prilično omražena kasta, pogotovo oni koji svoj dubiozno stečeni novac pretvaraju u najskuplje nekretnine (od otoka do dvoraca) po Europi i Americi, ili pak u sportske klubove. Časopis Argumenti i fakti piše da je Roman Abramovič dosad u Chlesea ulupao preko milijardu eura zarađenih u Rusiji.

List primjećuje da se bajoslovna imovina Ribolovljeva nalazi u Grčkoj, Francuskoj i SAD-u, a da je sav novac zaradio u Permskom kraju na ruskome Uralu. Tamošnji nogometni klub, Amkar iz Perma jedan je od najsiromašnijih ruskih prvoligaša.

Pogled malo dublje u biografiju 'novog Abramoviča' otkriva da je taj biznismen medicinske provenijencije od 1996. do 1997. godine proveo 11 mjeseci u pritvoru zbog ubojstva direktora kompanije Neftehimik, Jevgenija Pantelejmonova. Ribolovljev je kao vlasnik 40 posto dionica te tvrtke bio osumnjičen da je naručio ubojstvo, ali kasnije ga je sud u potpunosti oslobodio krivnje. Naručitelj ubojstva, međutim, nije pronađen.

Ribolovljev se tek nedavno bacio u nogometne vode, ali po svijetu već godinama troši šakom i kapom, i to u vremenima ekonomske krize kojom su pogođene zemlje zapada. Svi igrački i trenerski kapitalci koje je Ribolovljev dosad pokušavao uloviti nisu ni približno skupi kao imanje na Floridi koje je 14. najbogatiji Rus po Forbesu (imovina procijenjena na 9.1 milijardu dolara) kupio od kolege-tajkuna Donalda Trumpa za 90 milijuna dolara. Za stariju kćerku u jeku krize dao je 88 milijuna dolara kako bi u New Yorku kupio najskuplje apartmane u povijesti tog grada. Za mlađu kćerku je, pak, počeo kupovati otoke po bankrotiranoj Grčkoj, uključujući i obiteljski otok nekad strahovito bogate obitelji Onassis.

Teško da će se u dogledno vrijeme zaustaviti. Ovih dana ruski su mediji objavili da je Ribolovljev Lukoilu prodao svoj 49.99-postotni udio u uralskoj naftnoj kompaniji 'Kama-oil' za 400 milijuna dolara. Novo divljanje milijuna na dekadentnoj sceni euronogometa može početi.